«Χορός» εκατομμυρίων για δέκα εξοπλιστικά προγράμματα

Το… ξεχασμένο σακ-βουαγιάζ που ξεχείλιζε από τα χιλιάρικα. Οι μίζες που ήταν τόσες πολλές και για τόσα εξοπλιστικά προγράμματα που ο Αντώνης Κάντας δεν μπορεί να τις… θυμηθεί όλες. Οι τραπεζίτες που τον διευκόλυναν στο άνοιγμα των λογαριασμών. Ο δικηγόρος που έστηνε τις offshore… Οι έμποροι όπλων που μπαινόβγαιναν στο υπουργείο και μοίραζαν μίζες προκαταβολικά για να «πιάσουν πόρτα» και για την επόμενη σύμβαση. Και βεβαίως οι… από πάνω, οι ανώτεροί του δηλαδή, που προφανώς τα έπαιρναν κι αυτοί και μάλιστα ακόμα πιο χοντρά.

Αυτά είναι λίγα μόνο, άκρως όμως ενδεικτικά του πάρτι της διαφθοράς που είχε στηθεί για χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τα σημεία της μαραθώνιας απολογίας -των 80 και πλέον σελίδων- στους ανακριτές του πρώην διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα. Στην απολογία-ποταμό, στην οποία αναγκάστηκε να προβεί για να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, ο Αντώνης Κάντας έχει ξετυλίξει το κουβάρι των χρυσών μιζών που δίνονταν στους αρμοδίους για να υπογραφούν συμβάσεις με συγκεκριμένες εταιρείες. Η συνέχεια είναι γνωστή: Οι συμβάσεις υπερκοστολογούνταν –γιατί πώς αλλιώς θα έβγαιναν οι μίζες;- και τη λυπητερή καλούνταν να πληρώσει το δημόσιο, δηλαδή οι ανυποψίαστοι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αντ. Κάντας: «Δεν θυμάμαι όλες τις μίζες»

Και μόνο η φράση του Αντ. Κάντα, ο οποίος ήταν μόλις ο τρίτος στην ιεραρχία του ΥΠΕΘΑ ότι «πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες», καταδεικνύει το μέγεθος του σκανδάλου που εξελισσόταν σε βάθος ετών με κερδισμένα τα λαμόγια που δήθεν φρόντιζαν για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Το όργιο μάλιστα των παράνομων πληρωμών ήταν τέτοιο στους κόλπους του ΥΠΕΘΑ που ο Αντ. Κάντας φέρεται να περιέγραψε στην απολογία του ένα πραγματικά σοκαριστικό περιστατικό με ένα «ξεχασμένο» σακ-βουαγιάζ με 600.000 ευρώ!

Όπως ομολόγησε μια ημέρα πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρίας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο οποίος φεύγοντας άφησε πίσω του ένα… σακ-βουαγιάζ. Ο Αντ. Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε «είναι για σένα». Όταν το άνοιξε είδε ότι περιείχε… δωράκι 600.000 ευρώ!

Οι ανακριτές όμως έμειναν «παγωτό» και από την απάντηση που τους έδωσε ο Αντ. Κάντας όταν τον ρώτησαν γιατί δεν είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά. «Τα είχα για ώρα ανάγκης» ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος που έφερε όταν ήταν στο ΥΕΘΑ το παρατσούκλι «ο επιστήμονας».

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου»

Η συγκλονιστική τετραήμερη απολογία Κάντα, σφραγίστηκε με την εξής δήλωσή του: «Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μου αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο». Από την πλευρά τους, οι συνήγοροί του, Γιάννης Ματζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, δήλωσαν: «Ο Αντώνης Κάντας έκανε την αρχή, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Τι άλλο αποκάλυψε 

Με βάση τις αποκαλύψεις Κάντα, κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει από δω και πέρα και η στάση του απόστρατου μεσάζοντα εξοπλιστικών προγραμμάτων, Πάνου Ευσταθίου. Ο 83χρονος επιχειρηματίας για τον οποίο ο Κάντας έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών (υποβρύχια και Άσραντ) θα είναι ο επόμενος κατηγορούμενος που θα περάσει το ανακριτικό κατώφλι.
Ο Πάνος Ευσταθίου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και ισόβια κάθειρξη. Προφανώς γι’ αυτό το λόγο, για να τύχει ευμενέστερης ποινικής μεταχείρισης, έχει ήδη διαμηνύσει στους ανακριτές μέσω του συνηγόρου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τις αρχές. Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιούνταν από τη δεκαετία του ’80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
Κατάθεση για την εμπλοκή του είχε δώσει και ο επιχειρηματίας. Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Οι αμαρτωλές συμβάσεις 

Ο Αντώνης Κάντας, αποκάλυψε, ακόμη ότι:
# Πήρε μίζα ύψους 1,7 εκατομμυρίων επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, για τη σύμβαση των Λέοπραντ.
# Ακόμη 3 συμβάσεις για τις οποίες δωροδοκήθηκε αφορούν σε συμβάσεις (Λέοπαρντ, Κορνέτ, υποβρύχια) που ξεκίνησαν επί Τσοχατζόπουλου αλλά είτε υπογράφτηκαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
# Έδωσε στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς σε 7 ελβετικές τράπεζες (θα προσκομίσει και τις κινήσεις τους για να διευκολύνει τις αρχές).
# Μίλησε για 10 πρόσωπα (8 αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και για 10 συμβάσεις (3 με 4 δεν διερευνόνταν από τις αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση (τα υποβρύχια) και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
# Σημαντικό στοιχείο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης είναι η αποκάλυψή του ότι σε όλο αυτό το δυσώδες αλισβερίσι του λαδώματος χρησιμοποιήθηκε και το «πλυντήριο» της Siemens για να φαίνεται ότι οι υπέρογκες μίζες διακινούνταν μέσω των αμαρτωλών «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού ώστε να εξαφανίζονται τα ίχνη.
Οι ανακριτές Μαλλής και Σταυρόπουλος σε συνεργασία με τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, Αντώνη Ελευθεριάνο, που παρέστη στην απολογία Κάντα, θα επιχειρήσουν τώρα μέσα και από το άνοιγμα λογαριασμών των μεσαζόντων για τις δωροδοκίες να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα, από την πολιτική ηγεσία μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο, που λάμβαναν μέρος στο ασύδοτο πάρτι των μιζών.
Η εκτίμηση τους είναι ότι μπορεί ο Κάντας να μην κατονομάζει πολιτικούς δίνοντας στοιχεία σε βάρος τους, πλην όμως από το υλικό που έχουν πλέον στη διάθεση τους ανοίγει ο δρόμος για να εντοπίσουν διαδρομές μαύρου χρήματος που θα οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα