Χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο του Μαξίμου

Φουλ επίθεση είναι το σύστημα που επέλεξε το Ποτάμι για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης, αλλά και για να αντέξει μεταξύ των δύο Συμπληγάδων (κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση).

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από τη μία τόσο οι επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος, όσο και οι δημόσιες παρεμβάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών του Ποταμιού στοχεύουν στο… «δόξα πατρί» της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Στόχος του Στ. Θεοδωράκη είναι η αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα, η εξίσωση το ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως σήμερα και ταυτόχρονα η ανάδειξη της διαφορετικότητας του «Ποταμιού» (στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας – κατάθεση προτάσεων για όλα τα ζητήματα).

Έτσι, και στη συζήτηση της Τετάρτης, ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ ξεκίνησε με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό «ως πότε θα ανέχεστε την πρόεδρο της Βουλής», την οποία το Ποτάμι νωρίτερα με επίσημη ανακοίνωση την παρομοίασε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Β. Κορέας, στη συνέχεια στοχοποίησε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο του Μαξίμου.

Έτσι επέκρινε το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών, ισχυριζόμενος πως ο κ. Παππάς προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του καθεστώς στα Media. Επίσης αναφέρθηκε και στον νόμο για τα κανάλια αλλά και στην αναστολή λειτουργίας εννέα γραφείων Τύπου στο εξωτερικό. Όπως σημείωσε, όλα αυτά γίνονται όχι «για περικοπές αλλά για τις δικές σας τοποθετήσεις. Αυτοί που φεύγουν από όλα τα γραφεία είναι όλοι τους ανεπαρκείς; Πότε κρίθηκαν κι από ποιον; Κι αυτοί που έρχονται δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ συμπλήρωσε πως ο νόμος για τα κανάλια αναφέρει πως «η κυβέρνηση θα αποφασίσει σε ποια θα δοθεί η άδεια. Το θέμα δεν είναι να περιορίσουμε τη διαπλοκή των άλλων αντικαθιστώντας τη με δικά μας συμφέροντα αλλά να δώσουμε μια μάχη με τους πονηρούς που νομίζουν ότι μπορούν να ελέγχουν, είτε την πληροφόρηση, είτε τα δημόσια έργα, είτε την οικονομία. Αλλά φοβάμαι ότι πάτε να στήσετε ένα δικό σας καθεστώς και στα Media», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι δουλειά μίας ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι το ΕΣΡ.

Ανικανότητα και προτάσεις
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από την κυβέρνηση «να πάψουν να βαφτίζουν την τεμπελιά και την ανικανότητα αντιμνημονιακό αγώνα. Πολλοί βουλευτές αρέσκονται στην κοινοβουλευτική κενολογία, ισχυρίζονται πόσο τους στεναχωρούν τα μέτρα και δεν τα θέλουν. Αν κάτι πρέπει να τους στεναχωρεί είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης που έφεραν τη χώρα σε χειρότερη θέση από ό,τι την άφησαν οι προηγούμενοι. Εμείς μελετάμε, εργαζόμαστε και προτείνουμε πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν, αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός, να προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι. Όλοι θέλουν να σκίσουν ένα μνημόνιο, αλλά είμαστε στο σημείο που πρέπει να το εφαρμόσετε».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Ποταμιού ως οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση αυτές είναι:
1. Προγραμματισμός του νομοθετικού έργου: Να μην αιφνιδιάζονται η Βουλή, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με ξαφνικά νομοσχέδια. Περιορισμός των διαδικασιών επείγοντος, κατεπείγοντος, καθώς και της νομοθέτησης με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

2. Παύση διορισμού κομματικών διοικητών σε οργανισμούς: Παύση κάθε διορισμού διοικητών νοσοκομείων, ΔΕΚΟ κ.λπ., μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων νομικών προσώπων (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κ.λπ.).

3. Τοποθέτηση προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια: Οι προϊστάμενοι που σήμερα υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση έχουν επιλεγεί με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του Ν4275/2014. Ακόμα και ικανοί προϊστάμενοι δεν οφείλουν τη θέση τους στην ικανότητά τους αλλά στην εύνοια του υπουργού.

4. Καμία πρόσληψη χωρίς περιγραφή της θέσης εργασίας: Η περιγραφή της θέσης εργασίας θα συνδέεται με την αξιολόγηση, τις προαγωγές και τις αμοιβές.

5. Αξιολόγηση που στηρίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα: Η αξιολόγηση συνδέεται με το περίγραμμα θέσης και τη στοχοθεσία.

6. Αδειοδοτήσεις από τη διοίκηση – όχι από τους πολιτικούς: Καμία αδειοδοτική αρμοδιότητα σε υπουργό, γενικό γραμματέα ή άλλο αιρετό ή πολιτικό προσωπικό.

7. Περικοπή πρόωρων συντάξεων: 390.065 συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών οι οποίοι λαμβάνουν κάθε μήνα συνολικά 715.935.789 εκατ. ευρώ, δηλαδή το χρόνο περί τα 8,5 δισ.

8. Καλός Τειρεσίας για τις εξαγωγές: Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι εξαγωγικές, οι οποίες έχουν περάσει με επιτυχία έναν ικανό αριθμό ελέγχων για επιστροφή ΦΠΑ, να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος λευκού Τειρεσία, με το πέρασμα στον οποίο οι εν λόγω επιχειρήσεις να δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων.

9. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Σταδιακή εισαγωγή της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ. Η πλήρης ψηφιοποίηση των τιμολογίων θα είναι το διαβατήριό μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη των πλαστών/εικονικών τιμολογίων.

10. Εθνικό σύστημα προμηθειών: Να μπορούν να κάνουν συμφωνίες πλαίσιο με τη γενική γραμματεία εμπορίου περισσότεροι φορείς. Για παράδειγμα όλα τα σχολεία, οι δήμοι να προμηθεύονται χαρτί και λοιπά αναλώσιμα μέσω ενιαίας διαδικασίας που θα πετύχει εκπτώσεις στην τιμή.

11. Υποστήριξη μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα: Σε περίπτωση υπερκάλυψης του στόχων εισπραξιμότητας (ΦΠΑ & λοιποί φόροι) να παρέχεται αντίστοιχη ελάφρυνση στις μικρομεσαίες, και νεοφυείς επιχειρήσεις.

12. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης: Εξέταση μαρτύρων σε δικηγορικά γραφεία με χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα δικαστήρια.

13. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο των 30.000 ετησίως: Αφορά το 1/3 των επιχειρήσεων και αντιστοιχεί στο 4% των εσόδων από ΦΠΑ.

14. Προτεραιότητα των εργαζομένων στους πλειστηριασμούς: Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι τράπεζες. Προτείνεται η προτεραιότητα εργαζομένων και κατόπιν η σύμμετρη ικανοποίηση ασφ. ταμείων, Δημοσίου και τραπεζών.

15. Νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και σύσταση περιουσιολογίου: Μια πατριωτική συμφωνία για τη νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

16. Ένα σημείο εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις: Υποχρέωση της Διοίκησης να συλλέγει και να τηρεί όλα τα έγγραφα και πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων σε ένα σημείο.

17. Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς: Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την οριστική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και για τους καλόπιστους δανειολήπτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα