Υπ. Εργασίας: Προχωράει κανονικά η ρύθμιση των 120 δόσεων

«Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για τις τεχνικές λεπτομέρειες», υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου παρά το "φρένο" που έβαλε η Κομισιόν στην κυβέρνηση μέσω της έκθεσής της

Την ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται ότι θα προχωρήσει κανονικά το υπουργείο Εργασίας παρότι υπήρξαν διαφωνίες από την Κομισιόν πως δεν έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας.

«Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών κι αυτό το έχουμε κάνει γνωστό στους Θεσμούς, οι παρατηρήσεις των οποίων είναι συνήθως αυτού του τύπου», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας.

Πάντως, από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει ότι οι διαφωνίες που υπήρχαν για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να μπλοκάρουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η Κομισιόν, την ενημέρωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε αλλαγές στα σχήματα εξόφλησης οφειλών με δόσεις, καθώς θα προχωρήσει σε περαιτέρω τεχνική ανάλυση και επεξεργασία. Η επιτροπή υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν κίνδυνοι στα δημόσια έσοδα και να περιφρουρηθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτά αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων προσαρμογής.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει:

«Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

 

Διαβάστε επίσης