Ξέσπασε κατά Ερντογάν ο Καντέρ

Την φωνή του εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης… ύψωσε για ακόμη μία φορά, ο Ενές Καντέρ, αμέσως μετά την παρουσίασή του από τους Μπόστον Σέλτικς.

«Αυτό που κάνω είναι πολύ μεγαλύτερο από το μπάσκετ», είπε ο Τούρκος που δεν σταματά να καταγγέλει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι στη χώρα μου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει Δημοκρατία και δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Κάντερ μετά την παρουσίασή του από τους Μπόστον Σέλτικς. «Γι ‘αυτό ακριβώς προσπαθώ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στην Τουρκία».

Μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση.
«Οι αριθμοί είναι απλώς εκπληκτικοί: σχεδόν 160.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της 18μηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επίσης, 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκδιώχθηκαν, πολλοί τελείως αυθαίρετα, εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι που απολύονται ή διώκονται, δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν και οι ιστοτόποι μπλοκαρίστηκαν. Σαφώς οι διαδοχικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκαν στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκαν για να περιορίσουν αυστηρά και αυθαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζείντ Αλ Χουσεϊν στην σχετική έκθεση.

Η επανειλημμένη κριτική του Καντέρ οδήγησε στον χαρακτηρισμό του ως «εγκληματία» από το καθεστώς του Ερντογάν. Ο Καντέρ έχει αποκοπεί από την επικοινωνία με την οικογένειά του και αναγκάζεται να επικοινωνήσει μέσω του αδελφού του σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει ασφαλείς. χαρακτηριστικό του αποκλεισμού του, είναι ότι δεν μπορούσε, καν, να τους πει ότι υπέγραψε στους Σέλτικς.

«Δεν τους μίλησα, αλλά ο αδελφός μου είναι εδώ στην Αμερική και μίλησε με την οικογένειά μου για τους Σέλτικς και όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι», είπε ο Καντέρ.

Οι ενέργειές του, επίσης του έχουν κοστίσει επαγγελματικά. Ως μέλος των Νικς την περασμένη σεζόν,  δεν συμμετείχε σε ένα ταξίδι στο Λονδίνο από φόβο για τη ζωή του. Δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει στο Τορόντο λόγω επιπλοκών με το διαβατήριό του που δημιούργησε η τουρκική κυβέρνηση…

Διαβάστε επίσης