Χωρίς ρεύμα ζουν 1,2 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως

Μπορεί στην Ελλάδα του Μνημονίου και της ανέχειας να αποτελεί είδηση όταν κάποιο νοικοκυριό ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στον υπόλοιπο κόσμο όμως δεν αποτελεί κάτι παράδοξο. Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ζουν περίπου 1,2 δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα (WB) και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). «Συγκρατημένη πρόοδος έχει σημειωθεί από το 1990 σχετικά με την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια (…), την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στη σχετική ανακοίνωση.

Στο διάστημα από το 1990 έως το 2010, το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον πλανήτη υποχώρησε από 24% σε 17%, αλλά η βελτίωση είναι ακόμη ανεπαρκής ειδικά στην Ινδία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1,7 δισ. άνθρωποι είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, αριθμός όμως που ενώ φαίνεται εντυπωσιακός είναι  λίγο μεγαλύτερος από την αντίστοιχη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (1,6 δισ. άνθρωποι ) κατά τα τελευταία 20  χρόνια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σε ό,τι αφορά το στόχο που τέθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2011 ώστε να διπλασιαστεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.α .) μέχρι το 2030, πλέον φαίνεται υπερβολικά φιλόδοξος. Το 2010, το ποσοστό αυτό ήταν 18% έναντι 16,6% πριν από 20 χρόνια. Είκοσι χώρες καταναλώνουν το 80% της παγκόσμιας ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας- που χρησιμοποιούν το 40% της ενέργειας του πλανήτη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα