Ξεκινά αύριο, μετά από διακοπή, η δίκη Μαντέλη

Ο ίδιος μιλά για… προεκλογική χορηγία το κατηγορητήριο όμως αναφέρει ότι πήρε τα χρήματα προκειμένου να διευκολύνει την υπογραφή της “αμαρτωλής” σύμβασης για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, αρχές του 2000.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναφέρονται λεπτομερώς οι χρηματικές καταβολές σε λογαριασμό που ανοίχθηκε με εντολή του πρώην υπουργού και με τον κωδικό «Α. Rocos». Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας την κωδική αυτή ονομασία ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού της Αντωνίας Μάρκου, σε ελβετική τράπεζα.
Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη θα καθίσουν οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου. Ο πρώην υπουργός δικάζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού η κυρία πράξη της δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Η σχετική υπόθεση ενώ ήταν κομμάτι της μεγάλης δικογραφίας για την σύμβαση του ΟΤΕ διαχωρίστηκε καθώς έχουν περάσει 15 χρόνια από την εποχή που διακινήθηκαν τα δύο επίμαχα εμβάσματα και κινδυνεύει και αυτή με παραγραφή.

Κίνδυνος αναβολής;
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχει κίνδυνος η δίκη να αναβληθεί, αφού είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της ζημιάς της υπόθεσης με δεδομένο ότι η μεγάλη δικογραφία με ταυτόσημο αντικείμενο εκκρεμεί στην ανάκριση.

Οι συνήγοροι του Αν. Μαντέλη αλλά και του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου, θα αναπτύξουν πιθανότατα αίτημα αναβολής για την ενιαία εκδίκαση της υπόθεσης και βεβαίως μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Αν και σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημιά από τη σύμβαση για τον ΟΤΕ είναι 68.000.000 ευρώ, οι δύο συνήγοροι θα υποστηρίξουν ότι αυτό το ποσό αφορά συνολικά τη σύμβαση και δεν μπορεί να εντοπιστεί ειδικά για τη δίκη Μαντέλη – Γεωργίου.

Αντίθετα, η κατηγορουμένη, εφοριακός Αντωνία Μάρκου, δεν αναμένεται να υποστηρίξει το αίτημα, αφού η ίδια λόγω της αμετάκλητης κατηγορίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τη ΔΟΥ όπου υπηρετούσε. Η Αντωνία Μάρκου είναι το πρόσωπο στο όνομα της οποίας είχε ανοιχτεί ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα UBS από όπου εμβάστηκε αρχικά το ποσό των 250.000 γερμανικών μάρκων προς λογαριασμό με άλλο παρένθετο πρόσωπο, τον κουμπάρο του Αν. Μαντέλη, επίσης κατηγορούμενο, Γ. Τσουγκράνη.

Διαβάστε επίσης