Υποκλοπές

Οι επιτροπές σοφών

Μπορεί οι σύντροφοι του στην Κουμουνδούρου να το απεύχονται, όμως ημέρα με την ημέρα ο Τσίπρας συνεχίζει τη στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, ώστε να καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και αντιγράφει τις λεγόμενες Επιτροπές Σοφών, που ουκ ολίγες φορές είχε συστήσει το ΠΑΣΟΚ με όλους τους προέδρους του με στόχο την επεξεργασία κυβερνητικού προγράμματος. Με βάση τις επιτροπές ετοιμάζεται να περάσει και ΠΑΣΟΚους, οι οποίοι όπως και να το κάνουμε προκαλούν αλλεργία στην αριστερά. Ένας εξ’ αυτών είναι και ο Θάνος Μικρούτσικος (πρώην υπουργός Πολιτισμού επί Ανδρέα Παπανδρέου), ο οποίος θα μετάσχει στην  «επιτροπή πολιτισμικής ανόρθωσης».  Μαζί του ο Γιώργος Κιμούλης ( μάλλον θα είναι Στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ο θεατρικός σκηνοθέτης και ιδρυτής του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Το μήνυμα…

Οι συνεργάτες του Τσίπρα έχουν πιάσει δουλειά για να βρουν ποιοι θα μετάσχουν στις επιτροπές σοφών, όμως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απέστειλε ένα μήνυμα με νόημα στον Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξη του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο και τους συν αυτώ το ενδεχόμενο να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είχαν την οποιαδήποτε εμπλοκή με το Μνημόνιο –είτε το εφάρμοσαν, είτε το στήριξαν δια της ψήφου τους. «Κλειστές οι πόρτες για τους υπευθύνους του Μνημονίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της «Αριστερής Πλατφόρμας». Από ότι έμαθα ο Λαφαζάνης δεν μιλά μόνο για βουλευτές, αλλά ακόμη και για αυτοδιοικητικά στελέχη. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Τσίπρας συνεχίζει κανονικά τις επαφές του με στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Περί «ένδοξης χρεοκοπίας»

Υπήρξε εις εκ των …αρχιτεκτόνων της ΟΝΕ και το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει είναι το άδοξο «γκρέμισμα» του οικοδομήματος που υπήρξε αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υποστηρίχθηκε με πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, επαναλαμβάνει μονότονα πως «δεν υπάρχει ένδοξη χρεοκοπία». Στόχος του είναι να κάνει απολύτως σαφές πως όσοι ελπίζουν πως κηρύσσοντας πτώχευση θα προχωρήσουν σε μονομερή αποκήρυξη του χρέους …πλανώνται πλάνην οικτρά. Ο ίδιος, υποστηρίζει πως την επόμενη κιόλας μέρα, αποκλεισμένοι από επενδυτικά κεφάλαια, θα έχουν μπροστά τους τον …μονόδρομο να τυπώσουν χρήμα. Και αυτό, θα είχε πολλές συνέπειες, πιθανώς και απρόβλεπτες σήμερα…

Οι απουσίες και τα γενέθλια

Έκλεισε ένα χρόνο ζωής το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και γι’ αυτό τα γενέθλια εορτάστηκαν με νυχτερινό σουαρέ. Στα γενέθλια πέραν των στελεχών και των συνοδοιπόρων του Ανδρέα Λοβέρδου το παρών έδωσαν και πολλοί εκπρόσωποι της ΔΗΜ.ΑΡ., ειδικά από τότε που τα δύο κόμματα αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή πορεία. Οι απουσίες πάντως θα καταγραφούν διότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί διαφορετικά από ότι τα περίμεναν Λοβέρδος και Κουβέλης…

Το ρήγμα στην Αγ. Κωνσταντίνου

Ακόμη περισσότερο επιβαρύνεται το κλίμα στη ΔΗΜ.ΑΡ. κάθε μέρα που περνά και όσο πλησιέστερα φτάνει η Αγίου Κωνσταντίνου στο δεύτερο και καθοριστικό συνέδριό της. Το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι ήδη πολύ βαθύ, καθώς οι διαφορές μεταξύ όσων θέλουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους «58» και όσων ακολουθούν τη γραμμή Κουβέλη περί «τρίτου πόλου» με επίκεντρο τη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι μεγάλες και μάλλον αγεφύρωτες. Αυτή τη στιγμή, με φόντο το Συνέδριο του κόμματος συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετα πολιτικά σχέδια. Μάλιστα όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και για διάσπαση του κόμματος, αφού ένα κομμάτι της μειοψηφίας και των διαφωνούντων φέρονται να σκέφτονται σοβαρά την αποσκίρτηση από την Αγίου Κωνσταντίνου και την προσέγγιση των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Συμφωνία κατά Στουρνάρα

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα.  Ο λόγος είναι το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς ενώ οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν υιοθετήσει ενιαία γραμμή από την πλατεία Συντάγματος διαρρέουν πως η συμφωνία καθυστερεί λόγω των κόκκινων γραμμών που θέτει συνέχεια το ΠΑΣΟΚ. Όπως είναι φυσικό στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός καθώς όπως λένε Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος έχουν καθορίσει μαζί το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς. Όμως και ο πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής φέρεται να έχει αρνητική άποψη για τον Στουρνάρα, αλλά σπεύδει να τον διαχωρίσει από τον πρωθυπουργό, τον οποίο όπως λέει στηρίζει. Ο Καραμανλής ουσιαστικά δεν ξεχνάει όσα έχει πει οι υπουργός Οικονομικών για την «καταστροφική» διετία 2007-2009. Πάντως, ο Στουρνάρας, όταν ερωτάται για το πολιτικό του μέλλον, δηλώνει: «Δεν το έχω συζητήσει με τον πρωθυπουργό, ούτε με έχει απασχολήσει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ολοκληρώσω το έργο μου και να υπάρξει η μεγάλη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

 

 

Διαβάστε επίσης