«Χωρίς ηγέτη, οι συλλογικότητες σκορπίζουν»

Χωρίς ενδοιασμούς τοποθετήθηκε σε κάθε κρίσιμο ζήτημα των ημερών ο Νάσος Αθανασίου. Ο γνωστός δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί γιατί δεν μπορεί να υπάρξει το κόμμα χωρίς τον ηγέτη, σημειώνει πως σημεία σύγκλισης μπορεί να υπάρξουν αν ο κ. Σαμαράς κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ απαντά στο πού το κόμμα του θα βρει χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Συνέντευξη στον Θεοδόση Παπανδρέου

Επικαλούμαι τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα και θα ήθελα να μου βάλετε έναν τίτλο σε όσα σήμερα συμβαίνουν στη Βουλή.

«Η σαμαρωμένη Βουλή! Ως τίτλος ο οποίος πρέπει να είναι εντυπωσιακός και να κεντρίζει λιγάκι. Να προσθέσω όμως ότι η καλή δημοσιογραφία δεν είναι η δημοσιογραφία των τίτλων. Ούτε της πρώτης σελίδας. Ωστόσο, ο τίτλος αυτός ταιριάζει στη Βουλή. Είναι σαμαρωμένη, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός έχει λιποτακτήσει από τη Βουλή. Δεν εμφανίζεται καν. Δεν συνομιλεί. Υπάρχει και κάτι που θαρρώ θα μπορούσε να ειπωθεί κοινοβουλευτική ηθική. Δεν νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς τη γνωρίζει αυτή. Και λυπάμαι που το λέω γιατί είναι γενιά μου, έχω γεννηθεί την ίδια χρονιά. Δεν έρχεται στη Βουλή αλλά στέλνει κάποιους, όπως τον κ. Γεωργιάδη, οι οποίοι φωνασκούν και προκαλούν. Αυτή είναι η επιλογή του;»

 

Να μείνουμε λίγο στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και να τον συγκρίνουμε λίγο με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ένας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος με την Αριστερά για την Ε.Ε., ο άλλος σε αγώνα δρόμου για να δημιουργήσει το μέτωπο του Νότου. Βίοι παράλληλοι;

«Το ερώτημά σας έχει δύο σκέλη. Ο ένας είναι 38 ετών και ο άλλος 62. Οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για βίους παράλληλους. Υπάρχει όμως ένα μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Ναι στην Ευρώπη. Αλλά ποια Ευρώπη; Όχι σε αυτή. Στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της σύγκλησης. Το ξεχάσαμε αυτό; Αυτή την Ευρώπη οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, όχι αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Όσον αφορά τη συσπείρωση του Νότου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μέσω του κ. Δραγασάκη να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του πρωτογενούς ελλείμματος και σε αυτό να μη συμπεριλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις. Για να τονώσουμε την αγορά, να ενισχύσουμε τη ζήτηση, να αποκτήσει επιτέλους η χώρα κάποια ρευστότητα! Να μην κλείνει το σούπερ μάρκετ επειδή δεν έχει ο πολίτης για να αγοράσει ούτε τα απαραίτητα. Σε αυτό το πλαίσιο είπαμε οι δημόσιες επενδύσεις να χρηματοδοτούνται από έναν άλλο θεσμό. Θα είναι αυτός το ευρω-ομόλογο; Μικρή σημασία έχει πώς θα λέγεται. Έρχεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στην Αθήνα και είναι και δική του πρόταση αυτή. Και ο κ. Σαμαράς δεν του θέτει θέμα. Πώς λοιπόν να υπάρξει συσπείρωση του Νότου; Και γιατί δεν το στήριξε; Επειδή είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Θα ήθελα να απαντήσει κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς καλά κάνει και επιδιώκει τη συσπείρωση του Νότου. Αλλά θα πρέπει να επιδιώκει και συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας και όχι να επιλέγει την τακτική της έντασης. Όλες αυτές οι κραυγές που ακούτε και κατακλύζουν και τα ΜΜΕ χωρίς κριτική, όλα αυτά θα πρέπει να τα εντάξει κανείς στη στρατηγική που έχει επιλέξει ο κ. Σαμαράς».

 

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά συμφώνησε έστω και με αστερίσκους σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Να περιμένουμε και στο μέλλον αντίστοιχες επιλογές;

«Καλό δεν ήταν αυτό; Αν υπάρχουν οι κατάλληλοι αστερίσκοι και προϋποθέσεις, γιατί να μην ξανασυμβεί; Αλλά θα πρέπει και ο άλλος να κάνει κάποια βήματα προσέγγισης. Θα πρέπει και ο κ. Σαμαράς να τα κάνει».

 

Υπάρχει μια αίσθηση πως το κόμμα σας χτυπά τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να προσεταιριστεί και τα τελευταία κομμάτια του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

«Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι πια μια υπερασπίσιμη υπόθεση στην πολιτική. Θα μπορούσε να έχει κανένας πέντε απαντήσεις. Πρώτον, στικάκι με φοροφυγάδες καταχωνιασμένο στο σπίτι του. Δεύτερον, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε και υπερασπίζεται ακόμα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που επί της ουσίας είναι νόμος περί ΜΗ ευθύνης υπουργών. Τρίτον, υποβρύχια. Ο κ. Αβραμόπουλος ήρθε στη Βουλή και χαρακτήρισε αμαρτωλή τη σύμβαση, εξηγώντας το γιατί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τέταρτον, κυκλοφορεί με θωρακισμένο όχημα αξίας €750.000! Πέμπτον, προσωρινό χαράτσι που έγινε μόνιμο. Δεν είναι λοιπόν υπερασπίσιμη υπόθεση. Πάσχει και από έναν βοναπαρτισμό, από μια κρίση μεγαλείου. Για όλα έχει απαντήσεις, αλλά μετά από μια ομιλία-χείμαρρο δεν έχει κανείς συγκρατήσει τίποτα. Και δεν ξεκίνησε έτσι την πολιτική του σταδιοδρομία. Έχει εξανεμίσει ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζει τον Αλέξη Τσίπρα;

«Παρ’ ότι είναι ένα θέμα εκρηκτικό για το εσωτερικό μας, να σας πω ότι είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναδεικνυόταν αξιωματική αντιπολίτευση αν δεν είχε τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί και οι άλλοι δεν τον ανέδειξαν τρίτο, τέταρτο κόμμα; Ήταν άλλες οι συνθήκες βέβαια, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι μόνο η κρίση ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συλλογικότητες είναι απαραίτητες, αλλά και οι συλλογικότητες σκορπίζουν χωρίς ηγέτη. Πρέπει να υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βάσιμη ελπίδα και το αναγνωρίζει και η Ευρώπη. Προέρχεται από μια γενιά χωρίς πολιτικές αμαρτίες».

Κύριε Αθανασίου, χρήματα υπάρχουν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά σας;

«Στην οικονομία χρήματα πάντοτε υπάρχουν. Αυτή η ερώτηση με εξοργίζει, γιατί η απάντηση δεν είναι απλοϊκή και ο πολίτης αντιδρά αρνητικά. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Η Ελλάδα πρέπει να δώσει 83 δισ. ευρώ σε τόκους έως το 2020! Πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα; Θα πάρει δάνεια για να πληρώνει τόκους! Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν χρειαζόμαστε άλλα δάνεια, αλλά διέξοδο. Για αυτό ζητάει ένα μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων και κούρεμα του χρέους. Το ΔΝΤ δεν ζητά επίσημα 40% κούρεμα του χρέους;»

Το οποίο δεν δέχεται η Ευρώπη…

«Η Ευρώπη δεν το δέχεται, αλλά δεν βρίσκει και τη διέξοδο. Η πολιτική της είναι καταστρεπτική. Χρήματα λοιπόν υπάρχουν μέσα από την πολιτική πρωτοβουλία».

 

«Είναι και ψυχολογικό το θέμα της Χρυσής Αυγής»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πολιτικής ζωής είναι η Χρυσή Αυγή. Οι διώξεις, οι προφυλακίσεις και όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν φαίνεται να ζημιώνουν το μόρφωμα. Τι λάθος γίνεται;

«Εδώ είναι και ψυχολογικό το θέμα. Θα πρέπει να ενημερώσουμε περισσότερο. Αυτοί που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή το κάνουν για να τιμωρήσουν και να εκδικηθούν το πολιτικό σύστημα. Το κάνουν αυτό επιλέγοντας τη χειρότερη λύση. Πρέπει να τους ενημερώσεις ότι μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς να επιλέξουν το χειρότερο. Μπορείς να τιμωρήσεις επιλέγοντας και το καλύτερο. Πρέπει να τους “υποδείξουμε” άλλους τρόπους. Αυτός που επέλεξαν είναι αυτοκτονικός. Τιμωρεί και υποβιβάζει και τους ίδιους. Τους ταπεινώνει και τους ευτελίζει.

Πάντως, είναι νωρίς για να μιλήσουμε για δημοσκοπήσεις που να προσεγγίζουν την εκλογική πραγματικότητα. Όταν κάποιος σήμερα απαντά, ξέρει ότι η γνώμη του είναι για να προβληθεί στην τηλεόραση και όχι για να κρίνει τη ζωή του. Οπότε και οι απαντήσεις είναι χαλαρές. Όταν νιώσει ότι μετράει η γνώμη του, θα απαντήσει διαφορετικά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα