Υποκλοπές

Σε ανοιχτή γραμμή

Μπορεί ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης να διέψευσε κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως και την Κουμουνδούρου στηρίζει και με τον πρώτο δήμο της χώρας ασχολείται. Ο Κιμούλης κάθισε ακριβώς δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 984», κατά την παρουσίαση των θέσεων της «Ανοιχτής Πόλης» από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ είχε αναλυτική κουβέντα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όπως λένε συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι δυο τους έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και όλα δείχνουν ότι η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Κιμούλη έχει κι άλλα στάδια να περάσει.

Οι λόγοι και η ευθύνη

Τους λόγους που οδήγησαν στον κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνους που καθιστούν καταδικασμένη a priori τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, εξηγεί με ψύχραιμη ματιά και τη νηφαλιότητα που εξασφαλίζει η εξ επιλογής αποστασιοποίηση, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Ο κατακερματισμός του χώρου του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής του μετάλλαξης και της συνακόλουθης διάρρηξης των σχέσεών του με τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζε», λέει, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε διαφόρους «του σημερινού κατ’ όνομα μόνο ΠΑΣΟΚ», να αφήσουν τη λοιδορία, καθώς «δεν φεύγει κανείς από τον πολιτικό χώρο που πίστεψε και ταύτισε τη ζωή του εύκολα και χωρίς κόστος. Το κάνει όταν πλέον αισθάνεται ότι αυτός πλέον δεν τον εκφράζει, και στην ουσία δεν υφίσταται. Υφίστανται όμως οι χιλιάδες πολίτες και τα στελέχη που αγωνίστηκαν και τον πίστεψαν, υφίστανται οι ιδέες και η ανάγκη έκφρασής τους». Και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλά δια ιδίας πείρας, παρατηρώντας πως το σημερινό διακύβευμα είναι «μία νέα δημοκρατική και κοινωνική Αλλαγή και η συγκρότηση ενός προγραμματικού μετώπου των δημοκρατών, σοσιαλιστικών, αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν σε αυτήν». Καλά τα λέει η Ξενογιαννακοπούλου. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Η ίδια δεν έχει ευθύνη;

Νεύρα λόγω ίωσης

Νεύρα έμαθα ότι είχε ο Τσίπρας. Αιτία ήταν η ασθένειά του, δηλαδή η ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία τον κράτησε μακριά από τις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να παραστεί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην βελγική πρωτεύουσα, μαζί με τους ανθυποψηφίους του για την προεδρία της Κομισιόν, ήτοι τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μαρτιν Σουλτς, τον Γκι Φέρχοφσταντ και τον Ζοζέ Μποβέ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε πώς και πώς να παραστεί στη συζήτηση, προκειμένου να «μετρήσει» τους αντιπάλους του πριν τα δημόσια ντιμπέιτ, όπου θα κριθούν πολλά στη μάχη των εντυπώσεων και σε κάθε λέξη που θα εκστομίσει καθείς εκ των υποψηφίων. Όμως, λόγω της ασθένειας δε θα έχει την ευκαιρία να δει… τί ψάρια πιάνουν οι αντίπαλοί του και θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά νερά των δημοσίων ντιμπέιτ.

Ποιος άλλαξε

Τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με την στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εξηγεί τώρα ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης. «Εγώ ανήκα στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, στο ΠΑΣΟΚ του αείμνηστου Παπανδρέου που έλεγε ότι ‘η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες’. Διάλεξα να πάω με το ρεύμα των αντιμνημονιακών γιατί ως Θρακιώτες έχουμε περισσότερες ευαισθησίες στα εθνικά ζητήματα, χρειάζεται μία δυνατότερη φωνή», υποστήριξε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, σημειώνοντας ότι ‘πονάει’ για τη Θράκη και πως «οι θέσεις των ΑΝΕΛ στα εθνικά ζητήματα είναι καθαρές». Τελικά μόνο το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ή και οι ίδιοι; Μήπως μπορεί να απαντήσει ο κύριος Σγουρίδης.

Από την Θεσσαλονίκη

Τις …προεκλογικές συγκεντρώσεις ξεκινά ατύπως το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από την εκλογική περιφέρεια του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ατύπως», καθώς η σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ά Θεσσαλονίκης, μιλά για εκδήλωσή της με θέμα «Ευρωεκλογές 2014, η πρόκληση του τρίτου δρόμου» που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο 22 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Και όμως, η εκδήλωση είναι άκρως προεκλογική, καθώς τους τρεις ομιλητές συνδέει ένα «κοινό μυστικό». Τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πολιτικός επιστήμονας-οικονομολόγος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όσο ο Παύλος Χρηστίδης, δικηγόρος, γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος και επίσης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, θα είναι –αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως- υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Ελιάς». Κοινώς, από τη Θεσσαλονίκη …αρχίζουν τα όργανα.

Έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Τζιτζικώστας – Ιωαννίδης σέρνουν το χορό στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Μάρκο Μπόλαρη να απειλεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να… κοιτά. Η Κεντρική Μακεδονία αποτυπώνει και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει, στηρίξει και εν τέλει εκλέξει δικά του στελέχη στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι τυχαίο πώς ο πασοκογενής Μάρκος Μπόλαρης είναι αυτός που έπεται των Απόστολου Τζιτζικώστα και Γιάννη Ιωαννίδη στις μετρήσεις, επιβεβαιώνοντας πολλούς που θεωρούσαν ως λάθος το ότι η Κουμουνδούρου δεν του έδωσε το χρίσμα. Η εκλεκτή της Κουμουνδούρου, βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μάλλον κινείται σε ποσοστά που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ προ του 2012.

Αλληθωρίζουν

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Αγίου Κωνσταντίνου οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ πολλά στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη εντοπίζουν τον «κίνδυνο» στην εμφάνιση του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη. Χαρακτηριστικό του προβληματισμού που επικρατεί στη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα υψηλά ποσοστά του «Ποταμιού», μονοπωλούσαν τα «πηγαδάκια» των στελεχών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φώτης Κουβέλης προς τιμήν των 181 προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών που στηρίζουν την «Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία». Στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι εδραία η εκτίμηση ότι η εμφάνιση του νέου πολιτικού εγχειρήματος «κόβει» από τα ποσοστά και της ΔΗΜ.ΑΡ., εξ ου και το κόμμα εμφανίζεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις να συγκεντρώνει ποσοστά ακόμη και κάτω του ψυχολογικού ορίου του 3%. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες ο Φώτης Κουβέλης ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του προς το «Ποτάμι», επιχειρώντας να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους της ΔΗΜ.ΑΡ. και εν γένει της Κεντροαριστεράς που «αλληθωρίζουν» προς το νεοσύστατο εγχείρημα του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη.

Σε δύσκολη θέση

Ως η «είδηση της προεκλογικής» περιόδου αντιμετωπίστηκε από την Κουμουνδούρου η παραίτηση της Ρένας Δούρου από το βουλευτικό της αξίωμα. Ωστόσο, η εξέλιξη δημιουργεί νέα διλήμματα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίοι ταυτόχρονα διεκδικούν και δήμους ή περιφέρειες. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν απολύτως ενήμερη για την απόφαση της Ρένας Δούρου να παραιτηθεί από βουλευτίνα, ενώ συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα παραδέχονταν πως η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής «έκανε κίνηση-ματ». Ωστόσο, πλέον το δίλημμα και η πολιτική πίεση μεταφέρεται στους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούν δημαρχιακό ή περιφερειακό θώκο, καθώς από χθες, οπότε η Ρένα Δούρου έθεσε θέμα «ήθους της Αριστεράς», καλούνται και οι ίδιοι να… αποδείξουν αντίστοιχο ήθος. Η σχετική συζήτηση έχει πλέον ανοίξει για τα καλά στην Κουμουνδούρου και η πολιτική πίεση μεταφέρεται κυρίως σε όσους βουλευτές διεκδικούν περιφέρειες (ο Μιχάλης Κριτσωτάκης στην Κρήτη, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στην Κεντρική Μακεδονία, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου στην Δυτική Ελλάδα, ο Οδυσσέας Βουδούρης στην Πελοπόννησο και ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Στερεά Ελλάδα) και δευτερευόντως στον Θοδωρή Δρίτσα, που διεκδικεί τον δήμο Πειραιά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα