Ξεροπόταμος το Ποτάμι…

«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για επανεκκίνηση», λένε από τη Δευτέρα το πρωί όλα τα στελέχη του Ποταμιού, λίγες ώρες μετά τη συντριπτική απόφαση της ΜΕΣΥΑ (κεντρικής επιτροπής του κόμματος) για άμεση αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Όμως πριν ακόμη κλείσει μία εβδομάδα το restart, επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη ημέρα…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενώ ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, τώρα κάνουν λόγο για ένα Ποτάμι που έχει μείνει από… νερό και οδεύει προς την αποξήρανση! Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί το Ποτάμι να διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα είναι εντός Κοινοβουλίου μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ακόμη και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να πείσει ότι δεν είναι εν δυνάμει κυβερνητικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της ΜΕΣΥΑ για αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε πει ότι «ένας αρχηγός πεθαίνει μαζί με το κόμμα του». Και πλέον το κλίμα πέριξ της Σεβαστουπόλεως θυμίζει Μεγάλη Παρασκευή. Ναι μεν όλοι νιώθουν μία ανακούφιση του στυλ «γλιτώσαμε από την αφόρητη ΠΑΣΟΚίλα», αλλά από την άλλη βλέπουν ζοφερό το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα forum των μελών του Ποταμιού στο facebook, ελάχιστοι δείχνουν αποφασισμένοι να το παλέψουν και ακόμη λιγότεροι δηλώνουν αισιόδοξοι.

Και βέβαια ο Στ. Θεοδωράκης μπορεί να εμμένει ότι το Ποτάμι είναι η φωνή της λογικής και του ρεαλισμού και τοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, όμως όπως γίνεται αντιληπτό εάν δεν συμβεί κάτι συγκλονιστικό, τότε θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες των δύο ισχυρών, αλλά και στην ανοδική πορεία που διαγράφει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΚΙΝ.ΑΛ., λόγω της ενεργοποίησης του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ στο Μακεδονικό.

 Η επόμενη ημέρα

Στο Ποτάμι αυτήν τη στιγμή έχει ληφθεί η απόφαση να απαντούν με οξείς χαρακτηρισμούς σε κάθε τι που τους προσβάλλει. Εξ ου και τα όσα θύμισε στον Πάνο Σκουρλέτη ο Δημήτρης Τσιόδρας, όταν ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει το Ποτάμι ως σύμμαχό του στη βάση συγκλίσεων σε ένα προγραμματικό πλαίσιο». Ο εκπρόσωπος της Σεβαστουπόλεως απάντησε με μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 που κατηγορούσε τον Θεοδωράκη ως διαπλεκόμενο. Αλλά και ο ίδιος ο Θεοδωράκης απάντησε με τον ίδιο τρόπο στον Πάνο Καμμένο που τον χαρακτήρισε ως καβάτζα του Σόρος. «Μπορεί να συνεχίσει με την ησυχία του τα ταξίδια του και τις πτήσεις με το super puma προς το εξοχικό του στην Ικαρία», είπε από του βήματος της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ δύο 24ωρα νωρίτερα ο Γιώργος Αμυράς αποκάλεσε «ρουφιανάκι» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κυρίτση.

Όμως απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής οι απαντήσεις θα είναι πολύ προσεκτικές, παρά μόνο όταν από την άλλη πλευρά ξεπερνούν τα όρια. Όπως στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, που κατηγόρησε και το Ποτάμι για το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου. «Θέλει περισσό θράσος να είσαι αυτός που ως υπουργός γύρισε τη διαχείριση του ιδρύματος Τήνου πίσω στα χρόνια της Χούντας, σήμερα, που το ίδρυμα αποδόθηκε στους κατοίκους της Τήνου, να συνεχίζεις να προκαλείς ζητώντας ξανά χουντικές ρυθμίσεις», ήταν η απάντηση της Σεβαστουπόλεως δείχνοντας πως με κάποιους από το ΚΙΝ.ΑΛ. θα σταματήσουν ακόμη και την καλημέρα.

Η γενική γραμμή, όπως την ανέλυσε ο Θεοδωράκης: «Το Κίνημα Αλλαγής κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε. Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο. Πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και φυσικά η απαίτηση μονολιθικότητας». Μία πολιτική θέση, αλλά μέχρι εκεί.

Ποιον, όμως, μπορεί να πείσει πλέον το Ποτάμι; Στη Σεβαστουπόλεως ικανοποιήθηκαν από ένα άρθρο του Γιάννη Κωνσταντινίδη (Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κι Επιστημονικού Διευθυντή της Prorata) στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το οποίο και ανήρτησαν και στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει: «Έχει συνεπώς ακόμα τύχη το Ποτάμι; Ναι. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η τύχη του φαίνεται να επέστρεψε. Η σύνδεση της εικόνας της Ν.Δ. με την τύχη του Ποταμιού περνά μέσα από ένα ακόμα δημοσκοπικό εύρημα: τον εντοπισμό ενός ποσοστού 3% του εκλογικού σώματος που, παρ’ ότι διακρίνεται από εμφανώς αρνητική διάθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει πιθανότητα ψήφου για τη Ν.Δ., διάκειται θετικά έναντι του Ποταμιού. Η ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί τη βεβαρημένη εικόνα ενός “παρωχημένου κόμματος” δίνει την ευκαιρία στο Ποτάμι να διεκδικήσει με αξιώσεις αυτούς τους μετεωριζόμενους αντί-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους».

 

Το συνέδριο

Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο. Εκεί θα φανεί εάν ο Θεοδωράκης εξακολουθεί να είναι παντοδύναμος στο κόμμα, ή θα έχει ισχυρό εσωκομματικό αντίπαλο. Οι περισσότεροι τον βλέπουν στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου, υιού του εμβληματικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδα. «Υπό την ηγεσία του Μίλτου Κύρκου, το Ποτάμι θα συνεχίσει να είναι φιλελεύθερο, θα συνεχίσει να έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ είναι πιθανό να μαζέψει δίπλα του όλους τους κεντροαριστερούς ανανεωτικούς, που ακόμη αναπολούν τον γοητευτικό πατήρ Κύρκο», λένε οι Κεντροαριστεροί της Σεβαστουπόλεως.

Ο ίδιος ο κ. Κύρκος τηρεί στάση αναμονής και σχολιάζοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ είπε: «Από τότε που δημιουργήθηκε το Κίνημα Αλλαγής έθετα ως κύριο πρόβλημα το ότι δεν παράγει πολιτικό λόγο, δεν συνθέτει ένα δεσμευτικό προς όλους πρόγραμμα ώστε να καλέσει τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω απ’ αυτό, γύρω από συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις. Το παράδοξο είναι ότι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολύτιμες εμπειρίες, με γνώση διακυβέρνησης, με θεωρητική γνώση των μεταρρυθμίσεων αλλά και που έχουν υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις».

Γεγονός είναι ότι ακόμη κι εντός της Κ.Ο. του Ποταμιού τα πράγματα δεν είναι ξεκαθαρισμένα. Ο Σπύρος Δανέλλης συμφωνεί με τον Κύρκο. Μαζί τους και ο Σπύρος Λυκούδης με τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς. Την ανάγκη το Ποτάμι να εκφράσει τον φιλελεύθερο κόσμο τονίζει ο Γιώργος Αμυράς, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι υπέρμαχος να ανοίξει νέος δίαυλος επικοινωνίας με τη Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη.

Και μέσα σε όλον αυτό τον χαμό ψήνεται και η επιστροφή Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος στις επαφές του με τους Ποταμίσιους δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί του νέου Ποταμιού.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα