«Υπερβαίνετε τις αρμοδιότητές σας, σεβαστείτε τη νομιμότητα»

Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας εγείρονται για τη Φίλιππο Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) και τον πρόεδρό της κ. Γιάννη Μυτιληναίο, από την επιστολή που απέστειλαν τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Χρυσάνθη Τσαούσογλου-Κυριάκου και κ. Διονύσιος Καρακάσης, σχετικά με επιδοτούμενα σεμινάρια που διοργανώνει η ΦΕΕ για προπονητές και αναβάτες.

Πρόσφατα, η ΦΕΕ ανακοίνωσε τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε προπονητές και αναβάτες, επ’ αμοιβή για όσους τα παρακολουθήσουν. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αμοιβή για τα σεμινάρια θα καταβληθεί από τη ΦΕΕ, ώστε οι συμμετέχοντες να «καλύψουν επείγουσες οικονομικές ανάγκες».

Αυτό φαίνεται ότι ήχησε περίεργα στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που πρόσφατα ορίστηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου στο Δ.Σ. της ΦΕΕ, «αναγκάζοντας» τους να στείλουν επιστολή, με την οποία καλούν τον πρόεδρο της ΦΕΕ κ. Γιάννη Μυτιληναίο να αναστείλει τα σεμινάρια και να παράσχει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων.

Χαρακτηριστικά, η επιστολή σημειώνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει τη διοργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων από την ΦΕΕ. Με αυτή την αναφορά, εγείρεται ευθέως σοβαρότατο ζήτημα τήρησης της νομιμότητας και υπέρβασης αρμοδιοτήτων από την πλευρά της Ένωσης.

Επίσης, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ρωτούν πότε ελήφθη η απόφαση για τα επιδοτούμενα σεμινάρια και ποια ήταν τα αιρετά μέλη της ΦΕΕ που την επικύρωσαν. Θέτουν, μάλιστα, άλλο ένα σημαντικό θέμα, καθώς ρωτούν αν η απόφαση είχε την απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία και παρουσία θεσμικών οργάνων, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών στη ΦΕΕ έχουν παραιτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ και οι ίδιοι ορίστηκαν ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μόλις πρόσφατα.

Επιπλέον, τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων που θα δοθούν σε προπονητές και αναβάτες. Σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ιπποδρομιακού Τύπου γράφτηκε ότι τα σεμινάρια αυτά θα επιδοτηθούν ουσιαστικά από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΦΕΕ. Αναμφισβήτητα, αυτό είναι κάτι που προκαλεί απορίες…

Τέλος, η επιστολή σημειώνει ότι το Δ.Σ. της ΦΕΕ καθίσταται έκθετο, καθώς δεν τηρούνται οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, με δεδομένο ότι από την ανακοίνωση έως την διεξαγωγή των επιδοτούμενων σεμιναρίων μεσολάβησε μόλις ένα 24ώρο, ενώ δεν δημοσιεύτηκαν εκ των προτέρων πληροφορίες για το πότε και από ποιους καταρτίστηκε το πρόγραμμά τους.

Στην παραπάνω επιστολή, ο κ. Μυτιληναίος επέλεξε να απαντήσει άμεσα. Εντύπωση δεν προκαλεί η ταχύτητα με την οποία θέλησε να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις που του απευθύνονταν, αλλά το γεγονός ότι ασκεί κριτική στους εκπροσώπους του Υπουργείου, χωρίς να παράσχει καμία ουσιαστική απάντηση.

Ο κ. Μυτιληναίος εγκαλεί τα στελέχη του Υπουργείου ότι δεν γνωρίζουν τον ρόλο, την αποστολή και τον τρόπο λειτουργίας της ΦΕΕ. Επιπλέον, χαρακτηρίζει «αδόκιμο» το αίτημα για την αναβολή των σεμιναρίων, κατηγορεί τα στελέχη του Υπουργείου ότι δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν μαζί του πριν στείλουν την επιστολή τους και τους «κουνάει το δάκτυλο», λέγοντάς τους ότι πρέπει να αποδεχτούν άμεσα την πρόταση ενημέρωσης που τους έχει κατατεθεί από τη ΦΕΕ.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών καταστάσεων που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στον Ιππόδρομο, με πρωταγωνιστή τη διοίκηση της ΦΕΕ και τον κ. Μυτιληναίο. Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου θέτουν ανοικτά ζητήματα τήρησης της νομιμότητας από τη διοίκηση της ΦΕΕ, κάτι που προκαλεί σαφώς αρνητικές εντυπώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιπποδρομίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΠΑΠ, έχει αναφερθεί πολλές φορές, με επιστολές της προς τα αρμόδια Υπουργεία, σε περιπτώσεις που η ΦΕΕ έχει υπερβεί τον ρόλο και τις αρμοδιότητές της. Επίσης, είναι νωπές οι μνήμες από τις πρόσφατες καταγγελίες της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ), η οποία σημείωσε, σε ανακοίνωσή της, ότι το Δ.Σ. της ΦΕΕ προωθεί απαράδεκτες πρακτικές, που «τρομοκρατούν» τις ιπποδρομιακές τάξεις και αφήνουν τεράστια ερωτηματικά για την τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και αμεροληψίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα