«Χρυσοφόρα» κοιτάσματα σε τέσσερα σημεία

Σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων δείχνει το πόρισμα της νορβηγικής εταιρείας PGS, που συνέλεξε στοιχεία μήκους 12.500 χλμ. από το ελληνικό υπέδαφος στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Η έκθεση των νορβηγών εστιάζει ιδιαίτερα σε τέσσερις περιοχές οι οποίες καταδεικνύουν μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, η PGS ξεκινάει άμεσα την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες. Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS, μια καινοτόμο τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση. Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.

Οι τέσσερις περιοχές
Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου.

Η τέταρτη είναι η πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης, που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη και δυτικά της Ιταλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» είναι ζήτημα ημερών η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να ανακοινωθούν οι ανάδοχες εταιρείες των τριών πρώτων «οικοπέδων» που θα ξεκινήσουν τις έρευνες με γεωτρύπανα. Πρόκειται για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το δυτικό Κατάκολο. Η νορβηγική εταιρεία PGS μάλιστα έχει έτοιμα τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα από τα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Πρόκειται ουσιαστικά για 15 «γραμμές» που επέλεξε πρώτα να επεξεργαστεί με διαδικασίες fast track ως τις πιο αντιπροσωπευτικές από το σύνολο των 12.500 χλμ.

Εν συνεχεία και συγκεκριμένα γύρω στα τέλη του 2014, αναμένεται να πιάσουν δουλειά και τα πρώτα γεωτρύπανα που θα δείξουν και το μέγεθος των κοιτασμάτων. Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για τη δυνατότητα από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο να εισπράξει το Δημόσιο περί τα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα