«Χέρι-χέρι» με την αυτονομία η Attica Bank

Την αισιοδοξία ότι θα κατοχυρώσει και θα διευρύνει τον αυτόνομο ρόλο της στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εξέφρασε η διοίκηση της Attica Bank κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας, Γκίκας Μάναλης, έκανε λόγο για μία ισχυρή και αυτόνομη Attica Bank, η οποία καλείται -όπως είπε- φέτος να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της με 397 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ή 434 εκατ. ευρώ, κατά το δυσμενέστερο σενάριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιστωτικούς κινδύνους για την περίοδο 2014-2016. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάναλης είπε τα εξής:

« … Η  Attica Bank είναι η μη συστημική τράπεζα που κατάφερε να ανταποκριθεί στις δυσχέρειες της αγοράς και πέτυχε να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης τον Ιούνιο 2013 με την ουσιαστική συμμετοχή του βασικού της μετόχου, καθώς και των λοιπών μετόχων της και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά την ανακοίνωση από τη Τράπεζα της Ελλάδος των αναγκών σε κεφάλαια της νέας αξιολόγησης  πιστωτικού κινδύνου η AtticaBank έχει τρεις (3) δυνατότητες κάλυψής τους:

1)     Δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. 

2)     Εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κάλυψή του από αυτόν ή και από τους υφιστάμενους μετόχους.

3)     Συνδυασμός των δύο προηγούμενων λύσεων, δηλαδή δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση τους σχεδιασμούς που γίνονται σήμερα προκρίνεται η Τρίτη λύση. Προς το σκοπό αυτό έχουν δρομολογηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

  • Έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου για μερική κάλυψη του  απαιτούμενου ποσού και αναμένεται  η έγκρισή του.
  • Η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και συμβούλων για αναζήτηση κεφαλαίων που θα καλύψουν τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και ο σημερινός βασικός μέτοχος να εκδηλώσει την πρόθεσή του  για  το ποσό της συμμετοχής του, ώστε τελικά να προσδιορισθούν τα κεφάλαια, που θα καλυφθούν από τον στρατηγικό εταίρο.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η προοπτική εξεύρεσης του στρατηγικού επενδυτή κρίνεται θετική. Σ’ αυτό άλλωστε συνηγορεί και το γενικότερο κλίμα των διεθνών αγορών για τη Ελλάδα, καθώς και η ευκολία με την οποία κάλυψαν, προ λίγων εβδομάδων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις ανάγκες τους από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η βαρύτητα των επενδυτικών συμβούλων μας (UBS, LAZARD, PwC, CLAYTON). Συνοπτικά, θα μπορούσα να σημειώσω ότι τα πλεονεκτήματα της λύσης αυτής είναι η διεθνής προοπτική της τράπεζας και η άμεση κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Προπομπό των αναμενόμενων θετικών εξελίξεων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελούν τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου 2014 που σε ενοποιημένη βάση δείχνουν βελτίωση σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας, ρευστότητας και διατήρησης της κεφαλαιακής επάρκειας της.

Ειδικότερα:

  • Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 21,3 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 9,6 εκ ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του  2013 και τα κέρδη προ φόρων σε 2,8 εκ ευρώ
  • Υπάρχει σημαντική αύξηση  καθαρών εσόδων από τόκους  σε σχέση με το αντίστοιχο  τρίμηνο 2013 και μείωση δαπανών κατά 5,6% σε ετήσια βάση
  • Σημειώνεται αύξηση καταθέσεων 5,5% σε ετήσια βάση και χορηγήσεων (προ προβλέψεως σε 3,6%)
  • Παραμένουν σταθερά ισχυροί οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αφού ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (TIERI) ανήλθε στο 11,6% από 11,4% στο τέλος του 2013, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 11,8%
  • Παράλληλα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μετάπτωσης δανείων σε καθυστέρηση, καθώς ο δείκτης καθυστερήσεων δανείων >90 ημερών  είναι στο 24,6% το Α΄ τρίμηνο  του 2014  από 26,6% την 31.12.2013. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε  στο 49,2% το Α΄ τρίμηνο του 2014 έναντι  43,5% στο τέλος του 2013 και οι σωρευμένες προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο ανέρχονται σε 453,9 εκ ευρώ

Όμως οι εξελίξεις στην Τράπεζα δε σταματούν εδώ. Εκτός από την φροντίδα της Διοίκησης για την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στις άμεσες προτεραιότητές της είναι:

1)     Η επιτυχής διαχείρισης  των προβληματικών δανείων

2)     Η οργανωτική αναδιάρθρωση

3)     Ο εξορθολογισμός των δαπανών

4)     Η εφαρμογή προηγμένων αρχών εταιρικής διακυβέρνησης

5)     Η διαμόρφωση ενός ευέλικτου και αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος

… Μετά την αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές προοπτικές για την Τράπεζα, γιατί θα διαθέτει ενισχυμένη ρευστότητα και υπερεπαρκή κεφάλαια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρουσία του βασικού της μετόχου και την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή από τη διεθνή αγορά, θα βελτιώσει την προστιθέμενη αξία της και η Τράπεζα θα αποκτήσει διεθνή προοπτική με άμεσο βέβαια αποτέλεσμα και τη δημιουργία αυξημένης ωφέλειας για τους μετόχους της.

Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα βρει την Attica Bank να πρωταγωνιστεί στην ελληνική τραπεζική αγορά σαν μία αμιγώς ιδιωτική Τράπεζα».  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Attica Bank, Ιωάννης Γαμβρίλης, είπε ότι στη διαδικασία ΑΜΚ, η Attica έχει τη στήριξη και τη βοήθεια μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών συμβούλων. «Η συνεργασία αυτή», είπε ο κ. Γαμβρίλης, «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τις προοπτικές της τράπεζας και αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και στο επενδυτικό φόρουμ που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο οποίο είχαμε δυναμική παρουσία».

«Όλα αυτά μαζί με την στήριξη που παρέχει η συνεπής παρουσία του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι», τόνισε ο κ. Γαμβρίλης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Attica έκανε σαφές ότι η διοίκηση της τράπεζας θέλει να καταξιωθεί η Attica Bank ως μια σύγχρονη, ευέλικτη και δυναμική τράπεζα, που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και θα πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνει για την Ελλάδα η προοπτική της ανάκαμψης, οφείλουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες. Γιατί το χρειάζονται  οι πελάτες μας, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Γιατί το έχουμε ανάγκη όλοι εμείς, το έχει ανάγκη η οικονομία και η πατρίδα.

Τέλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, επισήμανε ότι στρατηγική στόχευση της Attica Bank είναι η ενδυνάμωση της εξωστρεφούς ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, είπε ότι η τράπεζα τα τελευταία χρόνια στηρίζει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας κατά κύριο λόγο και παρά τα προβλήματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία.

Κλείνοντας, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες της επιχειρησιακής στρατηγικής της Attica Bank για τα επόμενα έτη, οι οποίοι είναι:

α) η ανάπτυξη των εργασιών μας με την πλήρη εκμετάλλευση των υφιστάμενων δομών μας καθώς και του προσωπικού,

β) η επίτευξη ισχυρής οργανικής κερδοφορίας με έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων,

γ) η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης και

δ) η αποτελεσματικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα