«Ξεκλειδώνει» η ΑΕΚ με… κλειδί τον Ίβιτς

Ο Δημ. Μελισσανίδης πήρε σκούπα καθαρίζοντας τον μόνιμα αποτυχημένο Καρντόσο και τον Λυμπερόπουλο που τον έφερε, και προκαλεί το ηλεκτροσόκ που ήταν απαραίτητο για να κάνει και πάλι ο «δικέφαλος» υψηλές πτήσεις

Ο προπονητής είναι πάντα το εύκολο θύμα, ο άνθρωπος που την πληρώνει σε περίπτωση αποτυχιών, καθώς η διοίκηση είναι ανέφικτο να κάνει σαρωτικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό μιας ομάδας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η αντικατάσταση του προπονητή δημιουργεί νέα δυναμική, καθώς αλλάζει η ψυχολογία και ο νέος τεχνικός ηγέτης με λίγες κατάλληλες κινήσεις εμφανίζεται πετυχημένος.

Στην περίπτωση της ΑΕΚ και του Μιγκέλ Καρντόσο, η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη, όχι γιατί ο Πορτογάλος προπονητής ήταν αυτός που έπρεπε να θυσιαστεί προκειμένου να έλθουν καλύτερες μέρες, αλλά διότι ήταν… άκρως ακατάλληλος.

Τον δρόμο της εξόδου από την ΑΕΚ πήρε δικαιολογημένα και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, καθώς δική του επιλογή ήταν ο Καρντόσο.

Την άνοιξη είχε κατά κόρον αναφερθεί ότι συμβουλεύτηκε τον Φερνάντο Σάντος για την επιλογή του συμπατριώτη του. Γεγονός είναι πως, όταν ήλθε στην Ελλάδα ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός και ρωτήθηκε για τον Καρντόσο, είπε ότι: «Τον είχα παρακολουθήσει στη Ρίο Άβε, και πιστεύω ότι θα δείξει καλά δείγματα δουλειάς και στην Ελλάδα».

Ο Σάντος βέβαια είχε να πει έναν καλό λόγο για κάθε Πορτογάλο προπονητή. Συνεπώς, μάλλον η άποψή του δεν έχει στην προκειμένη περίπτωση βαρύνουσα σημασία. Η ΑΕΚ ξεκάθαρα πήρε ένα… παλτό προπονητικής με μηδενική γνώση πρωταθλητισμού.

Ο Μιγκέλ Καρντόσο πήρε δρόμο από την ΑΕΚ με αποτελέσματα ανάλογα με εκείνα που είχε σε Ναντ και Θέλτα, γνωρίζοντας την τρίτη απόλυση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Μετά τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις με Κραϊόβα και Τράμπζονσπορ στο Europa League, η ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος απέναντι στην Ξάνθη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Έτσι κι αλλιώς, ο Πορτογάλος τεχνικός βρισκόταν για τα καλά με την πλάτη στον τοίχο και φαινόταν πως απλά το μόνο που απέμενε να γίνει γνωστό ήταν το πότε θα χωρίσουν οι δρόμοι του με την ΑΕΚ.

Μία ομάδα η οποία του έδωσε την ελευθερία κινήσεων στις αρχές του καλοκαιριού για να χτίσει κάτι δικό του, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο δυνατό.

Τόσο κακό, όσο και το βιογραφικό του Πορτογάλου κόουτς, ο οποίος επιβεβαίωσε στην «Ένωση» μέσα σε λίγες εβδομάδες τα χαμηλά στατιστικά του που τον συνόδευαν από τις δύο προηγούμενες δουλειές του ως πρώτος προπονητής σε Ναντ και Θέλτα σε επίπεδο αποτελεσμάτων και συνολικής αγωνιστικής προόδου.

Πέρα από τη Ρίο Άβε, η οποία ήταν ένα πρότζεκτ με μικρή πίεση, ο Καρντόσο είχε να επιδείξει ως πρώτος προπονητής δύο περάσματα από μεγαλύτερα κλαμπ.

Το ένα στη Ναντ και το άλλο στη Θέλτα. Ωστόσο, και στα δύο το βιογραφικά του… τσαλακώθηκε, παρά την επιθετική φιλοσοφία που προσπάθησε να προσδώσει και στις δύο ομάδες και το ποδόσφαιρο κατοχής που εφάρμοσε.

Στη Ναντ άντεξε για οκτώ παιχνίδια στον πάγκο, ενώ στη Θέλτα για 15 πριν απολυθεί, και τώρα στην ΑΕΚ μόλις τέσσερα!

Στην ΑΕΚ έπιασε τα χειρότερα στατιστικά της προπονητικής του καριέρας, παρόμοια με αυτά που είχε στη Ναντ. Τόσο στην «Ένωση», όσο και στη γαλλική ομάδα, στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια στο τιμόνι κατέγραψε μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες, ενώ στη Θέλτα σημείωσε δύο νίκες και δύο ήττες στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του στην άκρη του πάγκου.

Ουσιαστικά, δηλαδή, το ξεκίνημά του στους «κιτρινόμαυρους» βάσει βιογραφικού δεν παρουσιάζει κάποια διαφοροποίηση με αυτό που έδειξε στους τελευταίους δύο συλλόγους που εργάστηκε.

Τρεις απολύσεις σε 11 μήνες

Ο Πορτογάλος τεχνικός με την απόλυση από την ΑΕΚ έχει δει την πόρτα της εξόδου τρεις φορές μέσα σε λιγότερο από ένα ημερολογιακό έτος!

Στις 2 Οκτωβρίου 2018 έφυγε από τη Ναντ, έπειτα από τέσσερις μήνες στην τεχνική ηγεσία. Στις 3 Μαρτίου 2019 αποχώρησε από τη Θέλτα έπειτα από επίσης τέσσερις μήνες στον πάγκο και τώρα στην ΑΕΚ, τέλος Αυγούστου, φεύγει έχοντας τρεις μήνες στο τιμόνι, και το μεγαλύτερο διάστημα σε καιρό προετοιμασίας για τη νέα σεζόν.

Πέρα από τα αποτελέσματα στο ξεκίνημα της σεζόν, η νωχελική εικόνα της ΑΕΚ, η οποία όχι μόνο δεν παρουσίαζε καμία βελτίωση, αλλά αντίθετα χειροτέρευε, ήταν εκείνη που έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Καρντόσο.

Την ίδια στιγμή εκείνος, παρά τα όσα εμφάνιζε η ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, επέμενε ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα. Μάλιστα, πριν από τον αγώνα με την Ξάνθη είχε τονίσει ότι στο ματς με την Τράμπζονσπορ η απόδοση της «Ένωσης» ήταν χαμηλή μόνο για 15 λεπτά, ενώ μετά και τη νέα ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος δεν συμφώνησε με τον ισχυρισμό ότι η εικόνα της ομάδας του χειροτερεύει, παρά και την έντονη δυσαρέσκεια από τον κόσμο προς το πρόσωπό του.

Μέσα σε 89 ημέρες πρόλαβε και έγραψε αρνητική ιστορία. Υποσχέθηκε μία πιο ελκυστική ΑΕΚ, όμως η ομάδα του γινόταν ολοένα και χειρότερη μέσα στο γήπεδο.

Το 1-2 από την Ξάνθη αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Μιγκέλ Καρντόσο από τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, με τον Πορτογάλο να γίνεται ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος απομακρύνεται από την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος!

Ο Καρντόσο απομακρύνθηκε από τρίτη διαφορετικά ομάδα, σε τρίτη διαφορετική χώρα, σε λιγότερο από ένα ημερολογιακό έτος. Κατάφερε να καταστρέψει μια ολόκληρη σεζόν για την ΑΕΚ;

Ίσως όχι. Γιατί όπως είπε και ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης», Δημήτρης Μελισσανίδης, στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στα Σπάτα, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, μιλώντας στους παίκτες:

«Δεν μου αρέσει να κάνω κριτική στους προπονητές, αλλά επειδή κάτι γνωρίζω από ποδόσφαιρο είμαι σίγουρος ότι και καλή ομάδα έχουμε και ίσως από τη μέρα που επέστρεψα στην ομάδα να έχουμε το καλύτερο υλικό.

»Η ψυχολογία σας είναι χάλια και το βλέπω αλλά οι μεγάλοι παίκτες και οι προσωπικότητες που διαθέτουμε εδώ μέσα τώρα δείχνουν την αξία τους. Τώρα βγάζουν δύναμη και ψυχή για να γυρίσουμε το κλίμα. Το πρωτάθλημα τώρα ξεκινάει».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε την αυτοκριτική του αναφέροντας ότι:

«Όλοι φταίμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Οι κινήσεις, όμως, του παράγοντα της «Ένωσης» το τελευταίο διάστημα δεν στέφθηκαν μ’ επιτυχία. Ο πρωταθλητής Χιμένεθ έφυγε, ο Ουζουνίδης ήρθε, έβαλε την ομάδα στους ομίλους, αλλά στα μέσα της χρονιάς έφυγε, αφού πρώτα… έφυγαν και οι Σιμόες, Μπακασέτας, που στο μεταξύ ξαναγύρισαν για να ξαναφύγει τελικά ο Μπακασέτας το καλοκαίρι.

Όταν έφυγε ο Ουζουνίδης ξαναγύρισε ο Χιμένεθ και πριν ξαναγυρίσει ο Ισπανός ξαναέφυγε για να έρθει ο Καρντόσο. Στο μεταξύ επέστρεψε και ο Βράνιες που έφυγε γιατί ήταν τρελός, αλλά ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε ως λογικός και όπως είχε πει και ο Μελισσανίδης, «τον πουλήσαμε γιατί ήταν τρελός και δεν θέλαμε ψυχίατρο στα αποδυτήρια, τώρα θα τον ξαναπάρουμε και αν χρειαστεί θα πάρουμε και ψυχίατρο…».

Ο Καρντόσο επεχείρησε να εφαρμόσει ένα ποδοσφαιρικό σύστημα στην ΑΕΚ πέρα από κάθε λογική και με παίκτες που ήταν αδύνατο να το εφαρμόσουν. Κάθετο ποδόσφαιρο που να ξεκινά από την άμυνα και την μπάλα να είναι κολλημένη στο χόρτο, δεν… γίνεται. Πίεση που φτάνει στον αντίπαλο τερματοφύλακα, passing game και άμυνα ψηλά στη σέντρα, προφανώς μπορεί να παίξει η Μπαρτσελόνα, αλλά όχι η ΑΕΚ με Βράνιες, Σβάρνα, Οικονόμου στα στόπερ, Μπακάκη, Χουλτ στα μπακ, και Σιμόες, Γαλανόπουλο στα χαφ.

Ο τεχνικός διευθυντής που συνεργάζεται με τον προπονητή, οφείλει να του πει ότι είναι για… δέσιμο και να φροντίσει να τον συνεφέρει προκειμένου να… σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Ο Καρντόσο ήθελε Ζεράλδες και Βέρντε σε θέση που η ΑΕΚ έχει αστέρια. Είναι δυνατόν να παροπλίζεται ο Λιβάγια για να προωθούνται παίκτες πολύ χαμηλότερης αξίας;

Τα λάθη ήταν τόσα και τόσο χοντρά, που ο Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε σκούπα, επιχειρώντας να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η «Ένωση» να μη χάσει τη σεζόν με το «καλημέρα».

Κλειδί ο Ίλια Ίβιτς

Κλειδί στην επιχείρηση ανατροπής της εικόνας της ΑΕΚ είναι ο Ίλια Ίβιτς. Αυτός μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε με νέο προπονητή να οδηγηθεί ο «δικέφαλος» σε υψηλές πτήσεις.

Αρχικά προβάδισμα να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ είχε ο Γκουστάβο Πογιέτ. Ο Ουρουγουανός έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Ίλια Ίβιτς, με τον οποίο έκανε και διακοπές στη Μύκονο, αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι οι δυο τους είχαν συναντηθεί σε εστιατόριο της Βουλιαγμένης και είχαν συζητήσει σε πολύ καλό κλίμα, αλλά στις διαπραγματεύσεις που έγιναν, δεν υπήρξε σύμπλευση.

Στην ΑΕΚ στάθμισαν ότι από τον Αύγουστο του 2018 που παραιτήθηκε από την Μπορντό, ο Πογιέτ δεν έχει ομάδα. Από τότε δηλαδή που επέκρινε δημόσια τη διοίκηση για την πώληση του Γκαετάν Λαμπόρντ στη Μονπελιέ και αποχώρησε με 21 ματς στον πάγκο της.

Πλέον, η «Ένωση» στρέφεται σε άλλες επιλογές με τον Μίροσλαβ Τζούκιτς να είναι ένα όνομα που «παίζει» έντονα, ενώ αρκετά ψηλά στη λίστα του Ίλια Ίβιτς βρίσκεται και ο Μάσιμο Καρέρα.

Η ΑΕΚ πορεύεται προσωρινά με τον Νίκο Κωστένογλου, που ήταν στον πάγκο στη ρεβάνς  με την Τράμπζονσπορ την περασμένη Πέμπτη και οδήγησε την ομάδα σε σπουδαία νίκη 2-0, θα είναι και με τον Αστέρα στην Τρίπολη την Κυριακή. Ο νέος προπονητής θα αναλάβει πλήρως στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος λόγω των εθνικών ομάδων.

Πάμε σαν άλλοτε

Η εμπειρία και γνώση του Ίλια Ίβιτς αποτελούν εχέγγυο ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες στην ΑΕΚ. Το μακρινό παρελθόν του παρουσίασε δείγματα εξαιρετικής γραφής.

Οι πρώτες σημαντικές παρεμβάσεις του Ίβιτς κατεγράφησαν τον Ιανουάριο του 2005. Στο ρόστερ προστέθηκαν ο Βραζιλιάνος Ζούλιο Σέζαρ και ο αδελφός τού Ίλια, ο Βλάνταν Ίβιτς. Ο πρώτος διέγραψε μια σπουδαία τετραετία στην ομάδα, μετρώντας 123 ματς, 24 γκολ και 24 ασίστ, ενώ ο δεύτερος είχε επίσης αξιοσημείωτη παρουσία για 2 1/2 χρόνια παίζοντας σε 74 ματς με 11 τέρματα και 6 τελικές πάσες που έγιναν γκολ.

Το καλοκαίρι του 2005, ο Ίβιτς πρωτοστάτησε πείθοντας τον Στέφανο Σορεντίνο και τον Μπρούνο Τσιρίλο να αφήσουν πίσω τους προτάσεις από το Καμπιονάτο για να αναζητήσουν μέσω της «Ένωσης» ευρωπαϊκά ταξίδια στα αστέρια, κάτι που επιτεύχθηκε, καθώς την αμέσως επόμενη σεζόν αγωνίστηκαν με τη φανέλα της στους ομίλους του Champions League.

Ο τερματοφύλακας Σορεντίνο αγωνίστηκε για μια διετία, σε 64 επίσημα ματς, ενώ ο κεντρικός αμυντικός Τσιρίλο, ο οποίος την υπηρέτησε αργότερα και στο δύσκολο μονοπάτι της Γ΄ Εθνικής ίδρωσε τη φανέλα σε 77 ματς, σημειώνοντας μάλιστα 4 τέρματα, ένα εκ των οποίων (αυτό στο Βέλγιο κόντρα στην Άντερλεχτ στις 6/12/2006) θα μνημονεύεται ως ένα από τα ωραιότερα στην ευρωπαϊκή ιστορία της  «Ένωσης».

Στο τελευταίο καλοκαίρι του στην ΑΕΚ, από το πόστο του τεχνικού διευθυντή το 2006, ο Ίβιτς πρωτοστάτησε σε μια σαρωτική αλλαγή του έμψυχου δυναμικού της ομάδας, καθώς στο ρόστερ της προστέθηκαν περισσότερα από 10 νέα πρόσωπα. Ο Ίβιτς έκανε τότε άνοιγμα και σε άγνωστες για την ΑΕΚ  αγορές, επιλέγοντας τους νεαρούς Περπαρίμ Χέτεμαϊ και Ντάνιελ Τόζερ, οι οποίοι διέγραψαν εξαιρετικές ευρωπαϊκές καριέρες φεύγοντας από την Ελλάδα.

Ο 32χρονος σήμερα Φινλανδός διεθνής μέσος Χέτεμαϊ αποτέλεσε για μια οκταετία βασικό στέλεχος της Κιέβο Βερόνα στη Serie A (από φέτος στη Serie B) με 268 ματς, 8 γκολ και 17 ασίστ, ενώ ο επίσης διεθνής Μαγυάρος μέσος Τόζερ πέρασε από Γκενκ, Τζένοα, Γουότφορντ και ΚΠΡ, πριν καταλήξει, τώρα στα ποδοσφαιρικά γεράματα, στην ουγγρική Ντεμπρετσένι.

Από εκείνη τη φουρνιά, η σπουδαιότερη και πιο διαχρονική προσφορά, αναγνωρίζεται στον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Γκουστάβο Μαντούκα με 126 ματς, 16 γκολ και 18 ασίστ, κατά την τετραετή θητεία του στην «Ένωση». Για αδιευκρίνιστο λόγο, απαξιώθηκε το καλοκαίρι του 2010, όταν και βρήκε στέγη στον ΑΠΟΕΛ. Εκεί έκανε ακόμα πιο σπουδαία πράγματα με 164 ματς, 55 γκολ και 10 ασίστ, αγωνιζόμενος μάλιστα δύο φορές στους ομίλους του Champions League.

Η ευθύνη του κόσμου

Σε κάθε… μαγαζί που στηρίζεται ποικιλοτρόπως από τους πελάτες του, ο ιδιοκτήτης φροντίζει να τους ικανοποιεί. Η λογική όμως ότι… ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο, στο ποδόσφαιρο πολλές φορές καταρρέει. Γιατί αυτός ο πελάτης-οπαδός που στηρίζει με πάθος την ομάδα του λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις καταστροφικά.

Η ΑΕΚ, που τα τελευταία χρόνια αναγεννήθηκε από τις στάχτες της με τη στήριξη των φιλάθλων της, πριν από λίγους μήνες χτυπήθηκε βάναυσα. Το χτύπημα ήταν κάτω από τη μέση, καθώς ήταν καίριο και σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι ευθύνης της UEFA. Στο ματς με τον Άγιαξ για το Champions League στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, αναίτια κάποιοι οπαδοί της ΑΕΚ πέταξαν μέχρι και βόμβα μολότοφ στους Ολλανδούς φιλάθλους.

Ένας χρόνος ευρωπαϊκός αποκλεισμός, με διετή όμως αναστολή, δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών και 80 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ήταν η τελική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA. Το τι έγινε στα δύο εντός έδρας ματς της «Ένωσης» στο άδειο ΟΑΚΑ, το είδαν όλοι. Ήττες από Κραϊόβα και Τραμπζονσπόρ…

Η ΑΕΚ παράλληλα μπήκε στον μαυροπίνακα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.  Κι αν στην Ελλάδα τέτοιου είδους επεισόδια μπορεί μια ΠΑΕ να τα ξεπεράσει σχεδόν… αναίμακτα, εκτός των τειχών η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

Η ανακοίνωση της Original 21, της μεγαλύτερης συνδεσμικής κοινότητας φίλων της ΑΕΚ, είχε πολλά και σωστά σημεία αναφοράς, αλλά περιορισμένη αυτοκριτική. Γιατί οι παίκτες, η διοίκηση, ο προπονητής έχουν μερίδιο στον αγωνιστικό κατήφορο. Όμως και οι οπαδοί «φρόντισαν» γι’ αυτό.

Original και Αγιά-Σοφιά

Το όραμα της Αγιά-Σοφιάς κρατάει την ΑΕΚ όσο ποτέ άλλοτε ζωντανή. Κι αυτό το επισήμανε η Original:

«Σαν χτες ήταν που η Φιλαδέλφεια φλεγόταν και η βροχή στο τέλος της μαγικής νύχτας από τα δάκρυα χαράς των παιδιών μας στον ουρανό ολοκλήρωνε το παζλ μιας μαγικής χρονιάς. Κοιτώντας λίγο πιο εκεί από το σημείο που το πούλμαν έκοβε βόλτες, με επιβάτες “δεμένους” σαν οικογένεια να φωτίζουν τη γειτονιά μας με πυρσούς, γούσταρες ακόμα πιο πολύ βλέποντας το τσιμέντο να θεριεύει και η πίστη μας ότι η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται έπιανε τα όρια του απόλυτου. Η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια! Στη μόνη θέση που της αξίζει! Παράλληλα η ΑΕΚ έφτιαχνε το ΝΑΟ της. Έτσι δημιουργήθηκε ένα δίπολο στόχων. Αγωνιστικό κομμάτι και γήπεδο.

»Πρόεδρε, στο δεύτερο κομμάτι τα καταφέραμε! Όλοι μαζί! Εσύ με το κύρος και το όνομα σου, εμείς με τους αγώνες μας, τα κελιά και τα δικαστήρια, τις φωνές μας και τις παρεμβάσεις μας. Ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε για όσους δεν πρόλαβαν να το δουν. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο χρόνος δεν περνάει κανονικά! Μετράμε αντίστροφα πλέον… Το όνειρο των ονείρων παύει να είναι όνειρο και αποτελεί όραμα προόδου και ανάπτυξης για τη γιγάντωση του οργανισμού.

»Όμως, πρόεδρε, στο “ζύγι” του δίπολου ξέχασες να βάλεις το αγωνιστικό κομμάτι και τη στελέχωση της ομάδας με ανθρώπους ισάξιους με το μπόι της ΑΕΚ. Άνθρωποι “νάνοι” πέρασαν από πόστα άκρως σημαντικά και αυτή η ξεροκεφαλιά σου βάσει της πραγματικότητας δεν σε δικαίωσε. Πρόεδρε τέτοια αποδόμηση και αποψίλωση της ομάδας που έφερε το Πρωτάθλημα στη βιτρίνα με τα πολλαπλά τρόπαια του συλλόγου δεν έχει ξαναϋπάρξει. Ασαφές πλάνο, μπερδεμένες ιδέες, παίκτες τρίτης διαλογής, λάθος χειρισμοί στο θέμα του προπονητή…

»Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η Ένωση. Όλοι μια γροθιά. Επειδή δεν έχουμε Θωμά Μαύρο να το κάνει, όταν δεν μπορούν οι άλλοι πρέπει να βάζουμε το γκολ εμείς. Λίγο έμεινε για το ΝΑΟ και οφείλουμε να πάρουμε την ΑΕΚ από το χέρι και να την βάλουμε στην Αγιά Σοφιά ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ».

Η ΑΕΚ έφθασε σε χρόνο μηδέν από τα αλώνια της Γ΄ Εθνικής να στεφθεί πρωταθλήτρια και να φθάνει τρεις σερί σεζόν στον τελικό κυπέλλου. Αυτά δεν έγιναν με μαγικό ραβδί, πόσο μάλλον όταν απέναντί της είχε δύο ισχυρές ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, με οικονομικούς παράγοντες μεγάλης εμβέλειας στο τιμόνι τους, τον Ιβάν Σαββίδη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το να οδηγείσαι σε επιτυχίες δεν είναι συμπτωματικό και τυχαίο. Στην Αγγλία, αν η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ δεν πάρουν το πρωτάθλημα, δεν είναι αποτυχημένες, όταν υπάρχει το μέγεθος της Μάντσεστερ Σίτι. Οι διοικήσεις τους και λάθη θα κάνουν σε επιλογές προπονητών και παικτών, και αστοχίες θα έχουν, αλλά δεν θα δουν την ομάδα τους να παίζει κεκλεισμένων των θυρών.

Ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός γιγαντώνεται όταν όλα του τα κομμάτια κάνουν βήματα προόδου. Στο ματς με τον Άγιαξ ας ελπίσουμε ότι η ΑΕΚ δέχθηκε το τελευταίο εκ των έσω χτύπημα.

Δεν χάνει εκτός έδρας η ΑΕΚ

Εντυπωσιακό εκτός έδρας σερί «τρέχει» η ΑΕΚ στο Europa League. Τελευταία φορά που ηττήθηκε στον θεσμό, μακριά από την έδρα της ήταν στις 20 Οκτωβρίου 2011 όταν αντιμετώπισε τη Λοκομοτίβ στη Μόσχα. Με προπονητή και πάλι τότε τον Νίκο Κωστένογλου είχε χάσει με 3-1.

Από τότε έχει αήττητο εννέα εκτός έδρας αγώνων στον θεσμό με απολογισμό τέσσερις νίκες και πέντε ισοπαλίες. Κατά σειρά δεν έχει ηττηθεί από Στουρμ Γκρατς, Σεντ Ετιέν, Μπριζ, Ριέκα, Αούστρια, Μίλαν, Ντιναμό Κιέβου, Κραϊόβα και Τράμπζονσπορ. Έχει μάλιστα κερδίσει σε Αυστρία (Γκρατς), Κροατία (Ριέκα), Ρουμανία (Κραϊόβα) και στην Τουρκία (Τράμπζονσπορ).

Aπό τότε που η ΑΕΚ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει παίξει συνολικά 16 αγώνες στο Europa League και έχει κάνει μόνο δύο ήττες και οι δύο εντός έδρας από Σεντ Ετιέν και από Τράμπζονσπορ. Έχει επίσης τέσσερις νίκες και δέκα ισοπαλίες.

Η αποχώρηση Ίβιτς

Ήταν 19 Φεβρουαρίου 2007, όταν ο Ίλια Ίβιτς αποχωρούσε από το επιτελείο του Ντέμη Νικολαΐδη και το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Ως η σταγόνα που ξεχείλισε το δικό του ποτήρι της υπομονής, αντιμετωπίστηκε η απόκτηση του Παντελή Καφέ, με την οποία εκείνος διαφωνούσε κάθετα. Ωστόσο, μάλλον περισσότερο την αφορμή για το φευγιό του έψαχνε, διότι ο πραγματικός λόγος είχε άλλο ονοματεπώνυμο: Λορένθο Σέρα Φερέρ.

Ο τεχνικός διευθυντής Ίλια Ίβιτς αγαπούσε πολύ τη δουλειά του στην ΑΕΚ, ήταν αποδοτικός βάσει των οικονομικών πόρων που του παρείχε προς διαχείριση η διοίκησή της και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να παραμείνει ως ένας «ανιχνευτής» ποδοσφαιριστών, αφήνοντας τον μεταγραφικό σχεδιασμό στα χέρια του υπερσυγκεντρωτικού Ισπανού κόουτς, τον οποίο εν τω μεταξύ ο Ντέμης είχε προβιβάσει σε «κλειδοκράτορα» της ΑΕΚ, με κλειστό τετραετές συμβόλαιο.

Αποχώρησε σαν κύριος, δεχόμενος να μην αναφέρει τη λέξη παραίτηση, ώστε να μην προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στην ομάδα κι έχοντας αφήσει πίσω του μόνο φίλους ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Μάλιστα οι πιτσιρικάδες της περιόδου εκείνης (Τόζερ, Χετεμάι) που τόσο τους πίστεψε και τους στάθηκε, βούρκωσαν όταν ενώπιον όλων ανακοίνωσε ότι φεύγει.

Η μπάλα δεν πήρε τον Βασίλη

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής λίγο έλειψε να τους… πάρει όλους η μπάλα της εξόδου, καθώς η ήττα από την Ξάνθη ήταν σοκαριστική. Μεταξύ αυτών που ακούστηκε το όνομά τους ότι οδηγούνται εκτός ΑΕΚ, ήταν και ο Βασίλης Δημητριάδης.

Με την ανάληψη του Ίλια Ίβιτς στη θέση του τεχνικού διευθυντή, τα δεδομένα άλλαξαν και ο Δημητριάδης συνεχίζει κανονικά ως υπεύθυνος λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Ίβιτς συζήτησε με τον Μελισσανίδη το θέμα, ζήτησε την παραμονή του Δημητριάδη στο συγκεκριμένο πόστο, καθώς τον θεωρεί σημαντικό.

Έτσι ο Δημητριάδης δεν αλλάζει πόστο και συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του που αποδεδειγμένα κάνει καλά και με επαγγελματισμό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα