Ξεκινά η ενδο-δημοτική κινητικότητα

Στην εθελοντική, ενδο-δημοτική κινητικότητα συμφώνησαν σήμερα, κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι υπάλληλοι των δήμων, που θα συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, θα περάσουν από διαθεσιμότητα για περίπου έναν μήνα και στη συνέχεια θα μετακινηθούν στις νέες τους θέσεις και θα συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης στις περιπτώσεις που προκύψει ανάγκη.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν 14 υπογραφές, οι μετακινήσεις θα γίνονται με δυο υπογραφές (του δήμου από τον οποίον φεύγει ο υπάλληλος και του δήμου στον οποίον τοποθετείται εκ νέου).

Όπως διευκρινίσθηκε, οι υπάλληλοι δεν πρόκειται να απολυθούν. Όμως, θα προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013 που αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας. Σε διαθεσιμότητα θα ενταχθούν μόνο οι υπάλληλοι που επιβεβαιωμένα θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο.

Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι με την ενδο-δημοτική κινητικότητα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της «χαοτικής» κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των μετατάξεων στους δήμους ενώ όπως είπε  θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στον δημότη μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των δήμων.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι αναμένονται συγκεκριμένες παρατηρήσεις από την ΚΕΔΕ και ότι ευελπιστεί ότι η διαδικασία θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η διαδικασία θα έχει και έναν πιλοτικό χαρακτήρα: «προσβλέπουμε ότι στο μέλλον όλες οι μετακινήσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα γίνονται με αυτή τη λογική: θα υπάρχει δηλαδή ένα “πάντρεμα” προσφοράς και ζήτησης με βάση τις κενές θέσεις, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, δήλωσε ότι η πρόταση για τη διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα, ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  «Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα τελειώσουμε μία για πάντα αυτές τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ένας υπάλληλος από έναν δήμο για να πάει στον άλλον ήθελε 14 μήνες» τόνισε.

Κατά τον κ. Ασκούνη, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, τις οποίες η ΚΕΔΕ θα επεξεργαστεί και «αν είναι δυνατόν και αύριο» θα δοθούν οι σχετικές παρατηρήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από αυτήν την διαδικασία αν επιλύσουμε προβλήματα στους δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε σχέση με τους δήμους που έχουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις» κατέληξε ο κ. Ασκούνης.

Για ανάγκη σχεδίου, σοβαρότητας και ευρύτατων συναινέσεων, προκειμένου να υπάρξουν βαθιές τομές στους δήμους και στη ζωή των πολιτών έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα