Ξέσπασαν στην Λαμία: «Βάζουν το ποδόσφαιρο πάνω από τη δημόσια υγεία»

Δέκα κρούσματα με κορωνοϊό εντοπίστηκαν στην Λαμία, εκ των οποίων ο Λουκάς Βύντρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο με πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα.

Μετά απ΄   αυτή την εξέλιξη η ομάδα μπήκε σε καραντίνα για 14 μέρες όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και φυσικά οι προπονήσεις σταμάτησαν.

Όμως, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Πανουργιάς Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε με δηλώσεις του σε τοπική ιστοσελίδα της Λαμίας ότι από την Super League ζητούν να συνεχιστούν οι προπονήσεις ώστε να γίνει το παιχνίδι της Τετάρτης που είναι προγραμματισμένο με την Λάρισα στο «Αλκαζάρ».

Η δήλωσή του Πανουργιά Παπαϊωάννου στο LamiaReport:

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα δυστυχώς κάποιοι φαίνεται πως βάζουν το ποδόσφαιρο πάνω από τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από μια ομάδα να συνεχίσει τις προπονήσεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα και την Τετάρτη να κατέβει να παίξει στο γήπεδο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε καραντίνα. Κινδυνεύουν και οι ίδιοι από τον ιό και μην ξεχνάμε ότι πίσω από αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν οικογένειες. Για όλους τους υπόλοιπους ο ΕΟΔΥ θέλει αυστηρή καραντίνα δυο εβδομάδων, για τα μέλη της ομάδας όμως δεν ισχύει. Έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την δημόσια ασφάλεια όλης της πόλης όπως είπε και ο Δήμαρχος. Δεν θέλω να σας θυμίσω τι έγινε σε προηγούμενες περιπτώσεις που είχαμε κρούσματα σε άλλες ομάδες. Ας αφήσουν κάποιοι το συμφέρον στην άκρη, ας σκεφτούν πιο ψύχραιμα και ας αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι σε τόσους ανθρώπους, τις οικογένειές τους και τη δημόσια υγεία.»

Η καραντίνα που επιβάλλεται, σχεδόν σε όλη την ομάδα από την Πολιτική Προστασία, είναι για 14 ημέρες αρχής γενομένης από τις 18/12/20.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε να αναβληθούν τα παιχνίδια της ομάδας για 124 μέρες, όπως προβλέπεται.

Σε επιστολή του προς την ΕΠΟ (που κοινοποιείται στους αρμόδιους φορείς) αναφέρει:

Ως γνωστόν  ένας μεγάλος αριθμός παικτών της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης μας «ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964»,  έχουν χαρακτηριστεί ως θετικά κρούσματα  COVID 19 και μάλιστα ένας εξ’ αυτών μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με βαριά συμπτώματα.

Επίσης, περιήλθε σε γνώση μας, ότι εκτός των διαγνωσθέντων κρουσμάτων και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές αλλά και λοιποί παράγοντες της εν λόγω ομάδας, αποτελούν τις επαφές των διαγνωσθέντων θετικών κρουσμάτων.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι σχετικές οδηγίες  του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» [ΕΟΔΥ] που έχουν βασιστεί στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC (10ος 2020) για τη στρατηγική λήξης καραντίνας και απομόνωσης στενών επαφών & κρουσμάτων covid 19  είναι σαφείς και ορίζουν επακριβώς ότι «….Ως καραντίνα ορίζουμε τη διαδικασία κοινωνικής απομόνωσης με ταυτόχρονο περιορισμό των μετακινήσεων πολιτών οι οποίοι πιθανά έχουν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά προς το παρόν παραμένουν υγιείς και δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. Με βάση τη γνωστή περίοδο επώασης 1-14 ημερών, συνιστάται καραντίνα διάρκειας 14 ημερών για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19Τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα αποτελούν στενές επαφές (όπως αυτή ορίζεται με τα επικαιροποιημένα κριτήρια του ΕΟΔΥ) επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID19 και η επαφή τους με το κρούσμα εντοπίζεται μέχρι και δύο 24ωρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή τη διάγνωσή του με εργαστηριακό έλεγχο. 

Η καραντίνα είναι υποχρεωτική και οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλο χώρο τον οποίο θα υποδείξουν ως χώρο καραντίνας, μόνοι τους, για διάστημα τουλάχιστον14 ημερών από την τελευταία τους επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμαΗ ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγο όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Ο λόγος είναι διότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 1-14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή το άτομο που έχει μολυνθεί να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του…..».

Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω οδηγίες και  τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, θα πρέπει να ακολουθηθούν απαρέγκλιτα από όλους και κυρίως από ποδοσφαιριστές που λόγω της συμμετοχής της ομάδας τους στο πρωτάθλημα, είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται τόσο εντός των ορίων του Δήμου μας, όσο και εκτός αυτού.

Επομένως και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η οποιαδήποτε σκέψη και απόφαση για συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας  της πόλης μας «ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964» στο πρωτάθλημα της «superleague», πράγμα που συνεπάγεται μη τήρηση των άνω οδηγιών και πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ,  θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου μας [για τη προστασία των οποίων έχουν θεσπιστεί οι παραπάνω οδηγίες και πρωτόκολλα] και μάλιστα στην «ευαίσθητη» περίοδο των Χριστουγέννων που αναπόφευκτα παρατηρείται αυξημένη  κίνηση.

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε, για λόγους που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και στην πόλη της Λαμίας, να αναβληθούν οι υποχρεώσεις της  ποδοσφαιρικής ομάδας  της πόλης μας «ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964» στο πρωτάθλημα της «superleague», για τις δεκατέσσερις [14] ημέρες,  που πρέπει να ισχύσει η καραντίνα των ποδοσφαιριστών και παραγόντων της ομάδας,  για να μπορούν στη συνέχεια να επανέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Κάθε αντίθετη απόφαση, υποθηκεύει τη δημόσια υγεία στην πόλη μας.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ K. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα