Υπερψηφίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Ιανουαρίου 2019. Όπως επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η επόμενη ημέρα εξόδου από το καθεστώς μνημονίων είναι καλύτερη για τον κόσμο της εργασίας.

Την υπουργική ρύθμιση στήριξαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν Ποτάμι και Χρυσή Αυγή. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι) άλλαξε δύο φορές την ψήφο του, δηλώνοντας αρχικά παρών, μετά ναι και αργότερα πάλι παρών.

Η Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε πως η χώρα έχει πια την πολιτική ελευθερία να ενεργεί υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Αποδεικνύεται ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά μία μετάβαση σε μια περίοδο ανάκτησης κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», υποστήριξε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ότι μέσα σε μια νύχτα, το 2012, έκοψαν τον κατώτατο μισθό και πάγωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία και να συρρικνωθεί το εισόδημα των εργαζομένων.

Αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ

Αντιδράσεις ωστόσο, στα έδρανα της Νέας Δημοκρατία προκάλεσε η φράση της υπουργού Εργασίας, ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι «έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ». Στην Έφη Αχτσιόγλου απάντησε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Έχετε εσείς το σθένος να διαστρέφετε τόσο πολύ το νόημα των λόγων που είχε την ευκαιρία να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξεκάθαρα είπε ότι “είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που αποτελούν εκδήλωση συλλογικής αυτονομίας που το Σύνταγμα κατοχυρώνει;», είπε χαρακτηριστικά

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα