Χαμένη στη… μετάφραση και στο ενδεχόμενο παραγραφής

Αν και μεσολάβησαν οκτώ μήνες από την πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η επανεκκίνηση την περασμένη Τρίτη 5 Ιουλίου της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens δεν έμελλε να εξελιχθεί ομαλά, καθώς το δικαστήριο υποχρεώθηκε σε διακοπή αρκετών ωρών.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αιτία; Δεν είχε προβλεφθεί(;) να παρίσταται στη διαδικασία διερμηνέας γαλλικών προκειμένου να μεταφράζονται τα όσα λέγονται ενώπιον του δικαστηρίου στον Γαλλο-ελβετό κατηγορούμενο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ! Τι κι αν ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε να προσφύγει στη βοήθεια του… κοινού, παρακαλώντας «αν υπάρχει κάποιος από το ακροατήριο, ο οποίος δεν σχετίζεται με την υπόθεση και μιλάει τη γαλλική γλώσσα να μας βοηθήσει». Ο διερμηνέας βρέθηκε αλλά η σκυτάλη της κωλυσιεργίας πέρασε στους συνηγόρους υπεράσπισης των Γερμανών κατηγορουμένων, οι οποίοι υπέβαλαν ένσταση ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος επειδή αυτό επιδόθηκε μόνο στα ελληνικά.

Επιπρόθετα, η υπεράσπιση του Ελληνο-ελβετού τραπεζικού, Φάνη Λυγινού, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, καθώς –όπως ισχυρίστηκε– το παραπεμπτικό βούλευμα δεν επιδόθηκε νόμιμα! Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη και των δύο ενστάσεων, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει παραβιαστεί κανένα δικαίωμα των κατηγορουμένων καθώς υπήρξε μετάφραση του κατηγορητηρίου, και στο στάδιο της ανάκρισης απολογήθηκαν με τη βοήθεια διερμηνέα και εκπροσωπήθηκαν από συνηγόρους.

«Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται…»
Ωστόσο, η κρίσιμη δίκη της Siemens δεν κινδυνεύει να χαθεί μόνο στη… μετάφραση αλλά και στα όποια «συρτάρια» της παραγραφής των αδικημάτων. Αυτόν, τουλάχιστον, τον κίνδυνο επεσήμανε ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Τζώνης, υπογραμμίζοντας ότι από τον Μάρτιο του 2015 –όποτε και εξεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα– μέχρι και σήμερα έχει ήδη παύσει η ποινική δίωξη για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τους μισούς από τους κατηγορουμένους!

«Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, τονίζοντας εμφατικά ότι το βασικό αδίκημα που εξετάζεται, δηλαδή η δωροδοκία, φέρεται να τελέστηκε τη διετία 1997-1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. «Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Τζώνης.

Θυμίζεται ότι στη μακροσκελή λίστα των συνολικά 64 κατηγορουμένων της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens (σ.σ. σχετίζονται με τη σύμβαση της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997 και αφορά την προμήθεια ψηφιακών κέντρων η επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη), βρίσκονται μεταξύ άλλων 13 Γερμανοί, ανάμεσά τους και ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ, το άλλοτε μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, κ.ά.

Η δίκη της Siemens διεκόπη για να συνεχιστεί την Τρίτη (12/7), ωστόσο οι γνωρίζοντες τα του δικαστικού ρεπορτάζ «ποντάρουν» ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει… καλό φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης