Ξυδάκης απο Χιλή: Σε κίνδυνο η δημοκρατική κληρονομιά της Ευρώπης

Την ανάγκη υπεράσπισης μέσα από συμμαχίες της δημοκρατικής κληρονομιάς της μεταπολεμικής Ευρώπης παρά τα όποια προβλήματα ή και τις υπαναχωρήσεις, εν όψει ευρωεκλογών,  επισήμανε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο Σαντιάγο της Χιλής, στο διεθνές συνέδριο «¡A Toda Marcha! Progressive thinking – Future building» που διοργάνωσε ο πολιτικός φορέας Revolución Democrática.

«Στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση όπου το φιλελεύθερο σχέδιο ηγεμονεύει όχι μόνο οικονομικά αλλά αποικίζει και τις συνειδήσεις μας, για έναν αριστερό άνθρωπο που πιστεύει στον δημοκρατικό σοσιαλισμό καθήκον είναι η υπεράσπιση ακόμη και αυτών των λίγων που έχει πετύχει, αυτής της έστω κουτσής Δημοκρατίας. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ο νεοφιλελευθερισμός θέλει ολοκληρωτικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Προτιμά να κάνει δουλειές με την Κίνα και τον Πούτιν. Δεν θέλει να έχει δημοκρατίες, ενοχλητικές εκλογές, ενοχλητικές αντιπολιτεύσεις, ενοχλητικές φωνές για δικαιώματα» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Στο συνέδριο του πολιτικού φορέα που ξεπήδησε μέσα από τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις του 2011, θέματα ήταν η παγκοσμιοποίηση, τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η συγκρότηση μεγάλων προοδευτικών κοινωνικών συμμαχιών και η εξεύρεση προοδευτικών πολιτικών για την Χιλή, την Λατινική Αμερική και τον κόσμο.

Ο κ. Ξυδάκης περιέγραψε την πορεία της Ελλάδας μέσα από τις διαδικασίες των μνημονίων, παρουσίασε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και έδωσε έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Μετά τον  τρομερό Β’ ΠΠ ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ιστορικό πείραμα για την ειρήνη στην Ευρώπη. Στηρίχτηκε στις πολιτικές παρακαταθήκες δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών του ευρωπαϊκού χώρου: τη χριστιανοδημοκρατία και τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτό περίπου κράτησε μέχρι τη δεκαετία του ‘90, μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου. Από κει και πέρα η ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, το ‘92, συγκροτείται γύρω από έναν οικονομικό και πολιτικό νεοφιλελεύθερο πυρήνα ο οποίος παίρνει μορφή με τη θέσπιση ενιαίου νομίσματος και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στις μεγάλες κρίσεις η Ένωση δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να απαντήσει σύμφωνα με τις ιδρυτικές της αρχές. Αυτή τη στιγμή στις χώρες που εφηύραν τη Δημοκρατία, που εμφυσήθηκαν από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, που συγκρότησαν τα πιο προοδευτικά Συντάγματα, βρίσκει ακροατήριο η άκρα δεξιά. Υπάρχει δυστυχώς κίνδυνος στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο το Μάιο η άκρα δεξιά να έχει σημαντικά εκλογικά κέρδη» είπε ο κ. Ξυδάκης και κατέληξε: «Παίρνω από σας τη δύναμη το πάθος και τη μεγάλη ευφυΐα που έχετε. Αυτό που έχουμε μπροστά μας και εμείς και εσείς είναι ένας μαραθώνιος. Πιστεύω ότι θα ανανεώσετε την πολιτική ζωή της Χιλής εάν αντέξετε, αν μείνετε όρθιοι. Όχι μόνο την πολιτική ζωή αλλά και το πνεύμα της κοινωνίας που είναι η ευγενέστερη και η πιο δύσκολη φιλοδοξία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα