«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ξεκίνησε το Facebook

Έβαλε "λουκέτο" σε 294 προσωπικούς λογαριασμούς και σε 1.509 σελίδες στην Ρωσία, την Ουκρανία, την Ταϊλάνδη και την Ονδούρα

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στον Κυβερνοχώρο ξεκίνησε το Facebook βάζοντας λουκέτο σε 294 προσωπικούς λογαριασμούς και σε 1.509 σελίδες στην Ρωσία, την Ουκρανία, την Ταϊλάνδη και την Ονδούρα.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας αυτή ήταν μόνο η αρχή της καταπολέμησης συντονισμένων μη γνήσιων διαδικτυακών συμπεριφορών, καθώς το κριτήριο της διαγραφής των λογαριασμών ήταν η συμπεριφορά των χρηστών και όχι το περιεχόμενο των αναρτήσεών τους.

Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία Facebook Inc έχει επικριθεί δριμύτατα ότι δεν αντιμετωπίζει δραστικά τις εξτρεμιστικές ή προπαγανδιστικές «επιχειρήσεις» μέσω του ιστότοπού της, ως ένα ακόμα μέτρο συνεπώς αποφασίστηκε η διαγραφή των «ένοχων» λογαριασμών.

«Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, αυτοί που κρύβονταν πίσω από τη δραστηριότητα αυτή ήταν συντονισμένοι μεταξύ τους και χρησιμοποιούσαν πλαστούς λογαριασμούς για να παρουσιάσουν μια παραπλανητική εικόνα για τους εαυτούς τους», σημειώνει ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, επικεφαλής πολιτικής κυβερνοασφάλειας της εταιρείας, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στο Reuters. «Δεν θέλουμε να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες μας για να χειραγωγούνται άνθρωποι», υπογραμμίζει.

Η πιο δραστική προάσπιση της Κυβερνοασφάλειας αποφασίστηκε από την εταιρεία έπειτα από το πρόστιμο-μαμούθ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επεβλήθη στα πλαίσια διακανονισµού από την αρµόδια Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission) για την υπόθεση της Cambridge Analytica και τις διαδικασίες που ακολούθησε η εταιρεία, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών της.

Σύμφωνα με το πρακτικό διακανονισμού η εταιρεία υποχρεούται να συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Μέλη της Επιτροπής Εμπορίου που ψήφισαν κατά του διακανονισμού δήλωσαν ότι το πρόστιμο των 5 δισ. δολαρίων είναι χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε να επιβληθεί στην εταιρεία Facebook Inc, η ζημιά όμως που υπέστη η εταιρεία τον Ιούλιο 2018 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ήταν πολύ μεγαλύτερη: η μετοχή της κατέρρευσε κατά 18% οδηγώντας σε απώλεια περίπου 109 δισ. δολάρια στην εταιρεία , ενώ 14,5 δισ. δολάρια ήταν η προσωπική ζημιά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Διαβάστε επίσης