Ξανά στο επενδυτικό στόχαστρο η Ελλάδα

Το 47% των επενδυτών θεωρεί ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ πολύ υψηλότερο ποσοστό, 76%, εκτιμά ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία

Είναι εντυπωσιακό το πως οι πρόσφατες εκλογές επηρέασαν θετικά την επιλογή της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικής προσαρμογής που όμως ο λογαριασμός «έβγαινε» με υπερφορολόγηση και επιδόματα υπάρχει μια αναπτυξιακή προσμονή στην κοινωνία και μια πρόκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να ανταποκριθεί σε αυτή την προσμονή.

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων που φέρνουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για αυτό η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων που συγκροτήθηκε για να τρέξει όλες τις μεγάλες επενδύσεις και να ξεπεράσει τα οποία γραφειοκρατικά προβλήματα ενέκρινε μόλις στις αρχές του Οκτωβρίου επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο σχέδιο αφορά έργο της COSTA NOPIA με την LEPTOS GROUP για την «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θέρετρου», που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο ,που βρίσκεται στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κίσσαμου. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται στα 303 εκατομμύρια ευρώ.

Πατήστε εδώ για την 24σέλιδη ειδική έκδοση

 

Το δεύτερο αφορά έργο του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ, ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ» που κατέθεσε σχέδιο για την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου, στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, ιδιοκτησίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ, και προϋπολογισμού 117 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συγκροτήθηκε για να ξεπεράσει τα οποία γραφειοκρατικά προβλήματα και να «τρέξει» όλες τις μεγάλες επενδύσεις ενέκρινε μόλις στις αρχές του Οκτωβρίου επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ

Το τρίτο αφορά την «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 177MW», ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ για την ανάπτυξη, συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ΑΠΕ, στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, εκ των οποίων 11 φωτοβολταϊκοί και 5 αιολικοί σταθμοί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 172 εκατομμύρια ευρώ και τέλος έργο της «CONSORTIUM SOLAR POWER» για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», που θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου, ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ.

Από την Κίνα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε αλλαγές στο πρόγραμμα «Golden Visa» με γνώμονα την παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές ενώ ξεμπλοκάραν από την κυβέρνηση, το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και το master plan της COSCO για τον ΟΛΠ όπου η κυβέρνηση με την καθοριστική συμβολή της προώθησε ταχύτατα μέσα σε 3 μήνες την επένδυση του ΟΛΠ, ύψους 611,8 εκατ. ευρώ που είχε κολλήσει.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από τη μεριά του, άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου υπογράφοντας πακέτα συμφωνιών με τη Βουλγαρία. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν σύντομα και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2021.

Βελτιωμένη η εικόνα

Πριν από αυτές τις παρεμβάσεις η ERNST & YOUNG Ελλάδος πραγματοποίησε ερευνά με την οποία αποδεικνύει πως η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο επενδυτικό στόχαστρο. Το 47% των επενδυτών θεωρεί ότι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ πολύ υψηλότερο ποσοστό, 76%, εκτιμά ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία. Βάσει της έρευνας το 30% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της EY προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα ή να επεκτείνει τις υφιστάμενες δραστηριότητές του εδώ. Πρόκειται για ποσοστό πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 27% και υψηλότερο από χώρες που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουν επενδύσεις, έπειτα από την έξοδό τους από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως είναι για παράδειγμα η Πορτογαλία με 25% ή από χώρες με ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία με 23%.

Τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί σταθερά υψηλοτέρα από το μέσο ορό της Ευρωζώνης και το 2019 και το 202 με ρυθμό 2,1% φέτος και 2,2%

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα