ΥΠΕΚΑ κερνάει, ΑΚΤΩΡ (κατα)πίνει

Απευθείας ανάθεση ύψους 3 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο με βάση «ποιοτικά» κριτήρια! Και όμως, συνεχίζουν να συμβαίνουν τέτοια απίθανα πράγματα και εν έτει 2013, όλως συμπτωματικά με τον ίδιο διαχρονικό πρωταγωνιστή: την εταιρεία ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα.
Την ίδια ημέρα (σ.σ.: 25 Ιουνίου) έγινε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και την επόμενη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου ενημέρωνε την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής για αυτή την απευθείας ανάθεση.
Τα όσα ακούστηκαν και καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης στην εν λόγω Επιτροπή της Βουλής είναι πραγματικά τρομερά και δημιουργούν τεράστια ερωτήματα. Λίγες ημέρες πριν, όλη η χώρα έτρεμε στην ιδέα ενός κυβερνητικού «ατυχήματος» εξαιτίας της υπόθεσης της ΕΡΤ –που μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και σε καταστροφικά σενάρια ακυβερνησίας– και αμέσως μόλις είπαμε «Δόξα τω Θεώ» με τη συμφωνία για τη δικομματική κυβέρνηση, βλέπουμε τον κίνδυνο να μπει η κυβέρνηση σε μία νέα περιπέτεια, μόνο και μόνο για να υπάρξει άλλο ένα «δωράκι» στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα, με το αιτιολογικό ότι είναι αξιόπιστη. Όπως αναρωτήθηκε, δε, χαρακτηριστικά βουλευτής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή: «Δρόμοι, σιδηροδρομικά έργα, όλα πάνε στην ΑΚΤΩΡ. Καλά, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εταιρεία στην Ελλάδα που πάτε να της δώσετε απευθείας και τα λιγνιτωρυχεία;»

Τα γεγονότα
Παραθέτουμε παρακάτω τα γεγονότα που έχουν να κάνουν με αυτή την υπόθεση και ο καθένα μπορεί να βγάλει πολύ εύκολα τα συμπεράσματά του:
# Το λιγνιτωρυχείο Βεύης στον νομό Φλώρινας είναι δημόσιο, ανήκει δηλαδή στο ελληνικό κράτος το οποίο έχει το δικαίωμα είτα να εκμεταλλευτεί το ίδιο το απόθεμά του αξίας 3 δισ. ευρώ, είτε να το εκμισθώσει σε κάποιον τρίτο και να λαμβάνει το μίσθωμα. Σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει την εκμίσθωση, αυτή βάσει του νόμου γίνεται μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιτρέπεται η απευθείας εκμίσθωση.
# Στην περίπτωση λοιπόν του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, επιλέχθηκε στις αρχές του 2010 η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, υποτίθεται με σκοπό την επίσπευση της εκμετάλλευσής του για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ξέρετε πόσο καιρό έχει πάρει αυτή η «εσπευσμένη» διαδικασία; Τριάμισι (3,5) χρόνια και τώρα θυμήθηκαν να την ολοκληρώσουν. Ξέρετε, δε, ποιοι είναι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επικαλούνται σήμερα για την απευθείας ανάθεση; Λόγοι ασφαλείας εξαιτίας των βροχών που έπεσαν τον περασμένο χειμώνα! Δώδεκα χρόνια είναι κλειστό το συγκεκριμένο ορυχείο και επειδή έβρεξε πολύ φέτος, αυτό αποτελεί δικαιολογία να ανατεθούν απ’ ευθείας 3 δισ. ευρώ! Υπό αυτή τη λογική –λέμε εμείς τώρα– αν την επόμενη φορά θα έχει πολύ κύμα, μπορούν να επικαλεστούν λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και να δώσουν απευθείας και κανένα λιμάνι…
# Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να καταλήξει το ορυχείο στην ΑΚΤΩΡ είναι παντελώς διάτρητη. Για παράδειγμα, οι όροι της διαδικασίας αυτής καθορίστηκαν με μία Υπουργική Απόφαση που ΔΕΝ δημοσιεύθηκε ούτε σε ΦΕΚ, ούτε στη «Διαύγεια», θυμίζει δηλαδή την υπόθεση Βατοπεδίου, όπου πάλι με μία απόφαση που δεν είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ είχε εγκριθεί η ανταλλαγή των περιοχών στη λίμνη Βιστωνίδα με τα ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τη γνωστή σε όλους συνέχεια.
# Το χειρότερο όμως της υπόθεσης δεν είναι η καθυστέρηση των 3,5 ετών ή η μη δημοσίευση κάποιας απόφασης σε ΦΕΚ, αλλά το γεγονός ότι ενώ υπήρξε προσφορά υποψήφιου που συμμετείχε στη διαδικασία με μίσθωμα της υπέρ του Δημοσίου ύψους 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, μεθοδεύεται να δοθεί το ορυχείο στην ΑΚΤΩΡ με μίσθωμα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, η προσφορά αυτή των 25 εκατομμυρίων δεν ήταν από κάποια άγνωστη εταιρεία, αλλά από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Σημαντική λεπτομέρεια Νο 1: Η πρόταση της ΤΕΡΝΑ είχε κριθεί αρχικά αποδεκτή και εν συνεχεία επανεξετάστηκε και κρίθηκε ως δήθεν μη βιώσιμη, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες δύο προτάσεις που είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία από την ΑΚΤΩΡ. Έτσι, η ΑΚΤΩΡ από 4η έφτασε πρώτη, αφού οι 3 υποψήφιοι που ήταν πάνω από αυτήν μηδενίστηκαν.
Σημαντική λεπτομέρεια Νο 2: Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από το ίδιο το ΥΠΕΚΑ, η ΤΕΡΝΑ, της οποίας η πρόταση με το υψηλότερο μίσθωμα δεν έγινε αποδεκτή, θα συνεργαστεί τώρα με την ΑΚΤΩΡ, και βέβαια με το πολύ χαμηλότερο μίσθωμα υπέρ του Δημοσίου.
Σε νούμερα, η διαφορά των μισθωμάτων υπέρ του Δημοσίου για το σύνολο του κοιτάσματος μεταξύ του πλειοδότη που απορρίφθηκε εκ των υστέρων (ΤΕΡΝΑ) και της ΑΚΤΩΡ είναι 525 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, με απλά λόγια, μιλάμε για μία απευθείας ανάθεση ενός περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου αξίας 3 δισ. ευρώ με μίσθωμα 525 εκατ. ευρώ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχε προσφέρει ο πλειοδότης, ο οποίος εν συνεχεία απορρίφθηκε ή καλύτερα αποσύρθηκε για να πάρει το ορυχείο η ΑΚΤΩΡ με πολύ χαμηλότερο μίσθωμα.
Όλα αυτά δεν είναι εικασίες αλλά γεγονότα που επιβεβαιώνονται και από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26/6/2013 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου έγινε ενημέρωση για το θέμα, αφού η σύμβαση της εκμίσθωσης θα έρθει εν συνεχεία στη Βουλή για επικύρωση.
Την ιστορία την είχε ξεκινήσει ο Γιάννης Μανιάτης το 2010, ενδιάμεσα υπήρξε και εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όταν είχε αναλάβει υπουργός στο ΥΠΕΚΑ, τελικά όμως κανείς τους δεν τόλμησε ποτέ να την ολοκληρώσει. Η διαδικασία, λοιπόν, παρέμενε «παγωμένη» για μήνες και, αντί να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί ένας κανονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός όπως προβλέπει η νομοθεσία, ξαφνικά την αναβιώνουν και πάνε να την κλείσουν. Μήπως περίμενε ο κ. Παπαγεωργίου στη θέση του υπουργού κάποιον που δεν θα έφερνε αντίρρηση για να προχωρήσει και να την ολοκληρώσει;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα