Ξέσπασε… πόλεμος (και) για τις εκλογές στους δήμους

Νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτελούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και πιο συγκεκριμένα η απόφαση για διεξαγωγή τους με απλή αναλογική.

Μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ-1 ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι «οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής». Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν και οι βουλευτικές με απλή αναλογική, απάντησε πως «μακάρι να μπορούσε να επιτευχθεί», όμως, «αυτό που θα φέρουμε προς ψήφιση είναι η απλά αναλογική στις δημοτικές εκλογές».

Σε δεύτερο χρόνο, με δήλωσή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε ότι «η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμα ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες. Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν, και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα ,σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ποτάμι: «Στόχος της κυβέρνησης το κομματικό όφελος»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά την προσφιλή τακτική της, αντί να επικεντρώνεται στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης που υποφέρει από την άγρια περικοπή πόρων, την πολυνομία και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, εστιάζει στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής με στόχο το κομματικό όφελος και επενδύει σε προσλήψεις για την ενίσχυση του κομματικού στρατού της», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι και συνεχίζει:

«Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους σε λειτουργική διάλυση, αφού ο εκλεγμένος δήμαρχος θα είναι δέσμιος των εκάστοτε συσχετισμών. Το κριτήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά, όχι η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών, αλλά η ενίσχυση της κομματικής παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Διαβάστε επίσης