Υποδαυλίζουν «εμφύλιο» στην κεντροαριστερά

Το σχέδιο του Μαξίμου για το πώς θα εκμεταλλευτούν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα μέσω του βιβλίου του στην κεντρική πολιτική σκηνή

Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με την επικείμενη ίδρυση κόμματος εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για το κυβερνών κόμμα το οποίο διατηρεί σαφέστατο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όμως απέχει από τις επιδιώξεις του που είναι η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές με αυτοδυναμία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι περισσότεροι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, πάντως αυτή την εποχή έχουν αφήσει στην άκρη την ανάλυση των κινδύνων από ένα κόμμα Σαμαρά και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την έκδοση της «Ιθάκης», του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα. Επί της ουσίας το Μαξίμου έχει ζητήσει από δημοσκόπους, με τους οποίους υπάρχει αγαστή συνεργασία, να αποτυπώσουν την απήχηση που μπορεί να έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής ενός νέου κόμματος, όταν φυσικά κάνει το επόμενο βήμα. Αν δηλαδή τα όσα γράφει ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του εκληφθούν από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους ως οίκτος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, του στυλ «τι τράβαγε το παιδί». Ή λειτουργήσουν αποτρεπτικά, καθώς για όλους όσους αναφέρεται ο κ. Τσίπρας στο βιβλίο του, αυτός τους επέλεξε για να λάβουν θώκους και οφίτσια.

Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου έβαλε όχι μόνο το χεράκι του και τις γνωριμίες του, αλλά ενεργοποίησε όλους τους επικοινωνιακούς θύλακες του στα φίλια ΜΜΕ, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη διαφήμιση στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα και την ίδια ώρα να εξαφανίζονται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς.

Στην πλειοψηφία τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το βιβλίο «Ιθάκη» και το came back του Αλέξη Τσίπρα μπορούν να αποδειχθούν «δώρο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο «εμφύλιος» στην κεντροαριστερά που ξεκίνησε την Δευτέρα με την τοποθέτηση του βιβλίου στις προθήκες των βιβλιοπωλείων προβλέπουν ότι θα είναι «εμφύλιος διαρκείας» με βασικό ωφελημένο την κυβερνώσα παράταξη.

«Επιτέλους θα πάψουν να ασχολούνται μαζί μας», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ. και πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να επιλέξει τον Αλέξη Τσίπρα για αντίπαλο. Στη λογική ότι όπως τον κέρδισε το 2019 και το 2023, μπορεί να τον κερδίσει και τώρα. Αξιοποιώντας και πάλι τα αντανακλαστικά μερίδας ψηφοφόρων που βάζουν αρνητικό πρόσημο στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ποντάρουν σε τεράστια διαμάχη

Οι πιο υποψιασμένοι πάντως στο Μαξίμου κρατούν μικρό καλάθι για το κατά πόσο η εξομολόγηση Τσίπρα θα γυρίσει μπούμερανγκ γι’ αυτόν. Ξέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι – ίσως το μόνο πρόσωπο- που μπορεί να βγάλει από τον βάλτο την Αριστερά και δεν τον υποτιμούν. Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι έχει μετατοπιστεί από την Αριστερά προς το κέντρο και ότι πλέον δεν είναι πολέμιος της Ευρώπης αλλά συνομιλητής στα μεγάλα σαλόνια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Πίσω από το βιβλίο Ιθάκη στο Μαξίμου διαβλέπουν μία καθαρή στόχευση του πρώην πρωθυπουργού. Την ώρα που η συζήτηση περί διαφθοράς στη Ν.Δ. έχει φουντώσει ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά να φανεί «αφελής» ως προς τις επιλογές προσώπων, αλλά σίγουρα «έντιμος» και «ηθικός» ως προς τις προθέσεις του. Και ταυτόχρονα τραβάει μία κόκκινη γραμμή από όλους όσοι ζημίωσαν με την στάση τους την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός ο πιο κλειστός πυρήνας του Μαξίμου με βάση την παραπάνω ανάλυση φαίνεται να ποντάρει περισσότερο στον μεγάλο ανταγωνισμό που αναμένεται να αναπτυχθεί ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα Τσίπρα. «Εμείς θέλουμε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να κονταροχτυπιούνται για την δεύτερη θέση. Μόνον έτσι μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ και μέρος των κεντρώων να επιστρέψει στη Ν.Δ. Και μέσα από αυτήν την διαμάχη να μην έχει κανείς σοβαρό προβάδισμα ώστε και μέρος των δυσαρεστημένων κεντροδεξιών ψηφοφόρων να σκεφθούν να επιστρέψουν στη Ν.Δ» λένε.

Την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης εξέφρασε ο Παύλος Μαρινάκης αξιώνοντας μία συγγνώμη από τον πρώην πρωθυπουργό. «Όταν είσαι καπετάνιος ενός πλοίου, του οποίου το πλήρωμα επέλεξες εσύ και το ρίχνεις στα βράχια δεν είναι και τόσο έντιμο να τα φορτώνεις όλα στον υποπλοίαρχο, στο υπόλοιπο πλήρωμα, στους μούτσους και εσύ να είσαι άμοιρος ευθυνών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ίδια λογική και το φαρμακερό σχόλιο του Άδωνη Γεωργιάδη: «Αν ο Αλέξης Τσίπρας τα έλεγε όλα αυτά και έκλεινε λέγοντας “τούτων λεχθέντων, δεν κάνω για πρωθυπουργός, πάω να μονάσω σε ένα μοναστήρι”, θα είχε νόημα. Αν όμως λέει αυτά, πως όλοι όσοι επέλεξε είναι άχρηστοι και θέλει να ξαναγίνει πρωθυπουργός, υπάρχει κάποιο προβληματάκι».

Απάντηση η συμφωνία για την εργασία

Τη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προβάλλει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει το κοινωνικό της προφίλ και να προσεγγίσει τους μισθωτούς ψηφοφόρους. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί η συζήτηση για το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα. Και είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αφήσει χώρο σε ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα, που θα επιχειρήσει να είναι αυτό το οποίο θα αποτελέσει «αντίπαλον δέος» στην κυβέρνηση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, θέτοντας κανόνες στην αγορά, προσφέροντας ταυτόχρονα ασφάλεια στον εργαζόμενο, σταθερότητα στον εργοδότη. Χαρακτήρισε μάλιστα εντυπωσιακό ότι «για πρώτη φορά είδαμε υπουργό μίας κεντροδεξιάς παράταξης να κάθεται ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, συνεπικουρούμενη και από τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, να συνεργάζονται, να συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες».

Το αφήγημα επομένως του Μαξίμου είναι ότι δεν χρειάζεται μία κεντροαριστερή εναλλακτική, αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί ταυτόχρονα να εκφράσει – όπως υποστηρίζει- και τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Ουσιαστικά το αφήγημα αυτό κάνει λόγο για μία κεντροδεξιά με… ανθρώπινο πρόσωπο και προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να έχει μειωθεί δραματικά και τους μισθούς να μην έχουν ακολουθήσει την ίδια πορεία. Στον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα για το στεγαστικό, που παραμένει θηλιά στο λαιμό των ενοικιαστών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα