Ξύλο χωρίς έλεος στην πλατεία Ταξίμ

Από αιματηρά επεισόδια σημαδεύτηκαν οι σημερινές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, καθώς εκατοντάδες νεαροί αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ταξίμ.

Η τουρκική αστυνομία για να τους απωθήσει χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον τους. Μονάδες καταστολής ταραχών της τουρκικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η περιοχή γύρω από την ευρωπαϊκή καρδιά της τουρκικής πόλης έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί -έως 40.000 σύμφωνα με τα τουρκικά sites- αναπτύχθηκαν για να εμποδίσουν την πρόσβαση. Ωστόσο, στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.

Το συνδικάτο οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ενισχυμένος από τη νίκη του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου και μεσούσης της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές: «Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης».

Διαβάστε επίσης