Υποκλοπές

Στη δική του ΚΝΕ

DASKALOPOYLOS1Πάει, το χάσαμε τελείως. Το κεφάλαιο έγινε ένα με την εργατιά. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίζαμε το ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μίλησε σε εκδήλωση της ΚΝΕ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Δασκαλόπουλος δεν παρέστη σε κάποια εκδήλωση της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος –αν και θα ήταν ένα απολαυστικά σουρεαλιστικό σκηνικό– αλλά στην οργάνωση «Κύκλος Νέων Επιχειρηματιών». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μάλιστα, έκανε λογοπαίγνιο με τα αρχικά της οργάνωσης, που παραπέμπει όπως είπε σε μια διόλου συγγενική οργάνωση, την ΚΝΕ, και τόνισε ότι και η επιχειρηματική τάξη χρειάζεται την Οργανωμένη Νεολαία της, αλλά προοδευτική, τολμηρή, ανοιχτή στη σύγχρονη εποχή, με την αγωνιστικότητα, την ενότητα δράσης και την κοινή πίστη της ΚΝΕ και χωρίς τις ιδεοληψίες της.

 

 

Περί αμέριμνης διαχείρισης

BENIZELOS PAPANDREOY2Σύγκρουση; Ποια σύγκρουση. Κάπως έτσι προσπάθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να προσπεράσει την ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση για τη ρήξη του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Βενιζέλος σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας δε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ενόχλησε τον κ. Παπανδρέου. Είπε μόνο ότι μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή δεν έπρεπε να συνεχιστεί η δημόσια συζήτηση, γι’ αυτό και κατά τη γνώμη του ήταν λάθος το ότι ο κ. Παπανδρέου εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση. Πάντως, το καρφί του το έριξε, καθώς επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία «αμέριμνη διαχείριση» των οικονομικών για την οποία δεν φέρει καμία ευθύνη και ζήτησε και από τα άλλα κόμματα να προχωρήσουν σε έλεγχο των ταμείων τους. Όταν ρωτήθηκε εάν  ευθύνεται προσωπικά για την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «έβαλα το κεφάλι μου στην κρεμάλα» αναλαμβάνοντας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι οι 33 από τους 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν τα μέτρα στην εσωκομματική διαμάχη του 2007 είχαν υποστηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου. Κι όπως έλεγαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, «ο Παπανδρέου καλύτερα να άκουγε ότι έφαγε τα λεφτά του Κινήματος, παρά το ότι έκανε αμέριμνη διαχείριση. Επί της ουσίας το αποκάλεσε… ηλίθιο».

 

Σε δύο κτίρια

PASOK3Οριστικοποιήθηκε η μετακόμιση του ΠΑΣΟΚ από το ακριβό κτίριο της Ιπποκράτους, όμως το κόμμα θα υποστεί… διχοτόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παλιό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη θα μεταφερθούν ο συνδικαλιστικός τομέας και κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες. Ήδη το κόμμα έχει έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για «κούρεμα» του ενοικίου κάτω των 5.000 ευρώ μηνιαίως. Το κυρίως κομμάτι του κόμματος θα μεταφερθεί σε άλλο, νοικιασμένο κτίριο, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Πανεπιστημίου. Στο κτίριο αυτό θα καταλάβει δύο ορόφους, όπου θα στεγαστούν το γραφείο του προέδρου και το Πολιτικό Συμβούλιο και το ΙΣΤΑΜΕ.

 

 

 

Κινήσεις για νέο κόμμα υπό τον Σημίτη

SHMITHS4Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αποφεύγει να εκτεθεί το μπλοκ των εκσυγχρονιστών, δίνει μάχη για να επαναφέρει τον  Σημίτη στο προσκήνιο. Έτσι κάποιοι μηχανεύονται σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος μέσα από τη συγχώνευση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και διάφορων άλλων πολιτικών σχημάτων που κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς. Για αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα προωθούν τον πρώην πρωθυπουργό  Κώστα Σημίτη, θεωρώντας προφανώς ότι η κοινωνία θα τον δεχτεί ως σωτήρα. Την υλοποίηση του φιλόδοξου πρότζεκτ έχουν αναλάβει εργολαβικά κάποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες μαζί με επιφανή στελέχη των λεγόμενων εκσυγχρονιστών. Δραστήριο ρόλο έχουν αναλάβει η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Οι δύο αυτοί σημιτοφύλακες έχουν την ευθύνη του οργανωτικού σχεδιασμού και στην κατεύθυνση αυτή συναντώνται με πρώην στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου, επιχειρώντας να τους πείσουν ότι ήρθε η ώρα για τη νεκρανάσταση του Κώστα Σημίτη. Γνωστοί επιχειρηματικοί παράγοντες έχουν αναλάβει να πείσουν τον Φώτη Κουβέλη για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, ενώ για αντάλλαγμα προσφέρουν στήριξη προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, που οργώνουν τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα, διαρρέουν ότι στον νέο φορέα θα προσχωρήσει και ο Γιάννης Στουρνάρας, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει προς το παρόν με κατηγορηματικό τρόπο. Στο σχήμα δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

 

Πρεμιέρα με ηχηρές παρουσίες

DIAMANTOPOYLOY5Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δήλωση αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου, πλάι σε ηχηρά ονόματα του ευρωπαϊκού πολιτικού γίγνεσθαι. Στην εκδήλωση με τίτλο «Ευρώπη: Σε αναζήτηση κοινού μέλλοντος. Βορράς-Νότος: μία ισότιμη συνύπαρξη», που διοργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μίλησαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πάαβο Λίπονεν, όσο και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Αντόνιο Βιτορίνο. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να φτιάξει κόμμα, όμως, ίσως να έχουν ενδιαφέρον όσα είπε η κα Διαμαντοπούλου, προτείνοντας τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ανάπτυξη στη βάση του τρίπτυχου «μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη». Πολύ περισσότερο, ενδιαφέρον είχαν οι… ελληνικές παρουσίες στην εκδήλωση της μελλοντικής προέδρου κόμματος. Μόνο απαρατήρητο για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να περάσει το γεγονός ότι στον χώρο βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ακόμα και ο καθηγητής – επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης. Κάτι σαν να… έρχεται πιο κοντά το εκσυγχρονιστικό-μεταρρυθμιστικό μπλοκ δεν σας φαίνεται;

 

 

Αυτή μένει

KOPPA6Η Μαριλένα Κοππά ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τέλος σε σενάρια και φήμες. «Έχω εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και παραμένω στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας τη φημολογία ότι σκέφτεται να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά. «Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα αποστατών», υπογράμμισε η Μαριλένα Κοππά και πρόσθεσε: «Δεν διαπραγματεύομαι για τίποτα με κανέναν».

 

 

 

 

Νέα μεταγραφή

MIXELOGIANNAKHS7Και νέα μεταγραφή για τον ανεξάρτητο βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Το 2009 εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, το 2012 με τη ΔΗΜΑΡ και τώρα ετοιμάζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο ανεξάρτητος βουλευτής προέβη σε… μια κυκλωτική κίνηση, αφού κατέθεσε αίτημα να γραφτεί απλό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, όπου εκλέγεται. Κορυφαία στελέχη του κόμματος λένε πως ο Μιχελογιαννάκης μπορεί να έχει πλέον κομματική ταυτότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα ανέβει γρήγορα την κομματική ιεραρχία.

 

 

 

Οι μνήμες του Μόσιαλου

MOSIALOS8Τις αντιδράσεις που είχε συναντήσει το δικό του σχέδιο για την ΕΡΤ από τη Ν.Δ. θυμίζει τώρα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Παπανδρέου, Ηλίας Μόσιαλος. «Τότε αυτά θεωρήθηκαν προβληματικά. Τώρα μιλάνε για λουκέτο», λέει, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να τη βλέπει σαν εύκολη λύση στην ΕΡΤ». Θυμίζοντας την πρότασή του να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή η ΕΡΤ, αλλά και υποστηρίζοντας πως επί ημερών του δεν παρενέβη ποτέ στην ΕΡΤ όσον αφορά στο πρόγραμμα, ακόμα και όταν υπήρχαν επιθέσεις εις βάρος του, υποστήριξε με αφορμή τις πληροφορίες περί κλεισίματός της, ότι «αντί να κάνουμε κάτι λογικό, τώρα πάμε σε άλλα άκρα. Έτσι, πλήττεται η δημοκρατία…». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ είναι αναντίστοιχη με τα χρήματα που εισπράττει από τους φορολογούμενους και χρειάζεται εξυγίανση… Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η «απάντηση» του πρώην υπουργού στον Ευάγγελο Βενιζέλο για όσα είπε στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ για τους αποχωρήσαντες από το κόμμα. «Αν ισχύουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για όσους αποχώρησαν, τότε θα πρέπει να είναι ευτυχισμένο το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει αυτούς τους ανθρώπους πλέον και όχι να λυπάται», είπε με νόημα…

«Εμείς χρωστάμε στο ΠΑΣΟΚ»

KACHS9Κόντρα στην κόντρα το πάνε ΠΑΣΟΚ και Διαμαντοπούλου, καθώς το θέμα δεν σταμάτησε στην αποχώρηση της πρώην υπουργού, ούτε καν στον παραλληλισμό με το… Βυζάντιο του Ευάγγελου Βενιζέλου το Σάββατο. «Η Άννα Διαμαντοπούλου σέβεται την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τους αγώνες του», σχολίαζαν αργότερα συνεργάτες της πρώην υπουργού, προσθέτοντας όμως ότι επιμένει πως «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης». Και αυτή τη φορά, η απάντηση δεν ήρθε από τον πρόεδρο του κόμματος, ούτε καν από την Ιπποκράτους. Αντίθετα, την πρωτοβουλία πήρε ένα παλιός υπουργός του και δημοσιογράφος, ο Γιάννης Καψής. Πεπεισμένος ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβρεί την περπατησιά του» και θεωρώντας διαχρονικά ότι «όλοι χρωστάμε στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δεν μας χρωστάει», αντέστρεψε την άποψη της πρώην υπουργού. «Το ερώτημα είναι αν η κα Διαμαντοπούλου εκφράζει το ΠΑΣΟΚ», είπε…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα