Υποκλοπές

Από μόνος του;

Τελικά ο Μιχάλης Κασσής είναι όντως αντάρτης, ή απλά ανοίγει θέματα για να πατάει πάνω η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να υποδεικνύει στην κοινωνία τις «πράσινες» κόκκινες γραμμές στην διαπραγμάτευση με την τρόικα; Αυτό το ερώτημα μάλλον δεν θα λάβουμε απάντηση. Απλά θεωρούμε περίεργη τη στάση του βουλευτή Ιωαννίνων. Ο Κασσής εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή κι εμφανίστηκε αντίθετος στην απελευθέρωση των απολύσεων, λέγοντας: «Στοπ στις ομαδικές απολύσεις. Όποιος τολμήσει να το φέρει αυτό το πράγμα, δεν θα περάσει».

Δεν ξεχνούν

Ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει την στάση της Θεοδώρας Τζάκρη στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης στην Χαριλάου Τρικούπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, όταν υποστήριξε ότι «έχει καταντήσει αστείο» αυτό με τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για προσκλήσεις προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση. «Ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα ρίξει την κυβέρνηση: ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, η λαϊκή αντίσταση, η Βουλή, οι αποστασίες…;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα προσκλητήρια δεν έχουν ανταπόκριση και δεν βρήκαν παρά μόνον έναν πρόθυμο», ή για την ακρίβεια, «μία πρόθυμη», την κυρία Τζάκρη.

Δύο κόσμοι

Ένας… ακήρυχτος πόλεμος έχει ξεσπάσει στον Πειραιά. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο μητροπολίτης Πειραιώς φέρεται να έχει εκφραστεί αρκετές φορές κατά της βουλευτού της ΔΗΜ.ΑΡ., Μαρίας Ρεπούση. Τουλάχιστον, αυτή την άποψη έχουν πολιτικοί φίλοι της γνωστής ιστορικού, αφού και η ίδια δεν χάνει ευκαιρία να στηλιτεύει τις δημόσιες δηλώσεις του μητροπολίτη. Για την ακρίβεια, πρόκειται για δύο διαφορετικούς «κόσμους» σε ένα… λιμάνι. Ενδεικτικά, η Μαρία Ρεπούση αναφέρθηκε, μέσω twitter στο Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και έγραψε το εξής: «Οι απειλές του Πειραιώς κατά των βουλευτών στο ζήτημα του Συμφώνου Συμβίωσης των LGTB ζευγαριών οφείλουν να ενισχύσουν την υπερψήφισή του».

Δύο δυσαρεστημένοι

Το αμέσως προσεχές διάστημα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα «χρίσει» και επισήμως τον Αλέξη Τσίπρα ως τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει το χρίσμα στη Μαδρίτη, στο Συνέδριο του ΚΕΑ. Προφανώς, η υποψηφιότητα Τσίπρα έχει «κλειδώσει» και έχει ήδη εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από το ΚΕΑ. Ωστόσο, από το Στυρασβούργο προέκυψε η πληροφορία πως δεν έχουν πει ακόμη όλοι την τελευταία τους λέξη εντός ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αναμένεται να δείξει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η κυπριακή Αριστερά σχεδόν δεν ερωτήθηκε, αν και είναι από τα ελάχιστα κόμματα εξουσίας στους κόλπους του ΚΕΑ. Λυπημένος για την απόφαση του ΚΕΑ  εμφανίζεται και ο ηγέτης της Γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, καθώς ήθελε να είναι ο ίδιος ο υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση, από την 15η Δεκεμβρίου, ο Τσίπρας αρχίζει προεκλογική εκστρατεία και ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

Με όραμα την Κεντροαριστερά

Ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) και επτά μήνες μετά την ίδρυση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει: «Είμαστε εδώ, στο προσκήνιο κι όχι κρυμμένοι ή σουλατσαδόροι, δήθεν περίσκεπτοι φορείς του τίποτε και εκπρόσωποι του κανενός» επισημαίνοντας ότι το κόμμα του μέσα από μία σοβαρή πορεία θα έχει το πρώτο τακτικό συνέδριο τον Μάρτιο του 2014. Όπως τονίζει ο κ. Λοβέρδος, κοινός στόχος με τη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η επανασύσταση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της συγκρότησης του λεγόμενου τρίτου πόλου, γι αυτό και προχωρούν μαζί προς τη συγκρότηση ενός ενιαίου, μεγάλου «εκλογικού μετώπου» ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Σε ερώτηση εάν έχει θέση και το ΠΑΣΟΚ μέσα σε όλα αυτά, απάντησε: «Ναι, αλλά αυτό απαιτεί και εκ μέρους του καθαρές κουβέντες και δύσκολες αποφάσεις». «Ας πάρουν τις αποφάσεις τους κι εμείς, έχοντας διαμορφώσει τη δημοκρατική, την προοδευτική συμπαράταξη ως ΔΗΜ.ΑΡ., Νέα Ελλάδα και συνεργαζόμενοι, θα είμαστε στο προσκήνιο, έτοιμοι να τη διευρύνουμε και να δώσουμε όλοι μαζί τις μεγάλες μάχες» πρόσθεσε.

Έμεινε μόνη

Μία μέρα μετά την επανεκλογή της Λούκας Κατσέλη στην προεδρία ο Λάμπρος Μίχος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε την παραίτησή του. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Κατσέλη απέστειλε κι επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απευθυνόμενος με πολλή εκτίμηση και σεβασμό στους συντρόφους μου συνιδρυτές της «Κοινωνικής Συμφωνίας», στους συμμαχητές στον τιτάνιο προεκλογικό αγώνα του Μαΐου 2012 και στους ανιδιοτελείς υπέρμαχους μιας προοδευτικής κυβέρνησης ανατροπής της κατεστημένης πολιτικής, δηλώνω με λύπη μου πως δεν μπορώ να παραμείνω στην «Κοινωνική Συμφωνία».Η «Κοινωνική Συμφωνία» είναι πλέον «το κόμμα της κ. Κατσέλη». Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι η εμπνεύστρια του «λεφτά υπάρχουν» ετοιμάζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δίχως χρίσματα

«Όχι» στα χρίσματα και στις κεντρικές συμφωνίες, «ναι» σε προοδευτικά ψηφοδέλτια της ευρύτερης Κεντροαριστεράς λέει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως υπογράμμισε ο Κ. Σκανδαλίδης στη διάρκεια σύσκεψης με τους γραμματείς των ΝΕ από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Επανέλαβε, επίσης, τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ με το «ξήλωμα» του «Καλλικράτη» και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να γίνει ύστερα από αξιολόγηση, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σημειωτέον ότι ο Κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τους περιφερειακούς συμβούλους Κεντρικής Μακεδονίας, που εκλέχτηκαν με την παράταξη που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της, Μ. Μπόλαρης, είναι πλέον εκτός ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητος βουλευτής…

Το ρόλο διαιτητή

Για μία ακόμη φορά Βενιζέλος και Στουρνάρας έκλεψαν την παράσταση στη σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέδειξε ότι ο υπουργός Οικονομικών κρύβεται πίσω από τις διαρροές που θέλουν τη σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ να οφείλεται στη δημοσκοπική του κατάρρευση. «Δεν είναι ζήτημα δημοσκοπήσεων, απλώς δεν πάει άλλο με αυτά που ζητά η τρόικα» φέρεται ειπών ο κ. Βενιζέλος. Και βέβαια ως συνήθως για να μην ξεφύγει το πράγμα ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε το ρόλο του διαιτητή…

 

Διαβάστε επίσης