Ξανθός: Όχι στον ξαφνικό θάνατο του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού

Να μην επιτρέψει την «έξωση» του Κέντρου Υγείας της Πύλης Αξιού καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο Θεσσαλονίκης που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραχώρηση του κτηρίου (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ) στο οποίο στεγάζεται το εν λόγω κέντρο υγείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις ανάγκες των Δικαστηρίων.

Σε ανακοίνωση του ο κ.Ξανθός αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι μια ενδεχόμενη «έξωση» από το χώρο που λειτουργεί εδώ και χρόνια αυτή η δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στην παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα στους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

«Στην ουσία θα έχουμε να κάνουμε με «ξαφνικό θάνατο» μιας μονάδας του ΕΣΥ, δια της …παραχωρήσεως!
Και μάλιστα μιας μονάδας που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με ιατρικό προσωπικό, στελεχώνεται από γιατρούς 16 ειδικοτήτων και υποστηρίζεται από Εργαστήρια (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Κυτταρολογικό), τα οποία η 3η ΥΠΕ σχεδιάζει να αναβαθμίσει σε Κεντρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο με σύγχρονη απεικονιστική τεχνολογία.

Στο ΚΥ Πύλης Αξιού πραγματοποιήθηκαν το 2018 94.000 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και πάνω από 140.000 μικροβιολογικές – ακτινολογικές -κυτταρολογικές εξετάσεις, ενώ εδώ και αρκετό διάστημα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (7:00-20:30) διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Αυτή την ιδιαίτερα αναπτυγμένη και αποδοτική δομή του ΕΣΥ σχεδιάζει η κυβέρνηση να θέσει «εκτός λειτουργίας», ενδίδοντας σε «πιέσεις» παραγόντων και ημετέρων.

Αν αυτό δεν είναι υποτίμηση του κοινωνικού ρόλου του Κέντρου Υγείας και απαξίωση της προσφοράς του ανθρώπινου δυναμικού του, αν αυτό δεν είναι ανοικτή υπονόμευση της δημόσιας περίθαλψης, τότε τι είναι ;

Το σενάριο της απομάκρυνσης του ΚΥ Πύλης Αξιού από το συγκεκριμένο κτήριο είχε και στο παρελθόν εμφανιστεί, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υγείας και η 3η ΥΠΕ είχαν αντιταχθεί για λόγους προστασίας ενός υπέρτερου αγαθού, της Δημόσιας Υγείας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας κ.Κικίλια να κάνουν το ίδιο. Διαφορετικά, τα προσχήματα τελειώνουν και αποδεικνύεται ότι η εφαρμογή των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, στην πράξη σημαίνει υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της συρρίκνωσης- κατάργησης δημόσιων δομών και της δημιουργίας «ζωτικού χώρου» για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα υγείας» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ.Ξανθός.

Διαβάστε επίσης