«Ξεκίνησαν τη διαστρέβλωση ο ιερεμιάδες της Κουμουνδούρου»

Κοινή απάντηση ΥΠΟΙΚ και Εργασίας στις αντικυβερνητικές βολές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια

Ακόμη ένα θερμό επεισόδιο εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών την περσινή χρονιά.

Στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ταυτίζεται και επίσημα με αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων» απάντησαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κάνοντας λόγο για «ιερεμιάδες» της Πλατείας Κουμουνδούρου που «απομονώνουν τους δείκτες της χρονιάς, όπου η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία γνώρισαν τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να εξάγουν ψευδή συμπεράσματα».

Από τα δύο υπουργεία επισημαίνεατι ότι απαιτείται να «δούμε τα αποτελέσματα προσεκτικότερα και σε βάθος». Όπως σημειώνεται «λόγω της πανδημίας και των μέτρων προφύλαξης που έλαβε η κυβέρνηση το 2020 ήταν μία εντελώς ασυνήθιστη χρονιά, που δεν προσφέρεται για διαχρονικές συγκρίσεις» προσθέτοντας ότι «το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι παρά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 9,0%, τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που έλαβε η κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά και στήριξαν σχεδόν απόλυτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (μείωση μόλις 0,9%)».

Επιπλέον, σχετικά με την αύξηση των δεικτών φτώχειας και ανισότητας που καταγράφεται για το έτος 2020, τα δυο υπουργεία επισημαίνουν ότι είναι «συγκυριακή και οφείλεται στην δομή της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή «συγκεκριμένα, αντανακλά το σημαντικό ποσοστό απασχόλησης σε κλάδους υπηρεσιών με υψηλό βαθμό κοινωνικής επαφής οι οποίοι, λόγω της πανδημίας, παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το έτος 2020. Ως αποτέλεσμα, το 2020 στους κλάδους αυτούς χάθηκαν σημαντικά εισοδήματα».

«Λόγω της οριζόντιας παροχής οικονομικής βοήθειας ύψους 534 ευρώ το μήνα σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή, τα εισοδήματα μίας σχετικά μικρής ομάδας νοικοκυριών που ήταν κοντά στη γραμμή φτώχειας υποχώρησαν κάτω από αυτή, αυξάνοντας το ποσοστό φτώχειας» εξηγούν τα δύο αρμόδια υπουργεία, τονίζοντας ότι «το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική εξάρτηση από τον κλάδο των υπηρεσιών υψηλής κοινωνικής επαφής, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία».

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι «η οριζόντια αυτή παροχή ωφέλησε πολλούς εργαζόμενους -ιδιαιτέρα μερικής απασχόλησης- των οποίων τα μηνιαία εισοδήματα πριν την πανδημία ήταν χαμηλότερα της παροχής. Ως αποτέλεσμα, το χάσμα φτώχειας, δηλαδή η μέση απόσταση των φτωχών από τη γραμμή φτώχειας μειώθηκε από 27,3% σε 26,4%».

«Το 2021 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά» υπογραμμίζουν στην οδό Νίκης και στην οδό Σταδίου, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επισημαίνουν δε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 8,3% και η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 200.000, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το φράγμα των 4 εκατομμυρίων» και προσθέτουν:

«Αυτό βοήθησε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών: Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, και με έτος αναφοράς πλέον το 2021, το ποσοστό του πληθυσμού σε υλική στέρηση που είχε αυξηθεί ελαφρά από 16,2% το 2019 σε 16,6% το 2020, το 2021 καταγράφει σημαντική μείωση σε 14,8%.

»Αυτή η εξέλιξη, προδικάζει και την πλήρη αναστροφή της αύξησης των δεικτών φτώχειας και ανισότητας που καταγράφηκε το 2020, για το έτος 2021, όταν τα σχετικά στοιχεία εισοδήματος γίνουν διαθέσιμα».

Σχετικά με το 2022, στο κοινό δελτίο Τύπου των δύο υπουργείων τονίζεται ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και διεθνών οίκων, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία, και εντός των αντοχών της οικονομίας, αύξηση του κατώτατου μισθού που αγγίζει το 10%», εκφράζοντας την «εύλογη» προσδοκία ότι «ότι τα αποτελέσματα της επόμενης (έτος αναφοράς 2022) Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών θα καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού».

«Όπως δείχνει η ελληνική και διεθνής εμπειρία, ο αποτελεσματικός και διατηρήσιμος τρόπος για να μειωθεί η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες είναι η αύξηση της απασχόλησης που δημιουργεί μια φιλοαναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών» καταλήγουν στην ανακοίνωση-απάντησή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ οι αρμόδιοι του ΥΠ.ΟΙΚ.  και του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα