Ξεκινούν από αύριο οι εμβολιασμοί έξω από τις εκκλησίες

Εμβόλια και από ιδιώτες γιατρούς, προς επέκταση η υποχρεωτικότητα

Ματίνα Παγώνη και Νίκος Καπράβελος έκρουσαν σήμερα ξανά το καμπανάκι μιλώντας για 68% πληρότητα των κλινικών ΜΕΘ Covid κατά μέσο όρο, με την Ματίνα Παγώνη να διευκρινίζει ότι στην Κρήτη το ποσοστό αυτό φθάνει το 79,2% και ότι το νησί θα χρειαστεί ενίσχυση. Με τη φράση «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» έδωσε το στίγμα και ο Νίκος Καπράβελος τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και αλλάζει ο καιρός.

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση πλέον συζητά και ανοιχτά το θέμα της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, συζητήθηκε στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου την Τετάρτη και αναμένεται το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με το ρυθμό των εμβολιασμών να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και οι τομείς εργαζομένων στους οποίους θα επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες αφήνουν ανοιχτό το θέμα της επέκτασης των εμβολιασμών εξηγώντας ότι θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πορεία των εμβολιασμών. Στόχος είναι η επίτευξη του τείχους ανοσίας που λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα απαιτεί υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτευχθεί.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, λέγοντας ότι η υφίσταται αυτή η δυνατότητα και υπάρχει ως σκέψη. Τόνισε ότι σκέψη που υπάρχει αφορά το δημόσιο τομέα, ωστόσο η πορεία των επόμενων εβδομάδων θα καταδείξει και την κατεύθυνση των όποιων αποφάσεων. ”Θα δούμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση και με τον ρυθμό των εμβολιασμών και με τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει η πολιτεία αυτό που οφείλει, να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών η οποία είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει πάρει την απόφαση να εμβολιαστεί.”

Όπως έχει προαναγγείλει ο Βασίλης Κικίλιας, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από αύριο Κυριακή.

Οπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο γγ του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς είτε στα ιατρεία τους είτε στα σπίτια των πολιτών. Σημείωσε δε ότι έχουν ήδη γίνει 5.000 εμβολιασμοί.

Σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων, ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι διαθέσιμα όσα χρειάζονται για να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε αν όχι αυθημερόν, την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμη ότι 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί. Ο Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.

Σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ενώ 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη δέλτα όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Πηγή: i-efimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα