Χωρίς «παρατράγουδα» ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις

Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η παρέλαση κύλησε ομαλά, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να τηρήσει το γράμμα του νόμου και να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην εξέδρα των επισήμων.

Το ζήτημα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην παραστούν στην παρέλαση εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Ύστερα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν και πάλι άρματα μάχης , μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έκαναν εντυπωσιακές πτήσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Με διάρκεια μόνο 47 λεπτά, η παρέλαση έγινε για λίγους, καθώς έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας παρέλασαν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες κάθε σχολείου.

Το Κέντρο κατά τη διάρκεια της παρέλασης θύμιζε «αστακό» με χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται περιμετρικά υπό το φόβο επεισοδίων.

Γιουχαϊσματα και καφέδες στο Ηράκλειο

Με γιουχαϊσματα και καφέδες υποδέχτηκαν οι πολίτες στο Ηράκλειο τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, το βουλευτή της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκη και εκπροσώπους των τοπικών φορέων, που βρέθηκαν εκεί για την τελετή της κατάθεσης στεφανιών.

Σύμφωνα με το cretalive την ώρα που κατέθεταν στεφάνι οι κύριοι Κεγκέρογλου και Σενετάκης οι αποδοκιμασίες έγιναν πιο έντονες, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να εκσφενδονίσουν προς το μέρος τους και πλαστικά ποτήρια με καφέ.

Στην Πάτρα το κέντρο της πόλης είχε μετατραπεί από νωρίς σε «φρούριο» προκειμένου να μην σημειωθούν επεισόδια κατά την παρέλαση.

Σύμφωνα με το Patrastimes, με την ολοκλήρωση της παρέλασης μέλη αριστερών συσπειρώσεων, φοιτητές και αντιεξουσιαστές μπήκαν στην οδό Αγίου Ανδρέου και πραγματοποίησαν πορεία.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ενώ οι επίσημοι αποχώρησαν από την εξέδρα.

Διαβάστε επίσης