Ξένη Δημητρίου – Novartis: Εξαφάνιζε έγγραφα, ανανέωσε τη θητεία της Τουλουπάκη, μπρος-πίσω με Αγγελή

Μεθόδευση της εισαγγελέως για να εκλεγεί εκ νέου η Τουλουπάκη με απόκρυψη υπηρεσιακών εγγράφων εις βάρος της

Οι χειρισμοί της εισαγγελέως ΑΠ, Ξένης Δημητρίου, στην υπόθεση της Novartis έφεραν και το… διαζύγιο με το μέχρι τότε «αγαπημένο και υπάκουο παιδί της», τον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης της, καθώς τον έχρισε και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που διενεργούσε τη σημαντικότερη έρευνα: την υπόθεση Novartis!

Aναλογιζόμενος πού οδηγείται η κατάσταση και πως ο ίδιος κινδύνευε να χρεωθεί το σκάνδαλο της Novartis, ο κ. Αγγελής ενημέρωσε εγκαίρως την εισαγγελέα ΑΠ από τον περασμένο Νοέμβριο, άμα τη επιστροφή του από το ταξίδι στη Βιέννη, όπου συμμετείχε ως επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Ο κίνδυνος να βρεθεί κατηγορούμενος, για μια έρευνα χωρίς στοιχεία, στην οποία το ζητούμενο ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, τρόμαξε τον κ. Αγγελή, που όταν είδε πως οι προειδοποιήσεις και οι αντιρρήσεις του δεν εισακούστηκαν από την κα Δημητρίου, προχώρησε σε παραίτηση, αφού κατήγγειλε το τι συνέβαινε με πεντασέλιδη έγγραφη αναφορά.

H αρχή του τέλους…

Η δημοσιοποίηση των αναφορών του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, που υπήρξε επόπτης της ανάκρισης στην υπόθεση της Novartis, την οποία διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προκάλεσε σεισμό στο δικαστικό και πολιτικό σκηνικό, καθώς αποκαλύφτηκε η γύμνια της έρευνας από στοιχεία, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να στηρίξουν τις ποινικές διώξεις τύπου… Πολάκη, τις οποίες διακαώς επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Οι αναφορές του αντιεισαγγελέα κ. Αγγελή, που παραιτήθηκε από την εποπτεία της έρευνας από τον περασμένο Ιανουάριο, κραυγάζοντας σε όλους τους τόνους «εγώ δεν θα πάω φυλακή για τη Novartis», καταγγέλλοντας την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και όσα έγιναν στη συνάντηση με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, τον Νοέμβριο του 2018, τα οποία είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η «Α», λειτούργησαν σαν βόμβα, με τις συνέπειες από την έκρηξή της να είναι ακόμη ανυπολόγιστες.

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής κατήγγειλε σωρεία παραλείψεων και μεθοδεύσεων, όπως και ανικανότητα στον χειρισμό της έρευνας για τη Νovartis, από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, Τουλουπάκη – Μανώλη -Ντζούρα, κάνοντας λόγο για «σχετική βιασύνη από πλευράς τους, για να ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς».

Με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας των καταγγελιών του ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, στις αναφορές του, των οποίων ήταν γνώστης πρώτη από όλους η εισαγγελέας ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, έκανε λόγο για «επιλεκτική έρευνα» από την κα Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της, ενώ καθιστούσε σαφές ότι υπάρχουν «πειθαρχικώς ελεγκτέες ενέργειες κατά τον χειρισμό της υπόθεσης από τους εισαγγελείς».

Ο κ. Αγγελής κατακεραύνωνε τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και όσα έγιναν στο περίφημο ραντεβού των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη με τους Αμερικανούς. Μπροστά στο βάρος των αποκαλύψεων Αγγελή, η εισαγγελέας ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, αναγκάστηκε τότε να ζητήσει την πειθαρχική διερεύνηση των καταγγελιών του, την οποία ανέθεσε στον γνωστό ως «αδιάφθορο» αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη.

Η αναφορά Αγγελή, η οποία κατατέθηκε στην εισαγγελέα του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, μαζί με την παραίτησή του από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, παρά το ότι δεν βόλευε, τελικά δεν μπόρεσε να μείνει στα συρτάρια του δρύινου γραφείου της.

Η κα Δημητρίου, όπως είναι γνωστό, διέταξε τη διερεύνηση των καταγγελιών του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στο θέμα της Novartis. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών του, ο κ. Αγγελής, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις διαδικασίες της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί το τρίο των εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρας – Μανώλης, είχε υποβάλει νέα, 25σέλιδη αυτήν τη φορά, αναφορά στον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος είχε αναλάβει να διερευνήσει πειθαρχικά το σύνολο των καταγγελιών του, οι οποίες –στη νέα εκδοχή τους– ήταν ακόμη σκληρότερες!

Οι αποκαλύψεις του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «εγώ δεν θα πάω φυλακή για την Τουλουπάκη»στη δεύτερη αναφορά του δεν περιοριζόταν μόνο σε όσα έγιναν στο περίφημο ραντεβού της Βιέννης, με το τρίο των εισαγγελέων Τουλουπάκη – Ντζούρα και Μανώλη και τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά εξηγούσε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες γιατί δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στο θέμα της Novartis.

Και ενώ η έρευνα Πεπόνη, την οποία και τότε αποκλειστικά είχε αποκαλύψει η «Α», είχε μόλις ξεκινήσει, με διαδικασίες fast truck αρχειοθετήθηκε.

Στην πρώτη πεντασέλιδη αναφορά του, την οποία είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η «Α», ο κ. Αγγελής είχε καταγγείλει στην ανώτατη εισαγγελέα ΑΠ όλα όσα έγιναν στη Βιέννη, που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την εποπτεία της έρευνας, καταγγέλλοντας την εισαγγελέα Διαφθοράς ότι: «Αμφισβητεί τις οδηγίες και συστάσεις, που της απευθύνω ως επόπτης, όπως π.χ. να περαιώσει το ταχύτερο δυνατόν την εκκρεμότητα που υπάρχει από συστάσεως της υπηρεσίας το 2013 στην οποία προΐσταται ή να καλεί σε εξηγήσεις μετά το πέρας των δικογραφιών, αμφισβητεί το δικαίωμά μου να λαμβάνω γνώση των ουσιαστικών στοιχείων των υπό έρευνα δικογραφιών…» και κατέληγε ότι «επειδή εξ όλων των ανωτέρω θίγεται η αξιοπιστία μου ως εισαγγελικού λειτουργού… παρακαλώ να με απαλλάξετε για λόγους ευθιξίας»…

Μικρά μυστικά… μαγειρικής της κας Δημητρίου

Τηρώντας τη συνταγή της πολύ σύντομης αρχειοθέτησης των αναφορών Αγγελή, που έδωσε η Ξ. Δημητρίου στον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη, στον οποίο ανέθεσε τη διερεύνησή τους, ο κατήφορος ήταν πλέον χωρίς επιστροφή.

Μεθοδικά και με μαεστρία, η παραγγελία για διερεύνηση  δεν αφορούσε τα καταγγελλόμενα Αγγελή, αλλά το πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες για τη συνάντηση των εισαγγελέων στη Βιέννη και για όσα έγιναν εκεί…

Στο πλαίσιο της έρευνας Πεπόνη, ο κ. Αγγελής κατέθεσε 25σέλιδη αναφορά, φωτιά και λαύρα για Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη, στην οποία περιγράφει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες όσα έγιναν και δεν έγιναν το διάστημα που ο ίδιος ήταν επόπτης της ανάκρισης, ενώ καταγγέλλει σωρεία μεθοδεύσεων από τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπαρκείς (κατά την έννοια του Ν. 1756/1998)», «αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς την σχετική ποινική έρευνα, γι’ αυτό θα πρέπει να αντικατασταθούν το ταχύτερο δυνατόν, όπως από αρχές Δεκεμβρίου (αμέσως μετά την επιστροφή μου από τη Βιέννη είχα καταστήσει γνωστό)».

Ο αντιεισαγγελέας Πεπόνης έβαλε τις αναφορές Αγγελή στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να επεκταθεί στη διερεύνησή τους, πέρα από το όριο της παραγγελίας της Ξ. Δημητρίου, που όπως προαναφέρθηκε ήταν αυστηρά περιορισμένο στη διαρροή και όχι στην ουσία.

Άνοιξε τον δρόμο στην Τουλουπάκη

Με την αρχειοθέτηση των καταγγελιών Αγγελή, άνοιξε ο δρόμος για την παράταση της θητείας της κας Τουλουπάκη στη θέση τής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής:

-Γνώριζαν οι ανώτατοι δικαστές, που αποφάσισαν να παραμείνει η κα Τουλουπάκη στη θέση τής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όσα είχε καταγγείλει ο αντιεισαγγελέας Αγγελής σε βάρος της, για τους χειρισμούς της στην έρευνα της Novartis;

Η εισαγγελέας ΑΠ, Ξ. Δημητρίου, που τις γνώριζε, δεν όφειλε να τους ενημερώσει;

Γιατί, εάν όφειλε και δεν το έκανε, τότε υπάρχει τεράστιο ζήτημα που εγείρει ευθύνες ακόμη και ποινικές σε βάρος της, η οποία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον… φερετζέ μιας κατ’ επίφαση διερεύνησης των καταγγελιών Αγγελή, που έμεινε στον αφρό και δεν μπήκε ποτέ σε βάθος.

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Αγγελής, όπως και ο προκάτοχός του, επίσης επόπτης της ανάκρισης της Novartis, αντιεισαγγελέας ΑΠ, κ. Παπαγεωργίου, γνώριζαν από πρώτο χέρι τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση.

Κι όμως, όταν κρίθηκε η παράταση της θητείας της κας Τουλουπάκη στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στις 11 Απριλίου, ούτε ο κ. Αγγελής, αλλά ούτε και ο έτερος πρώην επόπτης της έρευνας ορίστηκαν εισηγητές στο Δικαστικό Συμβούλιο του ΑΠ, το οποίο αποφάσισε θετικά. Αντίθετα, ορίστηκε εισηγητής ο αρεοπαγίτης Σαλίχος, ο οποίος δεν γνώριζε την υπόθεση, όπως οι συνάδελφοί του. Γιατί;

Πέραν του γεγονότος ότι απέκρυψε τις καταγγελίες Αγγελή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ανανεωθεί η θητεία της κας Τουλουπάκη, εντύπωση προκαλούν και δύο άλλα σημεία στην υπόθεση Novartis, που όχι απλά προκαλούν απορίες για τη στάση της κας Δημητρίου, αλλά την εμπλέκουν ευθέως ως «συνεργαζόμενη» με την κυβέρνηση, στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των εισαγγελέως Διαφθοράς.

Σημείο πρώτο

Ως γνωστόν –όπως έχει δημοσιοποιήσει αποκλειστικά η «Α»–, οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων με συμμετοχή της κας Τουλουπάκη είναι εκ προοιμίου άκυρες και δεν μπορούν να εμφανισθούν σε κανένα δικαστήριο. Η κα Δημητρίου, όταν έλαβε στις 5/2/2018 τον φάκελο της Novartis για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δεν είδε ως έμπειρη εισαγγελέας το νομικό σφάλμα της εισαγγελέως Διαφθοράς; Αν δεν το εντόπισε, τότε είναι ακατάλληλη για τη θέση που κατείχε. Αν το ήξερε, τότε είναι συνένοχος στην προσπάθεια σπίλωσης των 10 πολιτικών προσώπων που η κα Τουλουπάκη ενέπλεξε στην υπόθεση.

Σημείο δεύτερο

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης με δικόγραφό του, αλλά και με δημόσιες καταγγελίες του στα ΜΜΕ, έχει καταγγείλει ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς τον εκβίαζαν να καταθέσει ψευδώς ότι ο ίδιος χρημάτισε πολιτικά πρόσωπα.

Τι έπραξε η κα Δημητρίου για την καταγγελία αυτή; Την ερεύνησε ή την άφησε στο κάτω συρτάρι του γραφείου της; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε επαξίως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση να την «αποζημιώσει», θέτοντάς την ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας…

Η ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου

Ο κ. Αγγελής προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ζήτησε να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις για την υπόθεση της Novartis, που είχαν υποβάλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μπροστά στο βάρος των εξελίξεων η (απερχόμενη) Ξένη Δημητρίου αναγκάστηκε να χρεώσει στην αντιεισαγγελέα ΑΠ, κα Θεοδώρου, την ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο.

Παράλληλα, ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες Αγγελή από τον αντιεισαγγελέα ΑΠ, Δημήτρη Δασούλα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενστάσεις για την ανάθεση της έρευνας στην εν λόγω εισαγγελέα, δεδομένου ότι ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της θητείας της κας Τουλουπάκη και επιπλέον υπήρχε και κάποιο πρόβλημα προσωπικής μορφής, αφού η νύφη του είχε διοριστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα