Ξορκίζει την αποχή και τον καναπέ το Μαξίμου

Πως αναλύει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Θοδωρής Λιβάνιος και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα

Όσο οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η Κουμουνδούρου θα ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της τοξικότητας. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει στο Μαξίμου και γι’ αυτό το λόγο, ζητούν από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να είναι εξόχως προσεκτικά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αλλά και στις ομιλίες τους σε κομματικές εκδηλώσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Απέναντι στο σκληρό ροκ της Κουμουνδούρου η απόφαση τους κυβερνώντος κόμματος είναι επιλεκτικά να δίνεται η απάντηση και να μην διατηρούνται σε όλα οι ψηλοί τόνοι. Διότι καλή και άγια η τοξικότητα, αλλά «έχουν αυξηθεί οι ψηφοφόροι που δεν τους αρέσει αυτός ο καβγάς ενδιαφέρονται για το συνολικό αφήγημα της επόμενης ημέρας», λένε χαρακτηριστικά από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Αναμφίβολα κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πέφτουν στην παγίδα και κινούνται και αυτοί σε υψηλές… συχνότητες, όμως προς ώρας δεν δημιουργούν προβλήματα στην παράταξη, ανάλογα με αυτά που προκαλεί ο Πολάκης, για παράδειγμα, στον ΣΥΡΙΖΑ. Τουναντίον η εντολή του Μαξίμου απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το θετικό αφήγημα με την υπεράσπιση, αλλά και την εκτεταμένη προβολή των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε σε κρίσιμους τομείς πολιτικής να αφήσει θετικό πρόσημο, όπως στον τουρισμό, στην ψηφιακή σύγκλιση, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στην διαχείριση σοβαρών κρίσεων.

Συνεπώς έχει κάθε λόγο να τονίζει τα αποτελέσματα αυτά, αλλά και να κάνει τη σύγκριση με τα αντίστοιχα της περιόδου Τσίπρα-Καμμένου. Από τη στιγμή, μάλιστα που προηγείται στις μετρήσεις με μια ασφαλή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εμπλέκεται διαρκώς σε ανούσιες κοκορομαχίες. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματα τους και η παρούσα συγκυρία επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων της καθημερινότητας. Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα θέμα και η απάντηση πρέπει είναι ολιστική.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσει, ναι μεν υπάρχει γκρίνια στην κοινωνία, λόγω της ακρίβειας, αλλά οι πολίτες δεν θεωρούν ότι υπάρχει καλύτερη λύση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα-ελάχιστο διάστημα πριν από τις εκλογές- οι πολίτες δηλώνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι διαφωνούν με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου τόσο καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείτο με τη λογική του «ώριμου φρούτου». Όμως αυτό δεν έπιασε και τώρα με την στροφή στην τοξικότητα τα προγράμματα και το αφήγημα της επόμενης ημέρα πήγαν περίπατο.

Τρανό παράδειγμα για το πόσο ανέτοιμοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο τρόπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στην Βουλή απαξίωσε όλες τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γνώριζε το ακριβές νούμερο που θα απαιτηθεί για να υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε στις τελευταίες ομιλίες του. Και βέβαια είναι πολλαπλάσια των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που στην αρχή παραδέχθηκε.

Η αποχή και ο καναπές

Πάντως στο Μαξίμου μελετούν όλες τις μετρήσεις και αυτές που δημοσιοποιούνται και αυτές που πραγματοποιούνται για εσωτερική χρήση. Και αυτό που ανησυχεί τον Θοδωρή Λιβάνιο, τον «στρατηγό -αναλυτή» των δημοσκοπήσεων, είναι το διψήφιο ποσοστό που καταγράφουν οι αναποφάσιστοι.

Το μόνο ενθαρρυντικό για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι προς ώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατούν να εισπράξουν από τη δυσαρέσκεια που είναι λογικό να υπάρχει για την Κυβέρνηση, λόγω της ακρίβειας που έχει προκαλέσει προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο στόχος πλέον της Νέας Δημοκρατίας είναι να πιάσει ένα υψηλό ποσοστό στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, ώστε να είναι πιο εύκολο να καταφέρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Γι’ αυτό και στο Μαξίμου και στην Πειραιώς ξορκίζουν την λεγόμενη χαλαρή ψήφο, που συνήθως παρατηρείται σε ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Δηλαδή ένα μέρος των ψηφοφόρων, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν και δεύτερες κάλπες, στις πρώτες εκλογές να ψηφίσουν κάτι άλλο για να στείλουν και μήνυμα στον πρώτο. Αυτό στη χώρα μας το έχουμε δει να συμβαίνει συνήθως στις δημοτικές εκλογές, όπου ακλόνητα φαβορί οδηγούνται στον δεύτερο γύρο επειδή στον πρώτο γύρο τους αποστέλλεται ενός είδους μήνυμα.

Στη Νέα Δημοκρατία πρωτίστως θέλουν να αποφύγουν πρώτον την λεγόμενη χαλαρή ψήφο και κατά δεύτερο λόγο το ενδεχόμενο κάποιοι να μείνουν στο σπίτι τους και να απέχουν, επιλέγοντας να προσέλθουν στις δεύτερες εκλογές όπου οι πιθανότητες να εκλεγεί κυβέρνηση είναι σαφώς περισσότερες. Κι όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού «αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να κινητοποιήσουμε το ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας ώστε να προσέλθει μαζικά στις κάλπες. Είτε είναι παραδοσιακοί δεξιοί, είτε κεντρώοι».

Επίσης πολλές φορές έχει παρατηρηθεί σε εκλογικές αναμετρήσεις στο εξωτερικό ότι όταν το κλίμα κινείται στα όρια της ακραίας πόλωσης και μέσα σε άκρατη σκανδαλολογία κάποιοι να απέχουν συνειδητά, ή ψηφίσουν τιμωρητικά προς τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα επιλέγοντας κόμματα και κινήσεις από το σωρό. Αυτό που ανησυχεί είναι μήπως κάποιοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από το κέντρο ή την κεντροαριστερά λόγω του τεταμένου κλίματος να μείνουν σπίτι τους, ως μία πράξη αντίδρασης. Στη Νέα Δημοκρατία δεν ανησυχούν μήπως στραφούν κάπου ομαδικά όλοι αυτοί, όμως εάν απέχουν είναι πλήγμα για το κυβερνών κόμμα, που όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη στις πρώτες εκλογές επιθυμεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό και μία διαφορά τουλάχιστον έξι ποσοστιαίων μονάδων, ώστε να επιτύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Εξάλλου οι φετινές εκλογές σε τίποτα δεν ομοιάζουν με αυτές του 2015, όπου ο κ. Τσίπρας έταζε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα τα καταργήσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Κάτι που έπεισε πολλούς από τους κεντρώους να τον ψηφίσουν. Τώρα οι κεντρώοι γνωρίζουν και το σημαντικότερο δεν πείθονται ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων τους. Εξάλλου αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου στην ερώτηση «πιστεύετε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;» η απάντηση είναι ότι «θα ήμασταν ακόμη χειρότερα».

Οπότε, λοιπόν, το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα προτάξει τη σταθερότητα και τη συνέχιση ενός αξιοσημείωτου έργου, παρά να καλλιεργηθεί το αίσθημα του φόβου για την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Ούτως ή άλλως, η κυβερνητική παράταξη έχει ένα σαφές πλεονέκτημα στο θετικό λόγο και θα υπερασπιστεί το έργο της.

Η εξαφάνιση των παραδοσιακών όρων βολεύει την κυβέρνηση

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν αποδέχεται τους παραδοσιακούς όρους «Αριστερά, Κέντρο και Δεξιά», που αποτελούν διαιρετικές τομές στο πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες, και ακολουθεί τελείως διαφορετικά κριτήρια στην εκλογική συμπεριφορά του.

Τα αναλυτικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στις ηλικίες 17-24 το 27,7% είναι αυτό που δεν πιστεύει στους παραδοσιακούς διαχωρισμούς. Ο πληθυσμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι 1.111.350. Συνεπώς, στατιστικά περίπου 307.000 πολίτες δεν αυτοπροσδιορίζονται με τους παραδοσιακούς όρους.

Στις ηλικίες 25-39, όπου ο πληθυσμός είναι 1.843.818, το 20,5% δεν πιστεύει στους παραδοσιακούς διαχωρισμούς, δηλαδή 378.000 πολίτες.

Στις ηλικίες 40-54, όπου ο πληθυσμός είναι 2.397.014, το 25,8% είναι αυτό που δηλώνει πως δεν πιστεύει στον άξονα «Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά», ήτοι περίπου 618.000 πολίτες.

Αυτά τα ποσοστά πέφτουν στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και εδώ είναι υπαρκτά. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 55-64, που είναι 2.214.915, το 17,6% δεν τοποθετείται στον άξονα Αριστερά – Δεξιά, δηλαδή περίπου 390.000 πολίτες, και τέλος στους 65 και άνω το ποσοστό αυτό πέφτει στο 14,1%, δηλαδή αφορά 339.000 από τους 2.407.856. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως συνολικά περίπου 2.033.000 πολίτες είναι εκείνοι που επιλέγουν τι θα ψηφίσουν χωρίς τα στερεοτυπικά ιδεολογικά κριτήρια.

Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς πως στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την αυτοδυναμία με 2.251.618 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε συνολικά 1.781.057 ψήφους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «μεγάλο κόμμα» που πιθανότατα ένα κομμάτι του να μην πηγαίνει καν να ψηφίσει, καθώς στις τελευταίες εκλογές πήγε στις κάλπες το 57,7%.

Ιδίως οι νέες ηλικίες δεν τοποθετούνται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, στον άξονα Αριστερά – Δεξιά. Αυτή η πραγματικότητα είναι ακόμη εντονότερη στις ηλικίες 17-54, όπου μεσοσταθμικά το 25% δεν επιλέγει κόμμα με βάση τις παλιές πολιτικές ταυτότητες.

Οι τρελές μετακινήσεις

Αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου ποσοστού είναι να βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις μετακινήσεις που τις περασμένες δεκαετίες θα ήταν απίθανες. Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται προς τη Ν.Δ. και το αντίστροφο, ενώ βλέπουμε ακόμη και διαρροές από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο.

Χαρακτηριστική περίπτωση το κόμμα Κασιδιάρη. Έμπειροι αναλυτές των δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν πως ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος το επιλέγει με αντισυστημικά ελατήρια· με την ίδια ευκολία που ψηφίζει το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής θα ψήφιζε και κάποιο αντισυστημικό κόμμα στο άλλο άκρο.

Παρακολουθούν τη νέα τάση

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν αυτή τη νέα τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια. «Οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί μιλούν σε όλο και λιγότερο κόσμο», ισχυρίζεται κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας έτσι πολλές από τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το παρελθόν.

Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν ο πρωθυπουργός, μιλώντας μάλιστα σε κομματική εκδήλωση, είχε πει πως «το σχήμα Αριστερά ή Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας» και «δίνει τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Ο πρωθυπουργός τότε είχε αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λέγοντας πως «όλα αυτά τα ωραία πράγματα δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά».

Στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτάνε διαρκώς προς αυτή την κατηγορία πολιτών που δεν κινείται στις παλιές διαχωριστικές γραμμές και προσέχει μόνο την ποιότητα της ζωής του: «Λάβαμε μέτρα που σέβονται τον πολίτη και αποδεικνύουν ότι αυτή η παράταξη βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της». Προφανώς στο Μαξίμου βλέπουν τις νέες διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο και γι’ αυτό το λόγο θέλουν να προλάβουν τα γεγονότα.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως αυτή η προσέγγιση είναι ένα έξτρα πολιτικό όπλο ενόψει εκλογών, καθώς την ίδια ώρα «ο Αλέξης Τσίπρας πολιτεύεται με τα παλιά συνθήματα». Το τελευταίο δίλημμα που έθεσε στην κεντρική ομιλία του στο Περιστέρι ήταν «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης», ένα σύνθημα που παραπέμπει σε διαχωρισμούς που ανάγονται στις αρχές του περασμένου αιώνα, όπου η «δημοκρατική παράταξη» είχε αντίπαλο τη «συντηρητική». Η συγκεκριμένη τακτική, εκτιμούν στο Μαξίμου, σαφώς και μιλάει σε έναν κόσμο πολιτικοποιημένο και ήδη αποφασισμένο, αλλά δεν σπάει τα στεγανά του κόμματος όπως έχουν διαμορφωθεί. Η σύγκρουση αυτών των εκ διαμέτρου αντίθετων προσεγγίσεων θα κλιμακωθεί όσο προχωρούμε προς τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα