Ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλει να κόψει τις επαφές των Eυρωπαίων ομοϊδεατών της με τον Τσίπρα και, όπως λένε συνεργάτες της, «θα ρίξει στο τραπέζι και μεταγραφή στην ομάδα Μακρόν»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχει να κάνει με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές η κα Γεννηματά και χρυσή ευκαιρία τής παρουσιάζεται στο συνέδριο του PES στη Λισαβόνα αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα επικυρωθεί και τυπικά η υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμαν για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Μια σοβαρή υποψηφιότητα, αλλά που δεν έχει καμία απολύτως τύχη, καθώς οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες παραπαίουν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., και η υποψηφιότητα του Μάρτιν Βέμπερ από το ΕΛΚ μοιάζει ως άχαστη.

Στόχος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι να μην επιτρέψει στους ομοϊδεάτες της στην Ευρώπη να συνεχίσουν να την επικρίνουν επειδή δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και με επιθετική ρητορική θα… ενημερώσει για όσους δεν το γνωρίζουν (πράγμα απίθανο) ότι ο Αλέξης Τσίπρας συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο. Και επιπλέον να διευκρινίσει ότι είναι το ΚΙΝΑΛ που ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και ως μέλος της θα στηρίξει και επισήμως στη Λισαβόνα τον Φρανς Τίμερμαν για να λάβει το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν.

Η αποστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής δεν θα είναι εύκολη. Η ίδια γνωρίζει ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ευρωσοσιαλιστών, που προσβλέπουν στην ενίσχυση της επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα, ο Σεργκέι Στάνισεφ, ως πρόεδρος του PES, είχε πρόσφατα εισπράξει την οργισμένη απάντησή της για τις ισχυρές πιέσεις να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας για το Μακεδονικό. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν», είχε απαντήσει τότε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει με την ομιλία της στο σκέλος της ανάλυσης που συμπυκνώνεται στη φράση «άλλο μέλος και άλλο παρατηρητής», θέλοντας έτσι να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις γέφυρες με το δημοσκοπικά καταρρέον SPD απέφυγε να στηρίξει την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς στη λογική ότι «δεν είναι μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις».

Η κα Γεννηματά γνωρίζει, ωστόσο, ότι θα συναντήσει στο Συνέδριο εισηγήσεις για τη διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων που συμπεριλαμβάνει εν όψει εκλογών και την προσπάθεια συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως,  η Φώφη Γεννηματά σκοπεύει να ξεκαθαρίσει από τη Λισαβόνα ότι η παράταξή της είναι υπέρ των προοδευτικών συμμαχιών και ότι αυτό έχει ήδη γίνει πράξη με την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής.

Κάποιες πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως «εάν πιεστεί πολύ η κα Γεννηματά δεν αποκλείεται να ρίξει στο τραπέζι το όνομα του Γάλλου προέδρου Μακρόν», υποστηρίζοντας πως, εάν δεν τη θέλουν, η ίδια μπορεί να σκεφτεί να αλλάξει ευρωπαϊκή ομάδα. Βέβαια μία τέτοια αντίδραση εκτιμάται πως πολύ δύσκολα θα την επιλέξει η κα Γεννηματά, αλλά και ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες πιέσεις θα της ασκηθούν.

Τα ψηφοδέλτια

Πέραν αυτού του Σαββατοκύριακου, που η κα Γεννηματά σκοπεύει να ξεκαθαρίσει μια και καλή τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους στο PES, το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρείται πολύ σημαντικό για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό διότι η κα Γεννηματά επιθυμεί μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 12ης Δεκεμβρίου να έχουν κλειδώσει όλες οι αποφάσεις για τους υποψηφίους, τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όσο και στις εθνικές εκλογές.

Αναμφίβολα ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κα Γεννηματά είναι το πού θα είναι υποψήφιοι οι κορυφαίοι του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή, θα πρέπει να μαντέψει η Χαριλάου Τρικούπη σε ποιες περιοχές θα πάρει μεγαλύτερα ποσοστά, ώστε οι κορυφαίοι να εκλεγούν στην επόμενη Βουλή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσανατολιζόταν να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή, το ενδεχόμενο όμως της πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες τον κατευθύνει στη μάχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει θετικά την κάθοδό του στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθήνας. Άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι έχει προταθεί στον ευρωβουλευτή να κατέβει στον Δυτικό Τομέα, όπου συζητείται η κάθοδος του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη.

Για τις Βρυξέλλες έχει ήδη… αναχωρήσει ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος περιοδεύει συχνά εκτός Αθηνών για την ενδυνάμωση του πανελλαδικού δικτύου των υποστηρικτών του. Εκεί θα συνεργαστεί με τον Νίκο Παπανδρέου, του οποίου η υποψηφιότητα έχει κλειδώσει, κάτι που ανακοίνωσε προ αρκετών εβδομάδων ο ίδιος μέσω τηλεοπτικής εκπομπής.

Εξαιρετικά δύσβατο γίνεται το παζλ, όταν οι διεργασίες αγγίζουν τις δυσκολίες κατάρτισης του Επικρατείας. Εκεί θα βρίσκεται εκ νέου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος σηματοδοτεί κατά πολλούς την ενοποίηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Εκεί αναμένεται να δούμε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν και εκκρεμεί ένα τετ-α-τετ μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός κινείται ήδη στην Αχαΐα, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή παραβρέθηκε μαζί με άλλους επισήμους στις εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, ενώ τοπικά στελέχη από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ θεωρούν αυτονόητη την κάθοδό του στην περιοχή. Το άσχημο για την κα Γεννηματά είναι ότι με τη συμμετοχή τού πρώην πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ο στενός της συνεργάτης,  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Θέμα χρόνου θεωρείται και η απόφαση της Εύας Καϊλή, από την οποία η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να κατέβει στον δήμο της Θεσσαλονίκης.

 

Και φωτεινά ονόματα
Πέραν των προβεβλημένων στελεχών, υπάρχουν και οι σταρ που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ. Έτσι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν δεδομένη την υποψηφιότητα του Κώστα Χαρδαβέλα (στον Δυτικό Τομέα), κάτι που είχε αποκαλύψει η «Α» εδώ και πολλούς μήνες. Μαζί του στον Δυτικό τομέα θα είναι και ο γνωστός σεξολόγος Θάνος Ασκητής.

Στην Α΄ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Παναγιώτης Καρκατσούλης (μεταγραφή από το Ποτάμι), έχοντας στο βιογραφικό του τη διάκριση του κορυφαίου παγκοσμίως δημόσιου υπάλληλου, πριν από χρόνια. Στη Β΄ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, ο γνωστός δημοσιογράφος, Σταμάτης Μαλέλλης. Για την Α΄ Θεσσαλονίκης προορίζεται η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα