Ξένοι αθλητικοί… δικαστές (εδώ και τώρα!)

Ποιος κυβερνά αυτόν τον… ποδοσφαιρικό τόπο;

Οι ξένοι διαιτητές βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά στα ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά στην αθλητική Δικαιοσύνη η FIFA ακόμη δεν έχει δώσει οδηγία να έλθουν… ξένοι δικαστές.

Ως εκ τούτου, παρά τις αλλαγές που έγιναν μετά την ψηφοφορία στην τελευταία γενική συνέλευση της ΕΠΟ, όπου οι Ενώσεις και οι ΠΑΕ ψήφισαν τους νέους δικαστικούς που στελεχώνουν τα δικαιοδοτικά όργανα, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Οι εποχές Σκουτέρη αναβιώνουν. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Οι αθλητικοί δικαστές ακολουθούν τον δικό τους δρόμο ακολουθώντας την πολιτική του τύπου… στα τρία κόρνερ πέναλτι. Γιατί, πριν επιτέλους αποφασίσουν να καλέσουν σε απολογία τον προπονητή του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου και να τον καθίσουν στο σκαμνί, είχε προηγηθεί ομοβροντία δυσφημιστικών για το ποδόσφαιρο δηλώσεων, οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα.

Στις 17 Μαΐου 2018 ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε συνέντευξή του στη Ρουμανία είχε πει: «Μόνο στη φασιστική Γερμανία έγινε ό,τι στο ελληνικό πρωτάθλημα». Η δήλωσή του πέρασε χωρίς την παραμικρή επίπτωση για τον ίδιο από τα δικαιοδοτικά όργανα. Ως εκ τούτου, βρήκε την ευκαιρία να… επανέλθει.

Εξάλλου, πώς να μην το κάνει, όταν όχι μόνο έμενε ατιμώρητος, αλλά ενθαρρυνόταν προς αυτή την κατεύθυνση από τον σύλλογό του. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 11 Αυγούστου 2018, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην τεχνική της ηγεσία από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ετοίμασε αφιέρωμα όπου στο paokfc ανέφερε:

«Έκτοτε ο Δικέφαλος άλλαξε επίπεδο. Έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, κατέκτησε εντός γηπέδου ένα πανάξιο πρωτάθλημα, το οποίο του στέρησαν κάποιοι δικαστές, υπερασπίστηκε τον τίτλο του στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, κερδίζοντας κατά κράτος την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ και ξεκίνησε εντυπωσιακά την φετινή σεζόν με τρεις νίκες στο Champions League. Όλα τα παραπάνω έχουν την σφραγίδα του Ρουμάνου τεχνικού, ο οποίος βλέπει την ομάδα του να βγάζει στο γήπεδο όλα αυτά που ζητάει, να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να κοιτάει στα μάτια όλους τους αντιπάλους της».

Με την «ευλογία» της ΠΑΕ ότι οι αθλητικοί δικαστές με τις αποφάσεις τους έκλεψαν το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, ο Ρουμάνος το λιγότερο που είχε να κάνει με την εκτίμηση ότι… δεν τρέχει και τίποτα, ήταν να επανέλθει.

Τέσσερις μήνες αργότερα, από τη βαριά δήλωσή του όχι μόνο για την καθαρότητα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ επανήλθε με νέα παρόμοια δήλωση. Μιλώντας στο «Fanatik.ro», ο Ρουμάνος τεχνικός είπε χαρακτηριστικά:

«Ανεξάρτητα από την απόφαση της Επιτροπής, εμείς έπρεπε να αποδείξουμε ότι είμαστε πρωταθλητές. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Ήμασταν πρωταθλητές με περισσότερους βαθμούς από την ΑΕΚ, με τρεις βαθμούς και με μηδενισμό στο ματς με τον Ολυμπιακό. Είχαμε 29 παιχνίδια και συγκεντρώσαμε 70 βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ είχε 67 βαθμούς με 30 αναμετρήσεις και παράλληλα ξεκινήσαμε με μείον δύο το πρωτάθλημα. Προετοιμαστήκαμε πολύ σοβαρά και επαγγελματικά. Δώσαμε τα πάντα σε κάθε ματς για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να αποδείξουμε σε όλους ότι ήμασταν οι πραγματικοί πρωταθλητές την περσινή σεζόν.

»Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά τη διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ. Δεν θυμάμαι ποτέ καμιά αντίστοιχη κατάσταση. Να χάνεις δυο παιχνίδια, το ένα πίσω από το άλλο, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα. Στο ένα ματς δεν κάναμε τίποτα, και στο άλλο σκοράραμε ένα κανονικό γκολ, το οποίο μέτρησε αρχικά για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια πήραν πίσω την απόφαση τους και ακύρωσαν το τέρμα. Στα αποδυτήρια ο ρέφερι διαπίστωσε το λάθος του. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη. Για εμάς παραμένει αυτή η πικρία για όλα όσα έγιναν… Στην Ελλάδα αρκετοί αντίπαλοι μου επιτίθενται επειδή λέω την αλήθεια».

Μέχρι πέρυσι για δυσμενείς κρίσεις, αρμόδια ήταν η Επιτροπή Δεοντολογίας, η πρόεδρος της οποίας Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου δεν έδειξε ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου να τιμωρήσει περιπτώσεις δυσφήμισης του ποδοσφαίρου από δυσμενείς κρίσεις.

Πλέον υπήρξε σχετική πρόβλεψη στον Πειθαρχικό Κώδικα και μπορεί η Πειθαρχική Επιτροπή να καλέσει σε απολογία τους… δηλωσίες με βάση το άρθρο 20Α για «Δυσμενείς δηλώσεις και Δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων».

Με βάση αυτό:

«1. Ως δυσφήμιση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιονδήποτε τρόπο δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις σε βάρος της Ε.Π.Ο. και των οργάνων της, των Ενώσεων – μελών της και των οργάνων τους, των διοργανωτριών των αγώνων, των θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών και δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, όπως και των φυσικών προσώπων, αξιωματούχων των ανωτέρω αρχών και οργάνων, επίσης των οργάνων διαιτησίας και γενικώς των διαιτητών, καθώς και οποιασδήποτε ομάδας και των αξιωματούχων αυτής, από τις Π.Α.Ε. και τα σωματεία και από τα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με αυτές/α ή τις/τα εκπροσωπούν. Δυσμενής κρίση θεωρείται, μεταξύ των άλλων, οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ή κρίση, που περιέχει μομφές κατά προσώπων (διαιτητών ή μελών ποδοσφαιρικών δικαστικών ή λοιπών οργάνων, κ.ο.κ.) για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη αποφάσεων, κ.ο.κ. που κατ’ αντικειμενική κρίση δύναται να βλάψει την τιμή και την υπόληψη κάποιου.

  1. Δημόσιες θεωρούνται οι δηλώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάδοση της δήλωσης ή της κρίσης με οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης ή επικοινωνίας.
  2. Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης ή δυσμενών κρίσεων αποτελεί η δυσφήμιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., της Κ.Ε.Δ. ή των διαιτητών (βοηθών διαιτητή, τέταρτου διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας) αγώνα με δημόσιες δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις από πρόσωπα που εμπίπτουν στον παρόντα κώδικα. Ειδικότερα οποιαδήποτε δημόσια δυσμενή δήλωση ή κρίση, από πρόσωπα που εμπίπτουν στον παρόντα κώδικα, αφορά την διαιτησία περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη των αποφάσεων του διαιτητή (ή των βοηθών διαιτητή, κ.ο.κ.) σε έναν ορισμένο αγώνα ή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο».

 Η ΕΠΟ την ευθύνη

Στην περίπτωση του Ράζβαν Λουτσέσκου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ είχε την ευθύνη να προστατέψει το ποδόσφαιρο και να τον παραπέμψει στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, ώστε η υπόθεση να έλθει στην Πειθαρχική Επιτροπή. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Γραμμένος και η παρέα του περίμεναν τα όργανα να κινηθούν ώστε να μην… εκτεθούν.

Στον Πειθαρχικό Κώδικα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Οι υποθέσεις δυσμενών κρίσεων που αφορούν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και προέρχονται από τις ομάδες και τους αξιωματούχους των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτά, δικάζονται σε πρώτο βαθμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Ο.

»Η Πειθαρχική Επιτροπή θα επιλαμβάνεται είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν παραπομπής (άσκηση δίωξης) από τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικής δίωξης. Στον τελευταίο η σχετική αναφορά με τα στοιχεία των δυσμενών κρίσεων θα κατατίθεται είτε απευθείας από τον θιγόμενο, είτε από την αρμόδια υπηρεσία που θα ορίσει η Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. είτε από την ίδια την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. Η δίωξη θα ασκείται εντός πέντε ημερών από την κατάθεση της αναφοράς».

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κ. Σιμιτζόγλου άσκησε πειθαρχική δίωξη στον προπονητή του ΠΑΟΚ και πλέον το λόγο έχει η Πειθαρχική Επιτροπή.

Μπουρλότο με Πασχαλάκη

Ο κατήφορος της αθλητικής Δικαιοσύνης δεν έχει τελειωμό. Τα νέα υλικά που χτίζεται η αξιοπιστία αποδεικνύονται… σαθρά. Τα όσα συνέβησαν με την περίπτωση του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Αλέξανδρου Πασχαλάκη δεν έχουν προηγούμενο, καθώς για… κακή του τύχη η παραβατική του συμπεριφορά καταγράφηκε πριν τα ντέρμπι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Η υπόθεση της τιμωρίας του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Αλέξανδρου Πασχαλάκη, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο μεγατόνων, καθώς αναδείχθηκε σχέδιο, ώστε στον παίκτη να επιβληθεί ποινή μιας αγωνιστικής που θα εξέτιε στο ντέρμπι μεν, χωρίς καμία ουσιαστική σημασία δε, Κυπέλλου με τον Άρη στην Τούμπα, όπως κι έγινε.

Αυτό που επιδιώχθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν ο Πασχαλάκης να τεθεί στη διάθεση του Λουτσέσκου στα δύο ντέρμπι πρωταθλήματος. Με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα, όπου με τις αποκρούσεις του συνέβαλε στην επιτυχία, και τον Ολυμπιακό την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (20:30) στο «Καραϊσκάκης».

Ο Πασχαλάκης στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, μετά το δεύτερο γκολ της ομάδας του άρχισε να χειρονομεί και να βρίζει τους φιλάθλους του γηπεδούχου. Ο τηλεοπτικός φακός «έπιασε» τον τερματοφύλακα του «δικεφάλου» να γυρίζει στους φιλάθλους του ΟΦΗ, να κάνει κίνηση με τα δυο χέρια προς τα πίσω και να βρίζει.

Ακολούθησαν συνθήματα εναντίον του από τον κόσμο του ΟΦΗ. Υπήρξε μίνι διακοπή, ενώ μετά τη λήξη του ημιχρόνου οι άνθρωποι του γηπεδούχου διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο, επειδή δεν τιμώρησε τον Πασχαλάκη, περιγράφοντάς του το τι ακριβώς συνέβη. Και καλά ο διαιτητής δεν είδε την αντίδρασή του (ήταν μάλιστα λογικό γιατί βρισκόταν στην άλλη περιοχή), όμως κανείς από τους βοηθούς Ηλία Αλεξέα, Κωνσταντίνο Ψάρρη και τον τέταρτο Αλέξανδρο Τσαμούρη δεν πήρε χαμπάρι τίποτα ώστε να τον ενημερώσει και ο Πασχαλάκης να δει την κόκκινη κάρτα, κάτι που πιθανότατα θα άλλαζε και τη μετέπειτα εικόνα του παιχνιδιού;

Οι κανονισμοί για να θεραπεύσουν τέτοιου είδους σοβαρές παραλείψεις προβλέπουν ότι ο αθλητικός εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και με χρήση του video να παραπέμψει την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Super League. To video του παιχνιδιού έφθασε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου την Τετάρτη, πέντε ημέρες μετά το ματς. Όχι, δεν το περίμενε από την… Αυστραλία, ούτε το έβαλαν πάνω σε κάποια χελώνα. Υπήρχε λόγος φαίνεται για την καθυστέρηση.

Και… ω του θαύματος. Με βάση το παράπτωμα, η ποινή που προβλέπουν οι κανονισμοί για τον Πασχαλάκη είναι δύο αγωνιστικές. Γιατί το «Έτσι γ…ω» και με τη χαρακτηριστική χειρονομία που έκανε δεν είναι ανάρμοστη διαγωγή, αλλά εξύβριση. Κάθε σχετική αναφορά δεν χρήζει ιδιαίτερης νομικής ανάλυσης. Έπρεπε όμως ο Πασχαλάκης να τιμωρηθεί με μία αγωνιστική. Τι συνέβη; Παραπέμφθηκε και κλήθηκε σε απολογία για… ανάρμοστη διαγωγή!! Ακόμη όμως και η μία αγωνιστική ήταν πρόβλημα. Θα έπρεπε να εκτιθεί στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, που ήταν χρονικά αμέσως μετά το ματς με τον ΟΦΗ, ή διαφορετικά στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, καθώς οι υποθέσεις της Super League εκδικάζονται ημέρα Πέμπτη.

Επιλέγει το ματς ο δικαστής

Τα πάντα ωστόσο ανατράπηκαν. Ο πορτιέρο έπρεπε ν’ απολογηθεί στο μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League έπειτα από τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου την Παρασκευή πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά δόθηκε… αναβολή. Ο λόγος ότι ο δικηγόρος του είχε άλλο δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, Άγγελος Μπίρδας, επικαλέστηκε κώλυμα των δικηγόρων της ομάδας (Λάμπρου Μπίρδα, Αχιλλέα Μαυρομμάτη) και η Πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά που στελεχώνει το Μονομελές Πειθαρχικό όργανο έδωσε αναβολή. Η πλάκα είναι πως η πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, «προειδοποίησε» ότι… δεν θα δοθεί άλλη αναβολή. Και πότε όρισε την εκδίκαση της υπόθεσης; Όχι την καθιερωμένη μέρα εκδίκασης, δηλαδή την Πέμπτη, αλλά την Τρίτη!!! Γιατί; Για να τιμωρηθεί ο Πασχαλάκης πριν από το ματς Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Άρη και να εκτίσει την ποινή της μιας αγωνιστικής σε αυτό που είναι απλά ντέρμπι γοήτρου δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δύο πρώτοι. Έτσι κι έγινε. Η ετυμηγορία ήταν μία αγωνιστική. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο αθλητικός δικαστής επέλεξε τον αγώνα που θα εξέτιε την ποινή του ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, για να είναι στη διάθεση του προπονητή του στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

 

Άλλο ο Χιμένεθ

Η χαμένη τιμή της αθλητικής Δικαιοσύνης μπορούσε να σωθεί, αν συνέβαινε ό,τι και στην περίπτωση του Μανόλο Χιμένεθ την περασμένη περίοδο. Ο τότε προπονητής της ΑΕΚ είχε τιμωρηθεί σε πρώτο βαθμό για άσεμνη χειρονομία που είχε κάνει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στους οπαδούς του γηπεδούχου, με 15 ημέρες απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Γιώργος Λαΐνης, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή της Super League, για την τιμωρία του Μανόλο Χιμένεθ.

Μετά την έφεση η ποινή ανέβηκε στις 45 ημέρες. Στην περίπτωση του Πασχαλάκη, ποιος να κάνει έφεση; Μία αγωνιστική με… βαφτίσια της εξύβρισης σε ανάρμοστη διαγωγή.

Βαριές ποινές

Οι ποινές που προβλέπονται γι’ αυτούς που υποπίπτουν σε παραπτώματα δυσφήμισης του ποδοσφαίρου με δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι ιδιαίτερα βαριές. Πόσω δε μάλλον όταν είναι υπότροποι.

Στους παραβάτες επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:

α) Χρηματική ποινή από 20.000 έως 40.000 ευρώ, αν οι παραβάτες σχετίζονται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρό, και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις έως 50.000 ευρώ.

β) Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής επιβάλλεται η διπλάσια χρηματική ποινή.

γ) Σε περίπτωση –κάθε– νέας υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή τουλάχιστον 100.000 ευρώ, και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον 120.000 εφόσον οι παραβάτες σχετίζονται με το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, 50.000 ευρώ για το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας. Επιπλέον επιβάλλεται αφαίρεση ενός βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της υπαίτιας ομάδας, η οποία προέβη στις δυσμενείς δηλώσεις ή κρίσεις ή της οποίας αξιωματούχος είναι το πρόσωπο που προέβη σ’ αυτές ή εμπίπτει στα πρόσωπα του παρόντα κώδικα.

δ) Για τις περιπτώσεις β) και γ) (υποτροπή) στους παραβάτες φυσικά πρόσωπα δύναται σωρευτικά να επιβληθούν:

  1. απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο τουλάχιστον τριών μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον έξι μηνών.
  2. απαγόρευση συμμετοχής σ’ οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον τριών μηνών και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις τουλάχιστον έξι μηνών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα