«Ξεφόρτωμα» θυγατρικών για την ΕΤΕ

Η περίοδος της εξωστρέφειας και των επενδυτικών αποβάσεων εκτός εθνικών συνόρων φαίνεται να έχει λάβει τέλος –τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον– για τις ελληνικά συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζα όπου έχει ξεκινήσει (ή για να είμαστε πιο ακριβείς οδεύει προς την ολοκλήρωσή του) το «ξεφόρτωμα» των θυγατρικών που έχει η ΕΤΕ στα Βαλκάνια αλλά και την Κύπρο.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Τα σχέδια αποεπένδυσης που έχει εκπονηθεί στην οδό Αιόλου και «τρέχει» η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαιώθηκε και δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο διεθνές πρακτορείο Reuters, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι θέμα μόλις λίγων μηνών το οριστικό deal πώλησης της Banca Românească, του τραπεζικού «τέκνου» της ΕΤΕ στη Ρουμανία, που διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να ανακοινώσουμε τον αγοραστή της Banca Romaneasca» είπε συγκεκριμένα ο Λ. Φραγκιαδάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι η πώληση που θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες «θα είναι τονωτική για τα κεφάλαια και ωφέλιμη για τη ρευστότητα». Συμπληρωματικά να πούμε στο σημείο αυτό ότι ο αγοραστής της Banca Romaneasca θα αναλάβει μεταξύ άλλων την υποχρέωση να αποπληρώσει δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ που πήρε η ρουμανική θυγατρική από την «μαμά» ελληνική τράπεζα, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην αύξηση της ρευστότητας της ΕΤΕ.

Σύμφωνα, πάντα, με τον CEO της Εθνικής Τράπεζας μετά από την πώληση της Banca Romaneasca θα ακολουθήσει το «αντίο» της ΕΤΕ από τη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο, όπως ακριβώς προβλέπεται στο πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μάλιστα, ο Λ. Φραγκιαδάκης είπε στην ίδια συνέντευξη ότι σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% η αναδιάρθρωση της ΕΤΕ έχει ολοκληρωθεί και πως οι εναπομείνασες ενέργειες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό μέρος των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρότζεκτ.

Τα οφέλη
Στο ερώτημα αν η αναδιάρθρωση μέσω πωλήσεων των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό έχει απτό αποτέλεσμα, την απάντηση δίνουν τα νούμερα. Συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης της ΕΤΕ στην Τουρκία με την πώληση της Finansbank, αλλά και τις πωλήσεις της NBGI Private Equity (πουλήθηκε σε κοινοπραξία που είναι συνδεδεμένη με τη Goldman Sachs και τη Deutsche Bank), της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ε., της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Βουλγαρία United Bulgarian Bank, της αντιστοχιης θυγατρικής στη Νότια Αφρική (σ.σ. της South African Bank of Athens) και της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο βασικός δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 της Εθνικής αυξήθηκε κατά 750 μονάδες βάσης, ενώ μόνο ο «απεγκλωβισμός» από την ΕΤΕ Ασφαλιστική ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κατά επιπλέον 110 μονάδες βάσης, περίπου στο 18%.

Αθροιστικά η Εθνική Τράπεζα απέκτησε ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι», ειδικά ενόψει του επόμενου γύρου των τεστ αντοχής στα οποία θα υποβάλει η ΕκΤ το 2018 τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και όπως δηλώνεται από τη διοίκηση της τράπεζας τα εν λόγω stress tests δεν… στρεσσάρουν τον όμιλο.

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος έχει μειώσει το δανεισμό του από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και αναμένει ότι θα τον μειώσει περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας στην οδό Αιόλου ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει κερδοφορία για το τρέχον έτος και θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί ως προς τη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs).

Και τώρα, τι;
Η έστω και αναγκαστική –λόγω δέσμευσης στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συνυπογραφεί με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς– εσωστρέφεια των συστημικών τραπεζών αναγκάζει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να στοχοπροσηλωθούν στην ελληνική τραπεζική Ιερουσαλήμ. Εν προκειμένω για την ΕΤΕ μία από τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η διοίκηση Φραγκιαδάκη είναι οι δραστηριότητες στο εσωτερικό να αντισταθμίσουν τα χαμένα (λόγω αποεπενδύσεων) εσόδα, καθώς και η στήριξη της πραγματικής οικονομία και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε στο Reuters ο κ. Φραγκιαδάκης «οι τράπεζες δεν είναι δημιουργοί ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις είναι».

«Εμείς παίζουμε το ρόλο του επιταχυντή. Έχουμε τη ρευστότητα και τα οικονομικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο CEO της ΕΤΕ που αναμένει ότι η πιστωτική ανάπτυξη θα επανέλθει καθώς θα σταθεροποιείται η οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα