«Χωρίς λύση στο χρέος, δεν θα έρθει ανάπτυξη»

Την άποψη ότι θα ήταν αποτυχία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μία άλλη ισοτιμία θα έφερνε προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε μία πολιτική συζήτηση και υπογράμμισε ότι οι λύσεις να εξευρεθούν σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, προέβη στην εκτίμηση ότι θέλουμε δημοσιονομικό χώρο προέβη, υπογραμμίζοντας ότι “αυτήν τη στιγμή ξοδεύουμε πάρα πολύ από τον χρόνο μας για τα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης. Είναι κάτι που δεν μας αφήνει με δημιουργικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και πολλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, ερωτηθείς γιατί δεν συζητήθηκε στη Βουλή η απόφαση ή αν θα συζητηθεί στο μέλλον κάποια συμφωνία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε ότι ο λόγος ήταν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως είπε, δεν υπήρχε λόγος να φέρουμε αυτή την απόφαση για την παράταση προς ψήφιση, διότι ήδη υπήρχε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό κέρδος, τόνισε, από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία παράτασης. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και να συζητηθούν οι όποιες αντιδράσεις.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε και με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, να κάνουμε μία αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Με τον Οργανισμό Απασχόλησης θα συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις που θα βελτιώσουν τις εργασιακές σχέσεις που είχαν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα κινηθούμε και προς τη βελτίωση της Υγείας», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε δε ότι για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή «υπάρχουν πολλά να γίνουν, γιατί αν βρούμε λύσεις για αυτά θα δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση στην κοινωνία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι κατά αυτών».

Τέλος, για την πραγματική οικονομία, σημείωσε ότι προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα για την διευθέτηση του χρέους, καθώς όπως είπε, αν δεν λύσουμε αυτό το θέμα «δεν έρχεται ανάπτυξη και αν δεν λάβουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντική σε αυτό το πλαίσιο». Παράλληλα, αν και παραδέχθηκε ότι τα πρωτογενή ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα, δεν κατέκρινε την το γεγονός ότι αυτό έγινε με μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25%. «Οι προηγούμενες λύσεις δεν ήταν βιώσιμες και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης