«Χάνουμε τεράστια έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τρομακτικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχετικού νόμου και τεράστια απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων, καταγγέλλει η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ενώ πριν από τρεις μήνες ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων παραμένουν ανενεργά. Οπως λέει, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του γεγονότος πως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει προμηθευτεί ακόμη το απαιτούμενο σύστημα υποδοχής και επεξεργασίας των δεδομένων που αποστέλλουν οι πρατηριούχοι.

Σημειώνει μάλιστα πως ο διαγωνισμός για την προμήθεια του προκηρύχθηκε την 1η Νοεμβρίου και θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια για την τοποθέτηση του, ενώ θα έπρεπε η προμήθεια να έχει γίνει και να έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Αύγουστο, οπότε ξεκίνησε και η εφαρμογή του μέτρου. Την ίδια στιγμή, προσθέτει η κα Μπακογιάννη, μόνο τρία στα δέκα πρατήρια στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για τις ποσότητες που αγοράζουν και πωλούν, τα οποία καμία υπηρεσία δεν επεξεργάζεται, γεγονός που καθιστά αδύνατον να γνωρίζουμε αν η νοθεία καυσίμων έχει αυξηθεί ή μειωθεί.

Υπενθυμίζει ακόμη δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, σύμφωνα με την οποία, τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο, εξαιτίας της λαθρεμπορίας καυσίμων, αγγίζουν και ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή, εκπληκτική είναι η καθυστέρηση των συναρμόδιων υπουργείων στην έκδοση μιας σειράς αποφάσεων για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών (συγκεκριμένων προδιαγραφών και με ορισμένα χρονοδιαγράμματα) σε εταιρίες πετρελαιοειδών και σε διυλιστήρια, για την υποχρεωτική σήμανση βυτιοφόρων και πλωτών μέσων, προκειμένου να ταυτοποιούνται και να μπορούν να εντοπίζονται από τις διωκτικές Αρχές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνει επίσης πως εκκρεμεί η απόφαση για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη ΓΓΠΣ, η οποία θα υποδέχεται στοιχεία από τα GPS των βυτιοφόρων, τα οποία άλλωστε μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει.

Κατόπιν των παραπάνω, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
Πώς είναι δυνατόν να έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και σύμφωνα με όλες τις πλευρές η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να μην έχει γίνει ακόμη η προμήθεια του απαραίτητου σύστηματος συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων;
Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των συμπληρωματικών αποφάσεων, για τοποθέτηση συστημάτων εισροών – εκροών σε εταιρίες πετρελαιοειδών και σε διυλιστήρια και για την υποχρεωτική σήμανση βυτιοφόρων και πλωτών μέσων;
Γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ποιο είναι το μέγεθος της απώλειας εσόδων του κράτους, από το λαθρεμπόριο καυσίμων;

Διαβάστε επίσης