Βρήκε ο ΟΦΗ νέο Γκέραρντ;

Πως βλέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Λιθουανός προπονητής του ΟΦΗ, αλλά και πως κατάφερε μέσα σε χρόνο-μηδέν να κάνει τους Κρητικούς να τον αγαπήσουν και να βλέπουν σ αυτόν τον αναμορφωτή της ομάδας…

Του Μανώλη Δράκου

 

Τον Βάλντας Νταμπράουσκας είναι πιθανόν να τον γνώριζαν ελάχιστοι όταν στον ΟΦΗ τον κάλεσαν να διαδεχθεί το Νίκο Νιόπλια. Από τα τέλη Οκτωβρίου που βρέθηκε στο Ηράκλειο φαίνεται ότι κάτι αλλάζει θεαματικά για τους Κρητικούς αν δει κανείς τις πρόσφατες εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό στη «Λεωφόρο» και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Μερικοί πιστεύουν ότι στο πρόσωπό του ο ΟΦΗ βρήκε έναν νέο Γκέραρντ. Μπορεί να είναι έτσι;

Κατά την επίσημη παρουσίασή του 45χρονου Λιθουανού, ο  CEO του ΟΦΗ, Μηνάς Λυσάνδρου είχε πει: «Είναι ένας έμπειρος και καταξιωμένος προπονητής που συνδυάζει τη γνώση, την εμπειρία και τη φιλοδοξία και είναι τρία στοιχεία που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα του ΟΦΗ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας της Κρήτης εξήγησε για την επιλογή ενός ξένου προπονητή: «Μίλησα για τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντρώνει ο προπονητής του ΟΦΗ. Στις επιλογές μου δεν υπάρχει κάποια αφοριστική μέθοδος ή κάποια διάκριση. Η καλύτερη επιλογή ήταν ο κύριος Νταμπράουσκας».

Ο Νταμπράουσκας είναι εθισμένος με τη δουλειά. Κατάφερε να σπουδάσει προπονητής χάρις σε ένα …τηλεπαιχνίδι της χώρας του, εργάζονταν στην Αγγλία (και) ως ελαιοχρωματιστής, τρέχει σε ημιμαραθώνιους, παίζει φανατικά σκάκι, διαβάζει «μανιωδώς» βιβλία και πριν αναλάβει τον ΟΦΗ μετρούσε  μία οκταετία στους πάγκους και «μετρούσε» 11 τίτλους σε συλλογικό επίπεδο.

Έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα (2020-21) και το Super Cup Βουλγαρίας με τη Λουντογκόρετς  τον Ιούλιο του 2021, δύο πρωταθλήματα (2014-15, 2015-16), τρία κύπελλα (2014-15, 2015-16, 2016-17) και δύο Super Cup (2015-16, 2016-17) Λιθουανίας με τη Ζαλγκίρις  κι ένα κύπελλο Λετονίας με την Ρίγας τη σεζόν 2018-19.

Συμμετείχε στους προκριματικούς γύρους του Champions League με τη Λουντογκόρετς (απέκλεισε τον Ολυμπιακό)  και τη Ζαλγκίρις, στη φάση των ομίλων του Europa League με τη Λουντογκόρετς και στα προκριματικά με τις Ρίγα και Ακράνεs, αλλά και τη φετινή σεζόν στο Conference League με τη Χάιντουκ Σπλιτ.

 

Ο Λιθουανός προπονητής κλήθηκε πρόσφατα να σχολιάσει τις διαφορές του ελληνικού πρωταθλήματος με την Κροατία ή την Βουλγαρία, όπου έχει εμπειρία. Αν κρίνουμε από την απάντησή του ο άνθρωπος θα πρέπει να τα έχει …δει όλα στο διάστημα που είναι στη χώρα μας!

«Στην Κροατία –είπε- γίνεται  ένα πρωτάθλημα για νεαρούς , όπου οι προπονητές δίνουν πολλές ευκαιρίες σε πολλά υποσχόμενους παίκτες. Στην Ελλάδα όλα είναι αντίθετα. Εδώ είναι το τέταρτο «γηραιότερο» πρωτάθλημα στον κόσμο. Σχεδόν 60% αλλοδαποί αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Δεν είναι σημαντικό για κανέναν εδώ να αναπτύσσει νέους παίκτες. Το πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα, οπότε όλοι οι σύλλογοι αγοράζουν έτοιμους ποδοσφαιριστές».

Αμέσως μετά σχολίασε την δική του δουλειά, λέγοντας: «Ως προπονητής, είναι πιο δύσκολο για μένα να προετοιμαστώ για αγώνες εδώ, παρά στην Κροατία, αλλά σε επίπεδο προσωπικής εξέλιξης, είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Και όταν δεν έχεις την καλύτερη ομάδα και διαχειρίζεσαι μία που παλεύει για την επιβίωση, πρέπει να βάλεις ακόμα περισσότερη δουλειά. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο έντονο από ό,τι στην Κροατία. Οι Κροάτες προτιμούν παιχνίδι τακτικής και θέσης, εδώ όλα είναι διαφορετικά. Τα ελληνικά γήπεδα έχουν περισσότερη εμπειρία και ταυτόχρονα ποιότητα, οι περισσότεροι παίκτες ξέρουν ήδη τι και πώς να ενεργήσουν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση»

Κι ο Νταμπράουσκας κατέληξε:  « Κάτι άλλο που με γοητεύει εδώ, είναι αυτό που συμβαίνει γύρω από τον ίδιο τον αγώνα. Στην Κροατία ή τη Βουλγαρία έπρεπε να συγκεντρωθείς μόνο σε όσα συμβαίνουν μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει πολλή δράση εδώ και γύρω από το γήπεδο. Αρχίζεις να τσακώνεσαι μόλις φτάσεις στο γήπεδο και τελειώνεις τα πάντα, μόνο όταν φεύγεις. Οι οπαδοί των ομάδων δημιουργούν μια τεράστια γιορτή, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένταση, δε λείπει στον πάγκο, οι συζητήσεις και η πίεση στους διαιτητές, είναι επίσης μέρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπάρχουν πολλές τέτοιες και παρόμοιες αποχρώσεις, που απλά δεν σκέφτεστε, όταν εργάζεστε σε άλλες χώρες….»

 

Ο Νταμπράουσκας δεν κρύβει ότι ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει ευρύτερα γνωστός και κάποια στιγμή να προπονήσει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στο Europa League.To να μείνει για μια ζωή στο Ηράκλειο είναι μάλλον κάτι που δεν φαντάζεται και πιθανότατα δεν μπορεί να προγραμματίσει γιατί η δουλειά του προπονητή είναι απρόβλεπτη.

Αλλά, μήπως και ο Γκέραρντ κάπως έτσι δεν είχε έρθει στην Ελλάδα και τελικά ρίζωσε στο Ηράκλειο;

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα