Ξεφορτώνεται τα βαρίδια

Επαναφορά στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ προς ικανοποίηση των πλέον παραδοσιακών και με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων λίγο πριν από τις κάλπες. Αυτός φαίνεται να είναι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να επιχειρήσει την ανατροπή των δημοσκοπήσεων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Εκλογές χωρίς κόμμα και εθελοντές, δεν κάνεις. Και σε κάθε περίπτωση, δεν τις κερδίζεις ακόμα και αν το τολμήσεις. Με το κόμμα να έχει αποδιοργανωθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια και το εκλογικό σώμα να συμπεριφέρεται επιφυλακτικά απέναντι στην Κουμουνδούρου, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Τσίπρας αναζητούν τον τρόπο που θα αλλάξουν τα δεδομένα έτσι ώστε να επιστρέψει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό περίπου 10% που αυτήν τη στιγμή «δεν ξέρει / δεν απαντά» στις μετρήσεις και το οποίο φαίνεται στις προηγούμενες εκλογές να στήριξε τον πρωθυπουργό.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως το κόμμα δεν μπορεί να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Ραχήλ Μακρή και τους πέριξ αυτών στους κόλπους του. Η ιστορία γράφηκε, η σκόνη έκατσε και οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να προσεγγίσουν ως ένα σημείο τις αρχές και τις θέσεις που τότε παρουσίασε.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει πριν από όλα να φύγουν τα βαρίδια που ευθέως ταύτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με μια κακή περίοδο του ΠΑΣΟΚ, ενώ και η παρουσία τους στην κυβέρνηση σημαδεύθηκε είτε από κάποιο σκάνδαλο είτε από κάποιο άλλο περιστατικό που διαχειρίστηκε με λάθος (έστω και επικοινωνιακά) τρόπο.

 

Το ξένο αίμα

Επιπλέον, κάποιες από τις συνεργασίες αυτές είχαν φέρει τα παλαιά στελέχη στα όριά τους, προειδοποιώντας πως πλέον η συμμετοχή τους θα είναι επιλεκτική κατά την προεκλογική περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Πάνου Λάμπρου, από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή πρόσφατη δήλωση της Ραχήλ Μακρή ο Π. Λάμπρου σχολίασε δηκτικά, μεταφέροντας επί της ουσίας τη θέση και πολλών ακόμα από την Κουμουνδούρου: «Ακούω Ραχήλ και παθαίνω… Ποιος την έβαλε στα ψηφοδέλτια; Έλα, ντε… Ας το σκεφτούν αυτοί που επέμεναν και θεωρούσαν ότι κάποιοι από μας δεν καταλαβαίναμε από… πολιτική». Η Ραχήλ Μακρή θυμίζουμε συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε στενές σχέσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μέχρι που έκοψαν και την καλημέρα. Η ένταξή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ –απόφαση του Αλέξη Τσίπρα– είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο τοπικά στην Κοζάνη όσο και κεντρικά στην Αθήνα. Μέχρι να μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε βουλευτής του Πάνου Καμμένου.

Στη μακρά λίστα των στελεχών εκείνων που σήμερα αντιμετωπίζονται ως βαρίδια υπάρχουν κυρίως πρώην «πράσινοι», οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα αναζητώντας την επόμενη μέρα για το πολιτικό τους μέλλον. Από την «άοσμη» σήμερα Θεοδώρα Τζάγκρη (θήτευσε και ως υπουργός) έως τον Νίκο Τόσκα και τον Νίκο Κοτζιά.

Διαφορετική είναι η άποψη που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος εγκλιματίστηκε στα νέα δεδομένα και κρατά χαμηλούς τόνους χωρίς να διεκδικεί την προσωπική του προβολή, γεγονός που αναγνωρίστηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό οπότε και επέστρεψε στο υπουργικό σχήμα.

Ο πρώτος λοιπόν που αποστρατεύτηκε είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από πρόταση που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην υπουργός επί της ουσίας είδε την πόρτα της εξόδου κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, μιας και ο πρωθυπουργός δεν τον συμπεριέλαβε στα σχέδιά του. Η τελευταία πρόταση που του έγινε είναι αυτή της… τιμητικής αποστρατείας. Σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους, του προτάθηκε να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Ο Π. Κουρουμπλής αποδέχτηκε την πρόταση και θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως οι πιθανότητες εκλογής του είναι ελάχιστες, όμως η άρνηση του θα σήμαινε πως θα έμενε και εκτός των εθνικών εκλογών. Από την άλλη, η θέση του είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη.

 

Τι του χρεώνουν

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ. Ο ίδιος υποστήριξε αρχικά ότι δεν υφίσταται ζήτημα ρύπανσης και στη συνέχεια ότι η εξάπλωση της ρύπανσης οφείλεται στα ρεύματα και το κρύο. Εξ αιτίας των αντιδράσεων έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή.

Στο σκάνδαλο της Novartis, κατηγορήθηκε ότι, ενώ εμπλέκεται στην υπόθεση, το όνομά του δεν συμπεριελήφθη για πολιτικούς λόγους, ενώ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου –η οποία χειριζόταν τον φάκελο της Novartis, πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση– είχε διαβιβάσει στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών επιστολή που κατήγγειλε απάτη και τη «μεγαλύτερη ληστεία» κατά την τιμολόγηση φαρμάκων το 2016, κάνοντας ειδική αναφορά σε υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 10%
ΠΟΥ ΑΥΤΗN ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ «ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα