Υπάρχει «καβάτζα» για νέα φιλολαϊκά μέτρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά πως θα υπάρξουν περί των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ περίσσευμα για κοινωνικές παρεμβάσεις

Εδώ και πολύ καιρό όλοι μιλούν για ένα βαρύ οικονομικά χειμώνα. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ως τον χειρότερο από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και πολλοί υπουργοί ασπάστηκαν αυτή την… τρομολαγνεία για να δικαιολογήσουν τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένας είχε διαφορετική άποψη και την είχε εκφράσει καταμεσής του καλοκαιριού. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος είχε εκφράσει πολλάκις την άποψη, ότι «ίσως ο χειμώνας δεν είναι τόσο βαρύς όσο φοβόμαστε». Και φυσικά δεν μιλούσε για τα καιρικά φαινόμενα. Αλλά εκτιμούσε ότι τελικά θα υπάρξει και συγκράτηση τιμών και ότι η Ευρώπη δεν θα ξεμείνει από ενέργεια.

Με βάση και την κατ’ αρχάς συμφωνία των ηγετών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αλλά και το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία για τη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα αυξάνονται οι πιθανότητες να δικαιωθεί στο τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Συν τοις άλλοις η προμήθεια για όλη την Ευρώπη μεγαλυτέρων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου (LNG), έχουν επιτρέψει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί.

Έτσι τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα οποία δόθηκαν στο Μαξίμου έχει κάνει τους πάντες να αισιοδοξούν για μία πιο ασφαλή περίοδο μέχρι τις εκλογές δίχως κοινωνικές αναταράξεις. Η επίδοση της οικονομίας σε συνδυασμό με μια προσδοκία για την εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου δημιουργεί νέα περιθώρια για ελαφρύνσεις για το 2023.

Ήδη υπάρχει μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του φυσικού αερίου από τα 185 ευρώ την μεγαβατώρα στα 113 ευρώ. Αυτόματα, η τιμή του αερίου θα μειώσει και την τιμή χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Προς το τέλος του χρόνου,  αν βρεθεί κοινή Ευρωπαϊκή λύση για την συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι η ενεργειακή κρίση θα αρχίσει σταδιακά να εξομαλύνεται. Αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα μπορεί τόσο οι μακροοικονομικές, όσο και οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού να αποδεχθούν εξαιρετικά συντηρητικές και για το 2022 και για το 2023.

Το 2022, εκτός από το ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει και το 6%, είναι πιθανό με βάση τις σημερινές τιμές των καυσίμων, να έχουμε και χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα από το 1,7% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό δίνει μεγαλύτερη ευκολία στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023. Παράλληλα, αν έχουμε λίγο μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα και ανάπτυξη περίπου 1% μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του 5,3% θα δημιουργηθεί ένα θετικό εκ μεταφοράς ποσό της τάξης των 1,5-2 δισ. ευρώ θα μπορεί να διατεθεί για νέες θετικές παρεμβάσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μέρος από αυτό το ποσό θα διατηρηθεί ως αποθεματικό για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από την ενεργειακή κρίση η οποία ενδέχεται να κορυφωθεί τους πρώτους μήνες του 2023.  Μάλιστα σε αυτό το ποσό δεν έχει υπολογιστεί η πορεία των εσόδων τους πρώτους μήνες του 2023.

Πιθανά μέτρα

 

Η πρώτη υποψήφια παρέμβαση είναι η οριστική λύση για κλείσιμο της εκκρεμότητας με τα αναδρομικά των συντάξεων που αφορούν τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές και των «δώρων». Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα και από τους εκπροσώπους των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο με δεδομένο ότι η υπόθεση είναι μια δημοσιονομική βόμβα, αφού η κάλυψη των απαιτήσεων της απόφασης του ΣτΕ απαιτεί δαπάνη 2,5 δισ. ευρώ που είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να βρεθεί με τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες. Αν τελικά πληρωθούν μόνο οι περίπου 200.000, οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πρέπει να υπολογίζεται ένα κόστος κατ’ ελάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο πιο σίγουρο μέτρο είναι η νέα παράταση εφαρμογής των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν από τα μέσα του 2020, για εστίαση- τουρισμό- μεταφορές- θέατρα -κινηματογράφους και από το 2021 για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Το μέτρο έχει κόστος περίπου 280 εκατ. ευρώ και η ισχύς του είναι με βάση και τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. Το μέτρο θεωρείται βέβαιο ότι θα παρατεθεί ως το τέλος του επόμενου χρόνου.

Το τέλος επιτηδεύματος

Μια ακόμη παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε μια ή περισσότερες δόσεις ανάλογα με τα περιθώρια που θα υπάρξουν.

Τούτο με δεδομένο ότι το κόστους κατάργησης του μέτρου φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το μόνο το οποίο έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεση με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο, σημειώνοντας ότι πλήττει την ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα πρέπει να σχεδιαστεί η κατάργησή του.

«Καλάθι του νοικοκυριού»

Για τον μερικό -έστω- έλεγχο αυτής, πολλά ποντάρει η Κυβέρνηση στο πολυσυζητημένο «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα ανακοινωθεί στις 2 Νοεμβρίου, θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο δέχεται, εκτός από την υποχρεωτική εφαρμογή του καλαθιού για τις μεγάλες αλυσίδες (είναι γύρω στις 15-17 αλυσίδες), να συμμετάσχουν και μικρότερες αλυσίδες. Στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεν υπάρχει περιορισμός για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων που θα βάλει κάθε επιχείρηση στο καλάθι ως «επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας» και μοναδικός στόχος είναι να υπάρξει συγκράτηση και μειωμένες τιμές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν -σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη– τη χρυσή τομή μεταξύ της ουσιαστικής ενίσχυσης των πιο ευάλωτων πολιτών από το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και της αποφυγής άμετρης δημοσιονομικής πολιτικής που θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία μας, την ίδια ώρα που και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επαναλάμβανε πως «ό,τι δυνατότητα δημιουργεί η οικονομία μας, ό,τι περιθώριο υπάρχει, η Κυβέρνηση το αξιοποιεί για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα