bpbg
bpbg

Ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο ο Μητσοτάκης

Όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του προέδρου, ζητούν το μήνυμα των ψηφοφόρων να είναι πολύ ισχυρό, υπογραμμίζοντας συνεχώς ότι οι αυτοδιοικητικές και  ευρωπαϊκές εκλογές είναι το «πρώτο ημίχρονο» μέχρι τις εθνικές κάλπες

Τη χαλαρή ψήφο ξορκίζει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου στις κάλπες της 26ης Μαΐου να αποδειχθεί η μεγάλη υπεροχή που έχει έναντι του κυβερνώντος κόμματος

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλες του τις ομιλίες και σε όλες του τις συνεντεύξεις ζητά το μήνυμα στις κάλπες να είναι πολύ ισχυρό – υπογραμμίζοντας συνεχώς ότι πρόκειται για εθνική κάλπη. Στόχος αυτής της επιμονής του είναι στις εθνικές εκλογές να διευκολυνθεί η «συντριπτική» επικράτηση της Ν.Δ.

Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθούν και οι επόμενες ομιλίες του σε ανοικτές συγκεντρώσεις στην Κρήτη και την επόμενη εβδομάδα στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τα λοιπά, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρει την καθηµερινότητα των πολιτών στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, εκτιμώντας  ότι η ατζέντα του κόμματος υπερέχει σαφώς σε ζητήματα όπως αυτά της Ασφάλειας, της Οικονοµίας, της Υγείας και της Παιδείας.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ «ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ» ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το «γαλάζιο» επιτελείο εκτιμά πως το κλίμα ακραίας πόλωσης που επικράτησε µε υπαιτιότητα του Αλ. Τσίπρα τις προηγούμενες ημέρες συσκοτίζει τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Σε αυτό το πνεύμα, µόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να σπεύσει να συμπαρασταθεί για παράδειγμα στους καταστηματάρχες της Βαλαωρίτου και της Βουκουρεστίου, οι οποίοι πριν από μερικά 24ωρα είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από ομάδα κουκουλοφόρων που διαμαρτύρονταν για τη µη παροχή άδειας στον ∆. Κουφοντίνα!

Για τον «γαλάζιο» πρόεδρο, η δέσμευση για αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και επαναφορά της δημόσιας τάξης στην… τάξη αποτελεί απόδειξη της πρόθεσης του κόμματός του να απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων και καταβολών. «Δεν είναι δυνατόν ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας να είναι κατεστραμμένος. Δεν γίνεται να είμαστε όμηροι 30 τραμπούκων. Αυτό την επόμενη μέρα θα σταματήσει. Η ασφάλεια και η τάξη θα επανέλθουν στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εκ νέου την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι.

«Καλπάζουν» τα νούμερα των δημοσκοπήσεων

Στο βιράζ των εκλογών οι δημοσκοπικές διαφορές ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πια φανερές σε όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα και δεν ανατρέπεται η διαφορά. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, η Πειραιώς θεωρεί ότι δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα οι παροχές που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι τέτοια που θα δημιουργήσει στην κυβέρνηση και εσωτερικές αντιδράσεις, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει αποφάσεις.

Εκτιμάται, παράλληλα, πως εάν η διαφορά είναι τέτοια, τότε οι βουλευτικές εκλογές δεν θα αργήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός χαμήλωσε τον πήχη του νοήματος των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για… δημοσκόπηση και όχι για απόφαση περί εθνικών εκλογών. Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει στη στρατηγική να χαρακτηρίζει «δημοψήφισμα» τις εκλογές, έτσι ώστε το αποτέλεσμά τους να πυροδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Επί του προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζει να αναδεικνύει την εκλογική κάλπη. Κι αυτό διότι αν η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από 6 μονάδες, τότε θα μπορέσει πιο εύκολα –όπως πιστεύουν στη Ν.Δ.– να παρασύρει τον Αλ. Τσίπρα στο δικό του γήπεδο και να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο.

 

«Φρένο» στην πόλωση ψάχνει η Πειραιώς

«Γαλάζιοι» επιτελείς υποστηρίζουν, εξάλλου, ότι έως το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος της Ν.∆. θα εμφανίζεται ενωτικός, καθώς εκτιµά ότι το αύριο της χώρας προϋποθέτει την επούλωση των πληγών του διχασμού που προκάλεσαν η ρητορική και η πρακτική του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα προτάσσει με κάθε ευκαιρία και με εμφατικό τρόπο τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στις προγραμματικές προτάσεις της Ν.Δ. και στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ της τελευταίας τετραετίας. Το αντίθετο θα συμβεί, με την ποιοτική διαφορά ότι πρόθεση του προέδρου του κόμματος είναι να µην ενδώσει σε ανούσιες «κοκορομαχίες» και να µη δώσει την ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα.

Η φράση του «δεν µας ενδιαφέρει το χθες, δεν µε ενδιαφέρει ο πολιτικός µου αντίπαλος, τον προσπερνώ, οι πολίτες τον έχουν κρίνει για τα πεπραγμένα του», αποδίδει αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

«Από εμάς», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν το σχέδιό µας για καλύτερες δουλειές στους νέους, μείωση των φόρων και ασφάλεια για όλους».

Την ώρα, μάλιστα, που το Μέγαρο Μαξίμου, όπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του προέδρου της Ν.Δ., «επιχειρεί µέσω πρόχειρα σχεδιασμένων και βεβιασμένων προεκλογικών παροχών να μετριάσει το εύρος της επερχόμενης ήττας», οι «γαλάζιες» πρωτοβουλίες θα στοχεύουν στην αποδόμηση της κυβερνητικής υποσχεσιολογίας.

 

Διαβάστε επίσης