Ελλάδα Vs Τουρκία: Υπερτερούν σε ποσότητα, τους «τρώμε» σε ποιότητα

«Si vis pacem, para bellum» (μτφ. αν θες ειρήνη, να προετοιμάζεται για πόλεμο) είναι μία από τις ιστορικές φράσεις του Ιούλιου Καίσαρα, και δυστυχώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο δυνατά από ποτέ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να είναι τεταμένες, τις ακραίες φωνές της Άγκυρας να δηλώνουν ότι «η σημαία με την ημισέληνο θα κυματίσει ξανά στην Αθήνα» και τις προκλήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, μοιραία το ζήτημα της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων πέφτει στο τραπέζι.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

«Si vis pacem, para bellum» (μτφ. αν θες ειρήνη, να προετοιμάζεται για πόλεμο) είναι μία από τις ιστορικές φράσεις του Ιούλιου Καίσαρα, και δυστυχώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο δυνατά από ποτέ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μετά από μία περίοδο που η γειτονική χώρα επιδόθηκε σε μία πρωτοφανή κούρσα εξοπλισμών και η πατρίδα μας –λόγω κακών δημοσιονομικών και ανυπαρξίας στρατηγικής– φρόντιζε απλά και μόνο να συντηρεί τα διαθέσιμα συστήματα, έχει πολύ ενδιαφέρον μία ανάλυση για το ισοζύγιο δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί. Πριν απ’ αυτό όμως οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διετία 2018-2020 θα αποτελέσει περίοδο σοβαρών αποφάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν ή όχι τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια.

Μιλώντας σε απόλυτους αριθμούς και με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος με οχταπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι υπέρτερο (τουλάχιστον ποσοτικά). Υπολογίζεται ότι περίπου 410.500 άνδρες (μόνιμοι και οπλίτες) υπηρετούν αυτή τη στιγμή τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με κάθε ευρωπαϊκή δύναμη και τους περίπου 180.000 της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η Άγκυρα μπορεί να ενεργοποιήσει 185.000 εφέδρους, ενώ η Ελλάδα περίπου 280.000, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρά από το 2017 κι έπειτα στην ενεργοποίηση του θεσμού των εφέδρων, ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στον αντίποδα, όμως, η Τουρκία διαθέτει 35.000.000 κατάλληλους προς στράτευση άνδρες έναντι 4.000.000 της Ελλάδας.

# Στρατός Ξηράς: Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 1.353 άρματα μάχης έναντι 2.180 της Τουρκίας, ωστόσο υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρας. Οι βλητικές δυνατότητες και η θωράκιση των 170 Leopard-2HEL που βρίσκονται στον Έβρο είναι ίσως ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ενώ περίπου 850 άρματα μάχης της γειτονικής χώρας είναι απαρχαιωμένα (άρα και με σχεδόν μηδενική αξία στο πεδίο της μάχης) M48A5T1/T2. Όσον αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα, η Άγκυρα έχει ποσοτικό και ποιοτικό προβάδισμα, κάτι που οφείλεται στο «πάγωμα» του προγράμματος απόκτησης ΤΟΜΑ από τη χώρα μας. Στο όπλο του Πυροβολικού, οι αριθμοί είναι σχεδόν ίδιοι, ενώ η χώρα μας έχει ποιοτική διαφορά λόγω της μοίρας των 24 γερμανικών PzH-2000GR και του μεγάλου αριθμού αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109.

Αριθμητικά μικρότερη αλλά ποιοτικά ανώτερη είναι η δύναμη της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, με τα Apache να είναι πολλαπλασιαστής ισχύος σε σχέση με τα Τ-129 και τα Super Cobra. Όσον αφορά τα μεταφορικά ελικόπτερα, υπάρχει προβάδισμα στα βαρέως τύπου (Chinook), όχι όμως και στα μέσα μεταφορικά όπου το πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων UH-1H Huey με τα ευρωπαϊκά NH-90 απέτυχε για μία σειρά από λόγους και η Ελλάδα έχει μείνει με ελικόπτερα αξιόπιστα μεν, αλλά από την περίοδο του… Βιετνάμ.

# Πολεμικό Ναυτικό: Στη θάλασσα η Ελλάδα έχει να παρατάξει 13 φρεγάτες (Standard και MEKO-200) έναντι 16 της Τουρκίας (Oliver Hazard Perry και MEKO-200), η οποία όμως διαθέτει και 8 κορβέτες έναντι καμίας της χώρας μας. Ποιοτικά είμαστε στα ίδια επίπεδα, όμως ποσοτικά η γειτονική χώρα διαθέτει υπεροπλία. Σκέψεις και προτάσεις για την απόκτηση νέων, σύγχρονων φρεγατών υπάρχουν, ωστόσο όλα κολλάνε στο οικονομικό. Όσον αφορά τα μικρότερα σκάφη οι αριθμοί δείχνουν ισορροπία, όμως η Ελλάδα διαθέτει τις υπερσύγχρονες πυραυλακάτους Super Vita. Όσον αφορά την ισχύ κάτω από τη θάλασσα, η Άγκυρα έχει 12 υποβρύχια έναντι 11 της Αθήνας, όμως στο Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας υπηρετούν τέσσερα Type-214HN – τα πιο εξελιγμένα μη πυρηνικά υποβρύχια στον κόσμο. Τέλος, εύκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί, η Τουρκία υπερτερεί κατά πολύ στον στόλο αποβατικών σκαφών, αν και τα αερόστρωμνα Zubr που διαθέτει η χώρα μας είναι ένας κάποιος πολλαπλασιαστής ισχύος, όχι όμως σε ικανούς αριθμούς.

# Πολεμική Αεροπορία: Μικρή ποσοτική υπεροχή της Τουρκίας στον αέρα, με τη γειτονική χώρα να διαθέτει 267 μαχητικά αεροσκάφη (διάφορους τύπους F-16 και κάποια αναβαθμισμένα αλλά παλιά F-4E Phantom) έναντι 231 της Ελλάδας (διάφορους τύπους F-16, αναβαθμισμένα F-4E Phantom και δύο τύπους Mirage-2000). Η χώρα μας διαθέτει αυτήν τη στιγμή ποιοτική υπεροχή, λόγω κυρίως των βλημάτων Scalp και Exocet που μπορούν να εκτοξεύσουν τα γαλλικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η ισορροπία αυτή αναμένεται να αλλάξει άμεσα και πιο συγκεκριμένα μόλις ξεκινήσει η παράδοση των 100 F-35JSF που έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ η γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, μοιάζουν να «παγώνουν» οι συζητήσεις για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 λόγω των οικονομικών απαιτήσεων των ΗΠΑ. Τέλος, η χώρα μας διαθέτει μία από τις καλύτερες ζώνες αεράμυνας στον κόσμο, με α/α συστήματα μεγάλου βεληνεκούς (Patriot και S-300), μέσου βεληνεκούς (Improved Hawk) και μικρού (διάφορα συστήματα κυρίως γαλλικής και ρωσικής προέλευσης).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα