«Ξένα» δικαστικά ήθη από την κυρία Ξένη

Η απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό που δημιουργεί «δεδικασμένο» για τον Κουφοντίνα και η σπουδή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να συμμετάσχει στη σύνθεση του Ποινικού Τμήματος

Ένα 24ωρο πριν από την εκδίκαση της αναίρεσης που άσκησε προσωπικά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου περί χορήγησης άδειας στον αμετανόητο τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, η Δικαιοσύνη δίνει εξιτήριο στον Νίκο Ρωμανό, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.

Ο νεαρός, που είχε καταδικαστεί για κατοχή  και τοποθέτηση εκρηκτικών  μηχανισμών το 2012, μεταξύ άλλων και στο σπίτι του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς και για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης, πρόκειται να αποφυλακιστεί τις επόμενες ημέρες. Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μειώθηκε η πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί για την πρώτη υπόθεση της κατοχής  και τοποθέτησης εκρηκτικών  μηχανισμών από 18 σε 14 χρόνια, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής στη φυλακή!

Η απόφαση για την αποφυλάκισή του βασίζεται σε μια νομικά «ξένη» –υπό την έννοια του ασυνήθιστου– απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία για πρώτη φορά αναγνωρίζει ελαφρυντικό σε κρατούμενο, με βάση την καλή διαγωγή του μέσα στις φυλακές, γεγονός που αναμένεται να «ανοίξει την πόρτα» και σε άλλους «ειδικής κατηγορίας» κατάδικους εγκληματίες, όπως χαρακτηριστικά συζητείται σε νομικούς κύκλους.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για την απόπειρα ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης και αρχικά είχε κατηγορηθεί ότι η δράση του συνδέεται με την γνωστή τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», ωστόσο αθωώθηκε από αυτήν την κατηγορία και καταδικάστηκε μόνο για την απόπειρα ένοπλης ληστείας τελεσίδικα σε κάθειρξη 11 ετών.

Στις 26 Μαρτίου 2018 καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή  και τοποθέτηση εκρηκτικών  μηχανισμών το 2012, χωρίς ωστόσο να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου στο οποίο προσέφυγε του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μέσα στη φυλακή και επέστρεψε τη δικογραφία στο Εφετείο, το οποίο σήμερα το πρωί υιοθέτησε το σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρωμανού, Θεόδωρος Μαντάς, εξέφρασε «την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».

Τόνισε ότι «η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι, ανοίγει  το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς  μέσα στις φυλακές».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, ο κατηγορούμενος κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος μετά από πολύ προσπάθεια και παραμένοντας ακόμη έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Από τις 26/10/2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (κι ενώ είχε προηγηθεί απεργία πείνας και είχε υπάρξει τροπολογία που το επιτρέπει), λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του.

Παράλληλα, έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι  μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία”. Το Δικαστήριο αναγνώρισε το ίδιο ελαφρυντικό έναν ακόμη συγκατηγορούμενο του Νίκου Ρωμανού, με αποτέλεσμα η ποινή του να μειωθεί στα 20 χρόνια και να επίκειται η αποφυλάκισή του.

«Δεδικασμένο» για Κουφοντίνα;

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα ιδιότυπο δεδικασμένο και να ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε πολλές άλλες περιπτώσεις καταδίκων, με πρώτον στη σειρά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, του οποίου η περίπτωση συζητείται αύριο Τρίτη σε τμήμα του Αρείου Πάγου.

Έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος της 7ης κατά σειρά άδειάς του από το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου, και λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας του και του… πολυήμερου πάρτυ μολότωφ που στήθηκε για χάρη του, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου ανέθεσε σε Αντιεισαγγελέα να διερευνήσει το ενδεχόμενο της άσκησης αναίρεσης του απορριπτικού Βουλεύματος.

Ο Αντιεισαγγελέας αποφάνθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για κάτι τέτοιο και ότι ορθώς αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά αργά το βράδυ της Παρασκευής η κα Δημητρίου άσκησε προσωπικά την αίτηση αναιρέσεως. Και μπορεί μεν η απόφασή της να ήταν σύννομη και εντός των αρμοδιοτήτων της, ωστόσο προσκρούει τόσο σε προηγούμενες αποφάσεις της (είχε διώξει πειθαρχικά το 2018 δύο εισαγγελείς που είχαν κάνει δεκτό το αίτημα αδείας του Κουφοντίνα), όσο και στη δικαστική ηθική, καθώς η ίδια διέσπασε τη βασική αρχή του ενιαίου και αδιαιρέτου της Εισαγγελικής Αρχής, αγνοώντας τον αντιεισαγγελέα που είχε επιφορτιστεί να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Το επίσης «ξένο» στην περίπτωση Κουφοντίνα είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν συνηθίζεται να συμμετέχει στις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων (σ.σ. σε αυτά συμμετέχουν αντεισαγγελείς), κάτι που στην επίμαχη υπόθεση «καταστρατηγήθηκε» από την κα Δημητρίου, προκαλώντας σχετικές συζητήσεις για την αναγκαιότητα αυτής της επιλογής.

Σε κάθε περίπτωση με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον «Λουκά» της 17Ν και δεδομένης της –σε λίγες ημέρες– λήξης της θητείας της κας εισαγγελέως, η υπόθεση αυτή δεν αποκλείεται να σφραγίσει τα… στερνά της θητείας της.

Αν κάποιος αναζητήσει τα πολιτικά οφέλη που προκύπτουν από τη «δραστηριοποίηση» της κας Δημητρίου, εύκολα θα βγάλει το συμπέρασμα ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, τα γκαζάκια και οι μολότοφ είναι η πλέον επιτυχής διαδικασία για τη διαφωνία των… ρουβικώνων με συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, επιτυχές κρίνεται και το γεγονός ότι το σπίτι της κας Δημητρίου δεν κινδυνεύει από «επισκέψεις» αυτής της μορφής…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα