Ξεκινά η προσπάθεια της ανάκαμψης

Η μαζική ανταπόκριση των νέων στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με την άρση περιορισμών έχει αλλάξει άρδην και την ψυχολογία όλων στο Μαξίμου. Και φυσικά, άπαντες ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ιικού φορτίου και όλα θα πάνε κατ’ ευχή, ώστε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες (με πρώτη και καλύτερη αυτή του τουρισμού) και συνάμα να αποφορτιστεί και το ΕΣΥ, το οποίο εδώ και έξι μήνες βρίσκεται σε τρομερή πίεση.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η επαναλειτουργία της εστίασης και των σχολείων από μεθαύριο Δευτέρα, 10 Μαΐου, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και τις υπερτοπικές μετακινήσεις δίνουν την ελπίδα ότι αφήνουμε πίσω τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Βέβαια, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Μάιος είναι ένας κρίσιμος μήνας. Κι αυτό διότι οι υπολογισμοί που υπάρχουν είναι ότι από τον Ιούνιο που θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας κι έτσι ελπίζουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο ότι πλέον η επικαιρότητα θα μετατοπιστεί στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το lockdown τελειώνει και έρχεται η επανεκκίνηση. Αυτή, άλλωστε, είναι και η διάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι η επόμενη περίοδος ελάχιστα θα θυμίζει αυτή που διανύουμε τώρα. Η ίδια η κυβέρνηση, άλλωστε, μοιάζει να έχει κλείσει τον κύκλο της φθοράς που καταγράφηκε στις μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων και να ανοίγει βηματισμό. Σε αυτό συνηγορεί η αλλαγή της διάθεσης από την άρση περιορισμών ή την προοπτική άρσης κι άλλων περιορισμών, αλλά και η ελπίδα ότι η κοινωνική και οικονομική ζωή μπορούν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το Πάσχα, θα επιλέξει το τερέν της οικονομίας για να αλλάξει την ατζέντα. Εκεί η κυβέρνηση θα πορευτεί, τόσο με μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, όσο και με τις μειώσεις φόρων και εισφορών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προ ημερών, όπως η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η μείωση των εισφορών κατά τρεις μονάδες και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.

Όπλο, δε, θα είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αναμένονται τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια (από τα συνολικά 32) εντός του καλοκαιριού, μαζί με τα αυξημένα τουριστικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δρομολογεί δέκα στοχευμένα μέτρα, προκειμένου η οικονομία να πάρει πάλι μπρος και να φτάσει σε οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή τού 3%. Αυτά είναι:

 

  1. Συνέχιση της ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης.
  2. Συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
  3. Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
  4. Βέλτιστη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
  5. Συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
  6. Εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές.
  7. Εφαρμογή του Νόμου για τη Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας.
  8. Παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ».
  9. Πετυχημένες και έγκαιρες αξιολογήσεις από τους θεσμούς.
  10. Διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.
Η αύξηση των εμβολιασμών οδηγεί και προς την άρση των περιορισμών

 Πολιτική κυριαρχία

Προς όλες τις κατευθύνσεις ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για πρόωρες εκλογές, προτάσσοντας το σκεπτικό ότι η χώρα θα πρέπει να δρομολογήσει την επόμενη ημέρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή ατζέντας δεν εξυπηρετεί και πολιτικούς σκοπούς. Άλλωστε, οι εκλογές θα έρθουν κάποια στιγμή και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δρομολογήσει μια συνθήκη πολιτικής κυριαρχίας, χωρίς να αφήνει περιθώρια στον κ. Τσίπρα να «σηκώσει κεφάλι». Εξ ου και θα ποντάρει στην ανάγκη κανονικότητας των πολιτών, δρομολογώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τής Ν.Δ., αλλά και μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα, με την ελπίδα να μη βρεθεί εκ νέου στην ανάγκη διαχείρισης κρίσεων. Η παράταση του πολιτικού χρόνου, άλλωστε, έχει νόημα, καθώς και η οικονομική επανεκκίνηση χρειάζεται χρόνο για να φέρει απτά αποτελέσματα, κάτι που δύσκολα θα έχει συμβεί σε επίπεδο αριθμών πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Πρακτικά, αυτό που ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει είναι να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει κατά νου, η οποία «κουμπώνει» με τη μείωση φόρων και εισφορών που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Και απώτερος στόχος του είναι να αποσταλεί ένα ευδιάκριτο μήνυμα προς όλους όσοι ψήφισαν τη Ν.Δ. το 2019 ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν τηρούνται, έστω και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί. Και έτσι να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι αυτή είναι η ατζέντα που θα προωθηθεί σε συνθήκες κανονικότητας.

Η επαναλειτουργία της εστίασης άλλαξε την ψυχολογία, τόσο των στελεχών της κυβέρνησης, όσο και του απλού κόσμου

Ομολογουμένως, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει και ιδιαίτερη πολιτική πίεση από τον κ. Τσίπρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δημοσιευμένες και κυλιόμενες, η Ν.Δ. ανοίγει ξανά ελαφρώς την ψαλίδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον, ακόμα και στη χειρότερη φάση της, η Ν.Δ. δεν έχασε ποτέ το διψήφιο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί η εκτίμηση για αναστροφή του κλίματος πίεσης στην κοινωνία, καθώς και η πεποίθηση ότι η πλειονότητα των πολιτών θέλει από την κυβέρνηση της Ν.Δ. «μεγάλες αλλαγές». Η οδηγία του πρωθυπουργού στα στελέχη του να προβάλλουν και να στηρίζουν έντονα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (από το πλάνο μόνιμων φοροελαφρύνσεων έως τις πιο «δύσκολες» μεταρρυθμίσεις) μαρτυρά ότι στο Μαξίμου δεν θέλουν να ανοίξουν νέα ρήγματα δυσπιστίας ή αντίδρασης με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Είναι ενδεικτική η ρητορική τής κάθε πλευράς στο πολιτικό πεδίο για το εργασιακό νομοσχέδιο προτού βγει στη δημόσια διαβούλευση. «Δεν καταργείται το οκτάωρο, θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζομένων, θα αυξήσουμε τον έλεγχο των εργοδοτών», επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, όσο η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «μάχη των μαχών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ήδη οι διπλωμάτες έχουν ξεκινήσει τις επαφές για να καθοριστεί η ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν-Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14-15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

Ετοιμάζεται η ατζέντα για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

Έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και προετοιμάζεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τού ΝΑΤΟ το διήμερο 14-15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Και όπως γίνεται αντιληπτό, για να υπάρχουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο δεν μιλάμε για μία συνάντηση-ξεπέτα απλά και μόνο για να υπάρξουν οι ανάλογες φωτογραφίες. Τουναντίον, θα υπάρξει ατζέντα και μπορεί να είναι το πολύ μέχρι μία ώρα το τετ-α-τετ των δύο ηγετών, αλλά η συζήτηση θα αναλωθεί τόσο στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όσο και σε αυτά που οι Αμερικανοί θέλουν να περάσουν για το στάτους κβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά, η ελληνική πλευρά αναμένει ότι στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν θα υπάρξει και η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, πιθανότατα προς το τέλος του φθινοπώρου.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί και δεν πρέπει να λησμονούμε τη θερμή τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ Μπάιντεν και Μητσοτάκη ανήμερα της εθνικής μας εορτής, την 25η Μαρτίου. Επίσης, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας, αναμένεται προς το τέλος του καλοκαιριού και επίσκεψη του Αντόνι Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψουν τη νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις, με την Ουάσιγκτον να επιμένει στην πάγια θέση της για πενταετή σύμβαση.

 Και με Ερντογάν

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πάντως, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Άγκυρα, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο μέχρι τότε να έχουν επιλυθεί οι εκκρεμότητες των δυο χωρών. Αρχές Μαΐου, εξάλλου, ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δίκη για την τουρκική τράπεζα Halkbank, η υπόθεση της οποίας αφορά άμεσα προσωπικά τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του. Ίσως πρόκειται για το πλέον καυτό θέμα στις σχέσεις των δύο ανδρών, έως ότου συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Είναι, πάντως, σαφές ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολύ περισσότερο που έως τότε –και εκτός μεγάλου απροόπτου– θα έχει πραγματοποιηθεί ένας ακόμη γύρος των διερευνητικών επαφών, θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις που γίνονται στο ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ θα έχει προσδιοριστεί και η νέα πενταμερής για το Κυπριακό.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πάντως, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αφού προηγηθεί πρώτα η έλευση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ως ανταπόδοση της –ιστορικής πλέον– επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα