Ξεκινά την Παρασκευή η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων

Την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων, που έφτασαν στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, με βάση τον προγραμματισμό, τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία από όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, όπως στο ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή. Δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς και η προτεραιοποίηση τους θα γίνεται με αλγόριθμο.

Η θεραπεία θα χορηγείται εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ενέσεις θα γίνονται ενδονοσοκομειακά, αλλά ο ασθενής δεν θα υποχρεούται να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του Ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

“Πρόκειται για φάρμακο που αφενός δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση, αφετέρου είναι σε πολύ μικρή ποσότητα”, τόνισε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και αφού επανέλαβε ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάποιος το εμβόλιο, εξήγησε πως θα χορηγηθεί σε άτομα που είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε ποιους θα χορηγούνται

“Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή. Εκτιμάται ότι μπορεί να παραλάβουμε μια ποσότητα της τάξης των 2.000-10.000 συσκευασιών για τη θεραπευτική κάλυψη ισάριθμων ασθενών. Δεν θα είναι 100.000 κουτιά”, τόνισε η κ. Γκάγκα.

“Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες. Έχουμε 6.000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά, που είναι ειδικά επιβαρυμένοι”.

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και προφανώς θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει τη θεραπεία, επεσήμανε η κ. Γκάγκα. “Δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης των μονοκλωνικών, θα δίνεται από συγκεκριμένες δομές και σε συγκεκριμένα μέρη”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για τη λήψη της καινοτόμου θεραπείας για τη λοίμωξη COVID-19 είναι:

  • όσοι έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ανοσοκατασταλμένοι,
  • όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με λοίμωξη COVID-19, π.χ. οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα, και
  • οι έγκυοι που διανύουν το γ’ τρίμηνο της κύησης, δεδομένης της επιδημικής έξαρσης αλλά και των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την επικινδυνότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο όταν μολυνθούν από κορονοϊό.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα