«Υπέθαλπε» τραμπούκους στα πανεπιστήμια ο Τσακαλώτος

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή θύμισε σε όλο τον κόσμο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε προσφέρει πολιτική προστασία σε… διαμαρτυρόμενους φοιτητές που είχαν κλειδώσει ακόμη και καθηγητές από το ΜΙΤ

Εκ των πρώτων που έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση από αντιεξουσιαστές στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαφοροποιήθηκε από την σιωπή του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αποκτήνωση.

Ο κ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων στην ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων ανέφερε «για όσα συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η διαπόμπευση δεν έχει καμία σχέση με αγώνα, καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, καμία σχέση με την προάσπιση αιτημάτων. Είναι μια απαράδεκτη πράξη αποκτήνωσης, που μόνο σκοπό έχει να καταρρακώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και είναι ακριβώς στον αντίποδα όσων υποστηρίζει η Aριστερά. Ως πρώην καθηγητής της ΑΣΟΕΕ αλλά και ως πολίτης δηλώνω απερίφραστα τον αποτροπιασμό μου».

Τι θυμήθηκε η Βάσω Κιντή

Με την ανάρτηση του αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κέρδισε τα ευμενή σχόλια για τη θέση του, ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όμως, όπως λέει και ο λαός μας «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Και κάπως έτσι σκέφθηκε η Βάσω Κιντή, καθηγήτρια φιλοσοφίας και θυμήθηκε κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει να ντρέπεται ο κ. Τσακαλώτος.

Με την ανάρτηση της η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή “ξεγύμνωσε” τον Τσαακλώτο

Η καθηγήτρια πήγε πίσω στην εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα του πρώην υπουργού Οικονομικών, όπου δεν υπολόγιζε συναδέλφους τους καθηγητές προκειμένου να υπηρετήσει τα… ιερά ιδεώδη του. Και θυμήθηκε όταν ο κ. Τσακαλώτος συμπαραστάθηκε σε τραμπούκους που κρατούσαν ομήρους τους συναδέλφους του, καθηγητές του ΕΚΠΑ και καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, του Harvard, του Princeton και του MIT. Κάτι που έγινε τον Ιούλιο του 2013 κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανάρτηση-απάντηση στον Τσακαλώτο η κ. Βάσω Κιντή θυμήθηκε: «Στους τραμπούκους που συνόδευαν ηλικιωμένους καθηγητές ακόμη και στην τουαλέτα μήπως και ξεφύγουν από τα δεσμά τους. Στους τραμπούκους που μας απειλούσαν ότι ξέρουν πού θα μας βρουν. Ήμουν κι εγώ εκεί και είδα τον κ. Τσακαλώτο να συμπαρίσταται σε αυτούς που προσέβαλλαν τη δική μας αξιοπρέπεια και μάς εξευτέλιζαν. Δεν είναι λοιπόν τα δικά τους μέσα και οι δικές τους πρακτικές “ανθρώπινες και απελευθερωτικές”. Χρειάζεται να κάνει την αυτοκριτική του».

Τι είχε συμβεί

Η ανάρτηση της καθηγήτριας Βάσως Κιντή έφερε στη μνήμη μας μία από τις μελανότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία των ΑΕΙ της χώρας. Τα θλιβερά επεισόδια τον Ιούλιο του 2013 κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν ομάδα διαμαρτυρόμενων φοιτητών επιχείρησε να εισβάλει στην αίθουσα της συνεδρίασης και στη συνέχεια εγκλώβισε τα μέλη του συμβουλίου (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθηγητής στο περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, MIT) στην είσοδο του Πανεπιστημίου, κλειδώνοντας (!) τις πόρτες. Φοιτητές φώναζαν συνθήματα εισέβαλαν στην αίθουσα, διέκοψαν τη συνεδρίαση απειλώντας και μετά έκλεισαν τα μέλη του Συμβουλίου στην αίθουσα απαιτώντας να φύγουν ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο Τσακαλώτος και ο Λαφαζάνης έτρεξαν για να εμποδίσουν την ΕΛ.ΑΣ. να προσαγάγει όσους τραμπούκισαν κατά των καθηγητών

Σε συμπαράσταση των «αγανακτισμένων φοιτητών» -όταν κλήθηκε η αστυνομία για να απελευθερώσει τα μέλη του συμβουλίου- είχαν σπεύσει τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον τότε συνοδοιπόρο του στον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν προσαγωγές. Η παρουσία των δύο πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως αριστερή «νομιμοποίηση» των τραμπουκισμών κατά φημισμένων πανεπιστημιακών.

Επί μία ώρα είχαν κλειδώσει το συμβολύλιο των καθηγητών οι… διαμαρτυρόμνεοι φοιτητές, που δεν συμφωνούσαν με την εφαρμογή του νόμου. Είχαν την πολιτική κάλυψη των Λαφαζάνη-Τσακαλώτου και φυσικά όλου του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπερτσιμάς (από το ΜΙΤ) δήλωσε πως «ομολογώ ότι είμαι σοκαρισμένος από τις σκηνές που είδα σήμερα». Πάντως στη διάρκεια της «ομηρίας» τους, που κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα, τα μέλη του Συμβουλίου είχαν να αντιμετωπίσουν τον παραλογισμό του αιτήματος «ή σταματάτε ή δεν φεύγετε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα