Υγειονομική «επιστράτευση» για την επόμενη έφοδο του κορωνοϊού

«Ακριβό» και αμφίβολο στοίχημα για την Ελλάδα η περαιτέρω θωράκιση του ΕΣΥ

Μόνιμη είναι εσχάτως στα πρωθυπουργικά χείλη η επωδός ότι επιδιώκεται η Ελλάδα να πλησιάσει τους υγειονομικούς μέσους όρους της Ευρώπης. Ειδικά μετά από το «άριστα» που πήρε το ΕΣΥ στο κρας τεστ του με την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με κλίνες ΜΕΘ και γιατρούς, δεδομένου ότι το φθινόπωρο αναμένεται –άλλοι το τοποθετούν τον Οκτώβριο, άλλοι ακόμη νωρίτερα τον Σεπτέμβριο– το επόμενο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Και η αλήθεια είναι η συνταγή τού «μαγειρεύουμε πριν πεινάσουμε» δεν ευδοκιμεί μόνο στα μέρη μας, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε εκείνες που πιάστηκαν απροετοίμαστες με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Παράδειγμα η Ιταλία, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), Μαουρίτσιο Τσεκόνι, απαιτείται ένας «στρατός υγειονομικής περίθαλψης» προκειμένου να αναχαιτιστεί η δεύτερη «έφοδος» του SARS-coV-2.

Μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Τσεκόνι υπογραμμίζει ότι το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι πιο ευέλικτο και πως η χώρα του μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλων γιατρών στην εντατική.

Είναι, όπως προαναφέρθηκε, μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη. Το πώς δηλαδή θα εκπαιδεύουν εκ νέου οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (χειρουργοί, καρδιολόγοι κ.λπ.) αλλά και νοσηλευτές στα πρωτόκολλα και τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19.

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να εκκινεί από πλεονεκτική θέση δεδομένων των σχετικά λίγων κρουσμάτων και των συγκριτικά ελάχιστων θανάτων, η περαιτέρω θωράκιση που ευαγγελίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Κι  αυτό διότι αφενός ένα μεγάλο μέρος της θωράκισης του ΕΣΥ όλη την προηγούμενη περίοδο έγινε με τη σημαντικότατη χορηγική συνδρομή φορέων και ιδιωτών, φαινόμενο που δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί στη ίδια έκταση.

Αφετέρου το πολυπόθητο ευρω-πακέτο της στήριξης βρίσκεται ακόμη υπό σοβαρή διαπραγμάτευση και αίρεση, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το «απολαύσουμε» στα μέρη μας από το 2021 και βλέπουμε, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η εκταμίευσή του να συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός μνημονίου έστω και με χαμηλά… λιπαρά! Πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα τα κονδύλια θα κατευθυνθούν για επιπλέον προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Επομένως μένει να απαντηθεί στην πράξη αν και αυτό το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί από την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα