«Χρονιά νέου ξεκινήματος για τη χώρα το 2014»

Τη βούληση της Ελλάδας να επιστρέψει στην «πολιτική και οικονομική κανονικότητα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλόφωνο κανάλι του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου France 24.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το 2014 είναι «χρονιά νέου ξεκινήματος» για την χώρα μας και ότι «εθνική προτεραιότητα είναι να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης που θα το λέγαμε ‘Η Ελλάδα μετά την κρίση’».

«Τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε την τελευταία φάση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ενώπιον της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μια αφήγηση που είναι συγκεκριμένη και αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στις αγορές – αλλά όχι μόνο στις αγορές – η οποία έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή», αλλά και στο πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνεται «χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού». «Για να πετύχουμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή πήραμε πολύ σκληρά μέτρα, εφαρμόσαμε μια πολιτική λιτότητας, γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς όροι και δεν είμαστε εμείς που έχουμε την ευχέρεια των δικών μας επιλογών», παραδέχθηκε, ενώ αναγνώρισε ότι η υψηλή ανεργία είναι «μείζον πρόβλημα» ιδίως για τη νέα γενιά.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι πλέον «μπορούμε να πείσουμε τις αγορές», ενώ σε ό,τι αφορά στο κούρεμα του χρέους είπε πως είναι πρόβλημα πολιτικό, γιατί πρέπει να παρουσιάζονται ιδέες αποδεκτές από τα κοινοβούλια, τις κοινωνίες και τα Συνταγματικά Δικαστήρια των άλλων κρατών μελών.

Ερωτηθείς σχετικά με την τρόικα και τις πολιτικές λιτότητας, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που είπε ότι «ναι, κάναμε λάθη μεθοδολογικά σε ό,τι αφορά την ύφεση, την ανεργία». Ωστόσο, συνέχισε, «υπάρχουν λάθη επιστημονικά, θεωρητικά, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της λιτότητας και, ως Ευρωπαίοι ηγέτες δημοκρατικών θεσμών, οφείλουμε να σεβαστούμε τις αντοχές και τις θυσίες της κοινωνίας μας και τους ελληνικού λαού».

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι «δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα», αλλά «ένα μόνο εθνικό σχέδιο, που να είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τέλος στη Χρυση Αυγη παρατήρησε ότι η λιτότητα, η κρίση, η ύφεση και η ανεργία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αντιπαραγωγική για τον πολιτικό ρασιοναλισμό. Από την άλλη, πρόσθεσε, «είναι ιστορικό, πολιτικό και δημοκρατικό καθήκον, όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού αλλά και κάθε πολίτη, να σκεφθεί τι γίνεται με τον εξτρεμισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα