Υγειονομικός εφιάλτης με 400 διασωληνωμένοι – 2.198 νέα κρούσματα και 59 νεκροί

Ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας - 492 κρούσματα σε Αττική και 491 στην Θεσσαλονίκη

Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η κατάσταση στις ΜΕΘ καθώς σήμερα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, από άτομα που διασωληνώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, με αυτούς να φτάνουν τους 400, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα της χώρας και στέλνοντας στην ουσία τις εντατικές στην…. εντατική!

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 2.198 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ επιβεβαιώθηκαν 59 ακόμη θάνατοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παπαευαγγέλου: Υψηλός αριθμός σε κρούσματα Θεσσαλονίκη και Αττική

Κατά την σημερινή ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παραμένει υψηλός σε Αττική και Θεσσαλονίκη με 492 και 491 κρούσματα αντίστοιχα. Τριψήφιος είναι ο αριθμός στη Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122.

Η κ. Παπαευαγγέλου μιλώντας για τους θανάτους γιατρών (σε Βουλή και Κρήτη) από κορωνοϊό είπε ότι «Χάσαμε μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ευάλωτος».

Παπαευαγγέλου: «Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα»

«Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται» σημείωσε και πρόσθεσε πως σημειώνεται διπλασιασμός στον μέσο όρο θανάτων.

Η μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο. «Είναι στο χέρι μας να το μετριάσουμε» είπε η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο πως ο μέσος όρος των ασθενών υπολογίζεται στα 42 χρόνια. Όπως είπε όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάδοση του ιού σε παραπάνω από 2500 ασθενείς άνω των 60 ετών.

Παπαευαγγέλου: Την επόμενη Δευτέρα ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων

«Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας» είπε η λοιμωξιολόγος.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς» είπε.

Γιατί έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε όμως και στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα είναι παιδί κάτω των 9 ετών, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό για πιο λόγο τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, παρέθεσε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που έδειξαν πως άνθρωποι με λοίμωξη από άλλους παρόμοιους κορωνοϊούς έχουν αντισώματα που προσφέρουν προστασία και στον νέο κορωνοϊό. Στην ίδια έρευνα, τα παιδιά είχαν σημαντικά πιο αυξημένα αντισώματα από κάποιους ενήλικες.

Σταθερό το ποσοστό θετικών στον κορωνοϊό μεταξύ των παιδιών

Ακόμη και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους, να κόλλησε δηλαδή το ένα παιδί το άλλο, είπε αναφορικά με τα δεδομένα στα ελληνικά σχολεία.

«Σημασία έχει να δει κανείς και τα νούμερα του ΕΟΔΥ. Έχουμε αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών, αφού γενικά στη χώρα μας έχουμε επιβαρυμένο φορτίο. Το ποσοστό των κρουσμάτων έχει παραμείνει σταθερό. Ήταν 7,2% και ένα μήνα μετά παρέμεινε στο 7,5%» είπε συνέχισε η επιστήμονας.

Το κύριο πρόβλημα με τα ανοικτά σχολεία είναι η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία τους. Περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που κινούνται με τα ΜΜΜ, των εργαζομένων στην τροφοδοσία, την καθαριότητα και τους γονείς. Όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση στην κινητικότητα του πληθυσμού, σχολίασε.

Η σημερινή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

1 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα